Quantcast

Wilayah Agama Oseania, Ngerti

Gerakan agama tansah dadi bagéyan penting saka cara urip saka pedunung Oseania. Wiwit tekane wong Eropa lan aturan kolonial, unsur-unsur anyar wis digabung ing pengalaman iki. Wiwit kuwi, kultus agama wis dadi sumber daya kanggo wong-wong Aborigin ngupayakake owah-owahan ing jagad sing agama minangka bagean penting saka eksistensi. Ing kene sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan Wilayah Agama Oseania.

Ngerteni Wilayah Agama Oseania

Ing sawijining 181 yuta kilometer persegi, ing bawana Oceanic dumadi saka "segara pulo" sing kasebar ing Samudra Pasifik. Ing dasawarsa kapindho milenium katelu iki, total populasi pulo Pasifik, Selandia Baru lan Australia meh ora tekan patang puluh yuta wong, sing meh 0,5% saka populasi donya.

Nanging, meh sewu basa beda-beda digunakake ing Oseania, sing dadi seprapat saka basa planet. Ragam linguistik minangka bukti saka pluralitas budaya, sosial lan historis wilayah iki. Oseania biasane dipérang dadi papat wilayah budaya utama: Australasia, Mikronesia, Melanesia, lan Polinesia.

Asal-Usul Kultus

Senadyan anak bawana Australia asring dipisahake sacara geografis saka Oseania, wong Aborigin Australia (1,5% saka populasi) duwe hubungan budaya karo bawana liyane. Ing jaman kuna agama tradhisional menang; durung, dina iki, luwih saka 90 persen populasi Oseania nganut iman Kristen.

Dikira-kira wong-wong sing manggon ing Melanesia lan Australia pisanan teka ing kono watara 50.000 SM. C. ing Jaman Es Pleistosen. Kira-kira limang ewu taun kepungkur, wong pribumi sing nganggo basa Austronesia miwiti lelungan ing antarane pulo Oseania, pungkasane tekan Aotearoa ing Selandia Baru sewu taun kepungkur.

Navigator Portugis Fernando de Magallanes Dheweke dadi wong Eropa pisanan sing nyabrang perairan Pasifik sawise nyabrang pucuk kidul bawana Amerika, tekan ing pulo Guam ing Mikronesia ing taun 1521. Pengaruh Eropah terus ing jaman kolonial, tansah diiringi karya kurban saka misionaris Kristen. Kamardikan sapérangan gedhé negara-negara Pasifik meh ora ana ing paruh kapindho abad kaping XNUMX. Gerakan agama anyar muncul ing lingkungan sosial-historis iki.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Ngerti Profil Masaaki Imai, Konsultan

wilayah agama ing oceania

Gerakan Agama Anyar lan Lawas

Gerakan agama samudra biasane digambarake minangka anyar, nanging para sarjana ujar manawa ana kabeh gerakan agama ing budaya asli sadurunge kontak karo Kulon. Ronald Berndt lan Richard Salisbury wis sinau arus agama ing New Guinea sadurunge kolonisasi Eropa utawa penginjilan misionaris. Garry Trompf nemokake refleksi saka gangguan kultus sing luar biasa ing patung raksasa Rapanui (Pulo Paskah).

Apa anyar utawa kuna, gerakan agama wis kadhaptar ing saindhenging bawana Oceanic wiwit kontak pisanan karo Kulon. Arus iki nyampurake unsur saka aspek sosial, politik lan agama. Ing Selandia Anyar, contone, tren agama muncul ing antarane wong Maori nalika populasi saya suda lan negara pribumi dibuwang saka wilayahe.

Unsur budaya lan kabeh pengalaman sing dialami ing tahap kolonial lan pasca kolonial dening pedunung Oseania terus duwe pengaruh marang gerakan agama. Sawetara wong-wong mau dipengaruhi banget dening manifestasi budaya pribumi. Ing liyane iku bisa kanggo nemokake pranala cetha karo Judeo-Kristen.

Dheweke wis katalog kanthi macem-macem cara, kayata gerakan, devosi lan gréja independen. Senajan akeh gerakan individu wis diteliti lan didokumentasikan, macem-macem nggumunake arus iki loro-lorone ngrayu lan ngganggu upaya ilmiah kanggo nemokake asal-usule lan ngerti fenomena kasebut kanthi wutuh.

Malah ing taun 1990-an, aliran Kristen Pentakosta lan revivalis, sanajan ing luar negeri nglawan budaya tradisional, asring nampilake unsur pribumi kayata marasake awakmu, basa sing ora bisa dingerteni, impen sunnat, kepemilikan lan ritual liyane sing padha. Franco Zocca nuduhake manawa unsur-unsur kuna lan gaib tartamtu saka akeh gerakan agama anyar lan gréja Pentakosta cocog karo pola arus agama tradisional Melanesia.

wilayah agama ing oceania

Validitas Praktek Panjenengan

Umumé, gerakan agama paling anyar muncul ing konteks kahanan sosial lan budaya sing ora ana kesempatan lan status sing didominasi, uga ketegangan politik lan sosial ekonomi sing ditimbulake nalika budaya tradisional ngalami modernisasi. Unsur endi sing luwih wigati miturut kahanan iku dadi rembug.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Sejarah Nike, Ngerti Merek Terkenal Iki

Saka perspektif logis lan sekuler, gerakan kasebut katon minangka conto penipuan lan prilaku aberrasional. Ananging saka sudut pandang interpretasi teks pribumi, bisa dideleng minangka karya para visioner sing ngupayakake pangerten babagan jagad sing ganti agama.

Sawetara aliran agama paling anyar tetep dikuwasani ing abad kaping XNUMX, asring diganti dadi gréja lokal lan malah partai politik. Kajaba iku, kultus millenary terus menehi dorongan kanggo gerakan agama kanthi nggunakake Roh Suci, reinkarnasi Kristen lan gerakan apokaliptik.

Sawisé tekan, aliran Judeo-Kristen nyebar kanthi cepet ing saindhenging Oseania, lan saiki umume populasi wilayah kasebut ngaku Kristen. Arus agama tartamtu muncul ing oposisi Kristen. Gerakan sing diarani nativist nyedhiyakake alternatif kanggo kultus Kristen lan malah agama tradisional. Gerakan-gerakan sabanjure luwih cenderung berkembang minangka cabang-cabang gréja Kristen.

Wilayah sing beda-beda

Benua insular iki dumadi saka pirang-pirang pulo lan ngenggoni wilayah sing ngluwihi Samudra Pasifik. Iki dipérang dadi papat wilayah geografis sing wigati.

Australasia

Iki kalebu wilayah kontinental gedhe sing dumadi saka Australia lan wilayah insular Selandia Baru. Kapuloan Selandia Anyar dumunung ing sisih kidul-wétan Australia, kanthi loro negara kasebut mbentuk rong pulo: Pulo Lor (Australia) lan Pulo Kidul (Selandia Baru).

Australia diarani bawana pulo amarga ukurane sing gedhe banget, lan kegiatan ekonomi sing paling penting yaiku pangembangan sektor pertanian. Kajaba iku, negara iki diakoni minangka eksportir sereal, gandum lan wol sing luar biasa. Kajaba iku, Selandia Anyar gumantung banget marang olahraga pertanian lan ingon-ingon. Ing sisih liya, loro negara kasebut duwe cadangan batu bara sing gedhe banget.

Melanesia

Klebu ing wilayah iki yaiku negara-negara mardika ing Papua Nugini, Kapuloan Solomon, Fiji, Kapuloan Kaledonia Baru, lan Vanuatu.

La ekonomi New Guinea, pulo paling gedhe ing wilayah iki, uga didhukung dening pangembangan tetanèn, utamane budidaya sereal. Ing aspek liyane, ing fishing terus dadi kegiatan penting, sing, ing wilayah tartamtu, durung Dilaksanakake minangka sarana panguripan.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Sejarah Akuntansi, saka Kakaisaran Romawi

Micronesia

Wilayah iki nduweni luwih saka 2.000 pulo, sing kalebu ing ngisor iki:

  • Kapuloan Marshall, lan Pulo Guam lan Wake, loro wilayah kasebut diduweni dening Amerika Serikat.
  • Kapuloan Mariana Lor minangka klompok pulo sing ana hubungane karo Amerika Serikat.
  • Negara Federasi Mikronesia, Palau, Kiribati lan Nauru.

wilayah agama ing oceania

Polynesia

Iki kalebu negara merdika ing ngisor iki:

  • Samoa, Tonga lan Tuvalu.
  • Kapuloan Kirimati, Marquesas, lan Tahiti.
  • Samoa Amerika, wilayah sing ana ing Amerika Serikat.
  • Tokelau, pulo sing ana ing Selandia Baru.
  • Kapuloan Cook lan Nieu, loro pulo sing mandhiri, nanging tetep asosiasi bebas karo Selandia Baru.
  • Kapuloan Pitcairn, properti Inggris.
  • Polinesia Prancis lan Wallis lan Futuna, loro-lorone diduweni dening Francia.

Ing Melanesia lan Mikronesia, sing paling misuwur yaiku ekonomi sumber daya dhasar, uga sumber daya pertambangan lan kehutanan. Wilayah sing beda-beda ing bawana Oceanic didunungi dening wong-wong saka macem-macem pulo, sing njaga adat lan kapercayan, sing biasane diakoni ing bawana iki amarga macem-macem budaya lan multietnis.

Ing sawetara pulo Oseania, umume krungu, minangka bagéan saka pagelaran musik tradisional, instrumen saka wilayah kasebut digunakake, kayata garamut, didgeridoo utawa kundu. Budaya tradisional ing bawana iki nduweni oyod sing religius, lan ing wektu tartamtu bisa nampilake aspek spiritual utawa magis. Sebagéyan gedhé budaya lan kapercayané asalé saka ritual sing ditawakake marang brahala, gaman, tato, topeng, lan liya-liyane, minangka bagéan saka ornamen sing manéka warna.

Agama Oseania

En la lista que se muestra a continuación se indican los países del Oceanía y el porcentaje mayor de creyentes por cada religión. Kepiye aku ngerti podrá observar, la mayor parte de los cultos originarios fueron relegados o desaparecieron a lo largo la etapa colonial, durung dadi, ing sawetara pulo isih unsur tartamtu saka kapercayan leluhure tetep.

Protestantisme

  • Australia: (28,8%)
  • Fiji: (45%)
  • Kapuloan Marshall: (54,8%)
  • Kapuloan Solomon: (73,4%)
  • Nauru: (60,4%)
  • Papua Nugini: (69,4%)
  • Samoa: (57,4%)
  • Tonga: (64,9%)
  • Vanuatu: (70%)

Katulik

  • Kiribati: (55,8%)
  • Mikronesia: (52,7%)
  • Selandia Anyar: (44,3%)
  • Palau: (49,4%)

pasamuan tuvalu

  • Tuvalu: (97%)

Ana uga manifestasi saka Gréja Ortodoks, Buddhisme, Islam lan agama Hindi, utamané ing Fiji. Persentase cilik saka populasi samudra nindakake agama tradisional.

Kita uga nyaranake artikel menarik liyane iki:


Isi artikel kasebut cocog karo prinsip etika editorial kita. Saiki kita kerja kanggo mbenerake lan nambah konten ing basa liya.

Yen sampeyan penerjemah akreditasi sampeyan uga bisa nulis kanggo nggarap kita. (Jerman, Spanyol, Prancis)

Kanggo nglaporake kesalahan terjemahan utawa perbaikan, klik Kene.

perpustakaan trick
Nggoleki Online
Pengikut Online
proses iku gampang
manual mini
a carane nindakake
TipeRelax
LavaMajalah