Quantcast

Stalaktit lan stalagmit


Stalaktit lan stalagmit

Geografi minangka ilmu babagan bumi. Saben tema mbukak sing anyar. Kanggo bocah-bocah, tema «Gua» menarik banget. Padha ora katon, padha didhelikake nang endi wae ing lemah. Kabeh sing ora dingerteni nggawe penasaran. Guwa-guwa kasebut, uga formasi stalaktit lan stalagmit, narik kawigaten para guwa lan turis. Ana stalaktit lan stalagmit saka lava lan es sing tuwuh kanthi cepet. Formasi kalsit tuwuh alon-alon. Kabeh spesies bisa ditemokake ing guwa-guwa.

apa iku guwa

Guwa kasebut diarani rongga alam ing jero kerak bumi, ing sisih ndhuwur. Padha disambungake menyang lumahing bumi dening siji utawa luwih outlet.

Guwa paling gedhe ing donya yaiku Son Doong, dumunung ing Vietnam. Volume rongga internal kira-kira 38,5 yuta meter persegi. m Dawane yaiku 6500 m. Dhuwur sawetara kamar tekan 200 m, lan jembaré 150 m.

Wilayah internal guwa bisa saka cilik nganti gedhe banget. Iki kalebu sistem koridor sing diselehake ing arah horisontal utawa vertikal.

Guwa dibentuk minangka asil saka tumindak banyu. Zat-zat saka kerak bumi larut lan dibuwang dening banyu, ninggalake kekosongan ing panggonan iki. Iki guwa.

Nanging latihane ora mungkasi ana. Ing kekosongan iki bisa dibentuk sawetara pilar, kerucut sing nghias guwa kasebut nuduhake yen proses pembentukan durung dipateni. Apa iku, apa lan carane muncul, kita bakal pitutur marang kowe ing artikel.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Sumber daya manungsa

Stalaktit lan stalagmit

Ing kerak bumi, lan mulane ing guwa-guwa, mesthi ana banyu. Semprotan menyang ndhuwur guwa, netes. Ing guwa karst, banyu ngandhut uyah larut lan karbon dioksida. Secara bertahap, gas metu saka banyu lan uyah sing larut dadi ora larut.

Alon-alon mudhun, banyu nglebokake uyah sing ora larut ing "atap" guwa kasebut. Sajrone wektu, sing diarani cones saka uyah sing ora larut dibentuk. Iki minangka stalaktit. Padha kaya es sing dibentuk ing musim semi.

Nalika stalaktit kawangun, banyu netes mudhun. Mboko sithik, ing panggonan sing kena, kerucut uga dibentuk, nuding munggah. Iki minangka stalagmit.

Stalagmit paling gedhé dianggep minangka tatanan ing guwa sing dumunung ing Amérika. Inggilipun stalagmit punika 67,2 meter.

Pembentukan stalaktit lan stalagmit menehi gambaran babagan apa bedane. Stalaktit diarahake saka ndhuwur mudhun lan stalagmit saka ngisor munggah.

Kabeh stalaktit lan stalagmit watu gamping tuwuh alon banget. Rata-rata tatanan kasebut yaiku 0,13 mm saben taun. Sawetara formasi nambah 3 mm saben taun. Dheweke dianggep tuwuh kanthi cepet.

Iki lan tatanan liyane bisa dumadi ing proses saka wutah. Akibaté, pilar dibentuk - stalagnate.

Ing kelas 6, informasi babagan guwa arang banget. Mulane, bocah-bocah sekolah nyiapake laporan lan pesen, nggedhekake wawasane.

Apa sing wis disinaoni?

Guwa minangka rongga ing ndhuwur kerak bumi. Kerucut sing ilang ana ing njero guwa. Stalaktit minangka kerucut sing tuwuh mudhun. Stalagmit minangka kerucut sing tuwuh munggah. Sambungan cones menehi stalagnaths.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Garis lintang lan garis bujur





[youtubematic_search]


Isi artikel kasebut cocog karo prinsip etika editorial kita. Saiki kita kerja kanggo mbenerake lan nambah konten ing basa liya.

Yen sampeyan penerjemah akreditasi sampeyan uga bisa nulis kanggo nggarap kita. (Jerman, Spanyol, Prancis)

Kanggo nglaporake kesalahan terjemahan utawa perbaikan, klik Kene.

perpustakaan trick
Nggoleki Online
Pengikut Online
proses iku gampang
manual mini
a carane nindakake
TipeRelax
LavaMajalah