Sejarah Administrasi, Etimologi lan liya-liyane

Administrasi minangka wilayah sing dinamis banget ing ngendi organisasi bisa ngrancang, ngatur, ngarahake lan ngontrol kabeh sumber daya, nanging sampeyan ngerti apa Sejarah Administrasi? Ing artikel iki kita bakal nyritakake kepiye manajemen dadi disiplin sosial.

Riwayat Administrasi

Administrasi minangka disiplin ilmiah sing tanggung jawab kanggo nglakokake perencanaan, organisasi, arah lan kontrol sumber daya perusahaan. Sumber daya kasebut yaiku sing ana gandhengane karo wong, keuangan, teknologi lan kawruh saka kabeh organisasi supaya entuk manfaat sing paling apik, apa sosial utawa ekonomi, sing bakal gumantung marang tujuan umum perusahaan. .

Tembung administrasi dumadi saka ater-ater “Ad” kang ateges tumuju lan “ministratio” kang asale saka basa Latin “Menteri”, kang tegese subordinasi utawa manut. Istilah iki nerjemahake minangka wong sing nindakake fungsi tartamtu miturut pesenan wong liya, utawa sing nyedhiyakake layanan kanggo wong liya.

Ora ana informasi sing pasti nalika administrasi tanggal bali utawa asal, kanggo akeh sejarawan pembangunan iki diwiwiti ing jaman Sumeria lan Mesir, yaiku peradaban sing mbangun piramida gedhe, lan nggunakake cara sing diatur kanggo njaga agama lan militer. kaping.

Liwat pasinaon sing luwih anyar wis ditampilake manawa administrasi bisa asale nalika manungsa muncul ing jagad iki, amarga wiwit wiwitan dheweke rumangsa kudu ngatur pakaryan lan tugas, netepake jatah panganan kanggo saben anggotane. , nuduhake yen iki minangka tandha pisanan administrasi.

Sawise wong ninggalake urip nomad lan dadi sedentary, tugas iki wiwit intensify. Kanthi nyipta utawa nyipta angka Arab lan munculé akuntansi ing taun 1494, bisa diarani ana piranti kanggo ngrancang lan ngontrol sawijining organisasi, lan nalika iku bisa diarani administrasi resmi.

riwayat manajemen

Ing abad kaping XNUMX, publikasi pisanan muncul ing ngendi administrasi kasebut minangka proses ilmiah lan pendekatan pisanan kanggo metode sing dibutuhake banget nalika kedadeyan Revolusi Industri digawe.

Administrasi ing abad XIX

Charles Jean Baptiste Bonnin minangka wong sing nimbang administrasi ing karyane "Penting lan kabutuhan kode administratif", sing ditulis ing taun 1808, ing kono dheweke nggawe sawetara prinsip sing bisa diadaptasi menyang administrasi pribadi, Bonnin Dheweke dianggep minangka bapak Administrasi Umum. Salah sawijining prinsip sing ditetepake dening Bonnin nuduhake yen tumindak ditemokake kanthi kekuwatan lan kekuwatan ana ing kesatuan, saengga administrasi minangka pakaryane wong siji. Prinsip-prinsip kasebut banjur disebutake satus taun sabanjure dening Henry Fayol.

Kanggo Adam Smith lan Jhon Stuart Mill, padha sing nggawe latar mburi teori babagan carane sumber daya kudu dialokasikan, kanggo produksi lan rega. Kajaba iku, Eli Whitney, James Stuart lan Matthew Boulton ngembangake macem-macem alat produksi teknis, kalebu standarisasi, proses kontrol kualitas, akuntansi analitis lan perencanaan kerja.

Ing pungkasan abad iki León Walras, Alfred Marshall lan ekonom liyane nglebokake masalah rumit liyane menyang prinsip administrasi, kursus administrasi tingkat tersier pisanan ditulis ing taun 1881 dening Joseph Wharton.

Administrasi ing abad kaping XNUMX

Évolusi administrasi terus maju ing abad iki, luwih akeh organisasi dadi luwih rumit lan kemajuan ilmu kayata teknik, sosiologi, psikologi, teori sistem lan hubungan industri dikembangake bebarengan karo administrasi. Kanggo abad iki, macem-macem pendekatan, sekolah lan teori diadegake.

riwayat manajemen

Pendekatan Manajemen Klasik

Pendekatan iki diadegake dening sekolah manajemen sing asale saka Amerika Serikat, ing sangisore presiden Theodore Roosevelt lan Woodrow Wilson, para pangembang kasebut nyebat Sekolah Teori Klasik. Sekolah iki banjur dipérang dadi papat cabang utama, sing nyoba kanggo netepake prinsip sing ditrapake sacara universal, nganalisa sifat lan struktur administrasi.

Sekolah Manajemen Ilmiah

Akeh pengusaha ing wektu sing pengin menehi pendekatan ilmiah kanggo kegiatan lan gagasan sing dikembangake. Malah ing 1912 Yoichi Ueno, teka saka Jepang dheweke njupuk ide Taylor menyang negara iki lan dadi konsultan manajemen bisnis pisanan ing proses sing banjur dikenal minangka gaya manajemen Jepang, taun-taun sabanjure putrane Ichiro Ueno sing netepake jaminan kualitas Jepang.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Temokake Biografi Mario Bautista

Nanging mengko, ing taun 1930, gagasan Henry Ford, pelopor mobil lan pangadeg Ford Motor Company, wiwit digunakake. Umumé, pendekatan ilmiah iki adhedhasar operasi perusahaan ing enem klompok: operasi teknis (produksi, manufaktur lan transformasi), operasi finansial (telusuran lan administrasi modal), operasi komersial (tuku, dodolan lan pemasaran), operasi akuntansi (persediaan). lan laporan keuangan) lan operasi administratif (perencanaan, organisasi, eksekusi, arah lan kontrol).

riwayat manajemen

Sekolah Administrasi Klasik

Henry Fayol dikenal minangka pangadeg sekolah administrasi klasik amarga dheweke minangka wong pisanan sing ngatur kanggo ngatur prilaku manajerial, saliyane netepake 14 prinsip administrasi, ing buku "Administrasi Umum lan Industri". Prinsip kasebut yaiku:

 

  • Bawahan kanggo Kepentingan Pribadi: sadurunge kapentingan karyawan yaiku perusahaan, nanging luwih penting kanggo menehi nilai marang karyawan tinimbang perusahaan.
  • Kesatuan Parentah: ing sembarang jenis pagawean, buruh mung nampa pesenan saka atasan.
  • Kesatuan Arah: kondisi sing paling penting kanggo nggayuh kesatuan tumindak, koordinasi usaha lan fokus yaiku liwat tumindak bos tunggal kanggo nglakokake rencana ing klompok kegiatan sing nduweni tujuan tartamtu. Sawijining unit komando ora bisa dileksanakake tanpa unit arah.
  • Sentralisasi: pangkat dhuwur saka hirarki yaiku wong-wong sing nduweni konsentrasi wewenang ing organisasi.
  • Hierarki: rantai sawetara kepala sing kudu pindhah saka panguwasa sing paling dhuwur menyang tingkat sing luwih murah lan kabeh keputusan ana ing tangan panguwasa sing paling dhuwur.
  • Divisi Tenaga Kerja: saben wilayah kerja kudu khusus ing tugas sing dikembangake lan ing personel sing nindakake pakaryan saben wong.
  • Wewenang lan Tanggung Jawab: kalebu nduweni kemampuan kanggo menehi prentah lan ngarepake buruh supaya manut, ngasilake tanggung jawab sing luwih akeh.
  • Disiplin: faktor iki gumantung saka kepinginan kanggo kerja, ketaatan buruh, dedikasi lan prilaku sing cocog.
  • Remunerasi Pribadi: kanthi gaji sing adil lan dijamin kanggo karyawan.
  • Urutan: kabeh kudu diatur, ing posisi lan panggonan sing tepat, ora mung saka bahan kerja nanging uga saka personel.
  • Equity: dadi apikan lan ngatur kaadilan supaya sampeyan entuk kesetiaan staf.
  • Stabilitas lan durasi ing posisi: saben wong duwe hak duwe stabilitas pribadi.
  • Inisiatif: cara kanggo ndeleng rencana lan tindakake saben tahapan kanggo njamin sukses.
  • Semangat kerja: njaluk kabeh staf bisa kerja ing perusahaan, kanthi rasa seneng lan minangka tim supaya organisasi dadi kuwat.

Sekolah Empirologi

Sekolah iki didegake dening Ernest Dale, sing nggawe pendekatan yen administrasi ora kudu adhedhasar pengalaman praktis, nanging investigasi kudu ditindakake kanggo saben kasus lan saben wayahe, lan piwulang kasebut kudu adhedhasar kasunyatan sing nyata.

Pendekatan Humanistik kanggo Administrasi

Kanthi pendekatan iki, teori manajemen ngalami akeh owah-owahan, amarga transfer emphasis sing ana ing tugas (sing ditetepake dening manajemen ilmiah) lan struktur organisasi (dileksanakake dening teori klasik), saiki luwih ditekanake marang wong sing karya utawa bagéan saka organisasi. Ing tembung liya, ana keprihatinan sing luwih gedhe kanggo manungsa lan kelompok sosiale, aspek psikologis lan sosiologis; ninggalake latar mburi organisasi formal lan prinsip administrasi sing adhedhasar organisasi kasebut.

Sekolah Hubungan Manungsa

Uga dikenal minangka Sekolah Administrasi Humanistik, iki dikembangake dening Elton Mayo, ing Amerika Serikat, lan muncul sawise sawetara eksperimen dening Hawthorne. Sekolah iki nentang teori administrasi klasik. Penampilane luwih amarga teori klasik ora efisien lan cukup produktif, amarga ora duwe harmoni ing papan kerja.

Mulane perlu kanggo bantuan manager supaya sumber daya manungsa dikelola kanthi luwih efektif sajrone organisasi, mula liwat sosiologi lan psikologi dheweke nyoba nguatake teori klasik. Mayo lan kanca-kancane nyinaoni eksperimen sing ditindakake ing Western Electric's Hawthorne Company ing Chicago. Garis riset fokus ing jumlah cahya ing papan kerja lan produktivitas para pekerja.

Kesimpulan panliten kasebut nemtokake manawa karyawan bisa kerja kanthi luwih akeh yen manajer peduli babagan kesejahteraan karyawan lan pengawas menehi perhatian marang dheweke, efek sing banjur dijenengi Efek Hawthorne. Mayo mikir babagan konsep wong sosial, sing dipindhah dening kabutuhan sosial lan sing pengin ganjaran ing karyane amarga dheweke luwih sensitif marang tekanan kelompok tinimbang kontrol administratif.

Nalika nyedhiyakake kabutuhan sosial ing ndhuwur, hubungan manungsa nambah perspektif klasik ing ngendi produktivitas dianggep minangka masalah teknik. Kanthi cara tartamtu, Mayo nyoroti prinsip Robert Owen sing nyatakake yen ana minat nyata ing buruh, utawa mesin penting, bisa ngasilake dividen sing luwih apik. Iki uga nyorot pentinge gaya manajemen lan nggawe revolusi ing pelatihan manajer anyar.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Ngerti Profil Masaaki Imai, Konsultan

Manungsa waé wiwit diwènèhaké kanggo mulang katrampilan anyar kanggo manajemen, tinimbang katrampilan teknis, lan karya kasebut nyebabake minat sing luwih gedhe babagan dinamika klompok, menehi hadiah sing luwih apik kanggo klompok supaya bisa nglengkapi saben liyane. proses lan padha luwih kasengsem ing individu.

Sekolah strukturalis-birokrasi

Iki digawe dening Ralf Dahrendorf lan Amitai Etzioni lan tujuane kanggo nggawe keseimbangan ing antarane sumber daya perusahaan, nimbang struktur lan sumber daya manungsa, ngatasi kabeh aspek organisasi formal lan informal. Sekolah iki nggawe analisis babagan hubungan sing ana ing organisasi karo lingkungan sosial ing saubengé, nyinaoni ijol-ijolan lan pengaruh njaba karo organisasi. Dheweke sinau kelompok formal lan informal lan kepiye pengaruh konteks kasebut.

Amarga ing tangan siji iku nentang teori klasik, sekolah iki ora bisa nyedhiyani basis anyar kanggo gabungke menyang teori anyar hubungan manungsa, supaya vakum muncul ing administrasi sing teori birokrasi dhewe ora duwe syarat sing perlu kanggo. .ngalahake wong-wong mau.

Sekolah Perilaku Administrasi

Digawe dening Abraham Maslow, Douglas McGregor lan Frederick Herzberg; Dheweke luwih akeh babagan perbaikan pribadi saben individu, kanthi karyane nggawe konsep anyar babagan kemungkinan njaga tatanan hubungan sing migunani kanggo organisasi. Ing pasinaon, dheweke nemtokake manawa kabeh wong mesthi pengin luwih saka ganjaran utawa kesenengan, lan amarga urip sing rumit, hubungan ing organisasi kudu ngatasi kerumitan kasebut.

Maslow ngandhakake yen kabutuhan sing dikarepake wong bisa marem kaya piramida, sing paling ngisor yaiku kabutuhan material lan keamanan, lan kabutuhan ego lan aktualisasi diri ana ing ndhuwur. McGregor duwe pandangan sing luwih rumit babagan wong lan nggawe dheweke liwat rong hipotesis: wong lan posisine ing karya. Teori iki diarani teori X lan teori Y.

Herzberg kanggo bagean kasebut ngunggahake anane sawetara unsur lan faktor sing dadi bagean saka motivasi, demotivasi utawa non-motivasi manungsa ing sawijining perusahaan, nerangake yen kabeh sing kedadeyan ana hubungane karo individu lan cara iki. dirasakake, iki bisa menehi motivasi, nanging kabeh sing dileksanakake liwat aturan, kawicaksanan organisasi, gaji ora bakal menehi motivasi utawa bisa uga nyuda.

Teori Hierarki Kebutuhan

Piramida Maslow banjur diarani hierarki kebutuhan manungsa utawa Teori Psikologis Motivasi Manungsa, sing ditambahake ing taun 1943, miturut babagan kebutuhan dhasar manungsa sing ditemokake ing Ing ngisor piramida, kabeh manungsa wiwit ngerti. ngembangake kabutuhan lan kepinginan sing luwih dhuwur supaya bisa nyukupi sing ana ing ndhuwur piramida.

Teori Two Factor

Teori Frederick Herzberg menehi panjelasan sing luwih apik babagan prilaku wong ing karya, dheweke nyatakake yen ana rong faktor sing dipandu dening prilaku wong: kepuasan lan rasa ora puas. Kapisan muncul minangka asil saka motivasi lan kaloro minangka asil saka kebersihan. Faktor motivasi ora duwe pengaruh sethithik marang rasa ora puas, nanging yen faktor higienis kurang utawa ora cukup, rasa ora puas bisa uga ana nanging ora duwe pengaruh kanggo kepuasan jangka panjang.

Teori X lan Teori Y

Douglas McGregor nambahake teori X lan teori Y, ing taun 1960 ing karyane The Human Side of Organizations; njlèntrèhaké rong cara mikir bab arahan, loro teori sing gantos ing arah, X nemtokake sing buruh mung bisa karo ancaman lan Y sing Managers basis prinsip ing apa wong pengin lan kudu bisa.

Teori Pengembangan Organisasi

Ing Amerika Serikat ing taun 1960-an, klompok ilmuwan sosial nindakake pakaryan ing ngendi dheweke nandheske organisasi, diarani Organisasi Pembangunan. Nanging nganti saiki ora ana konsensus sing jelas babagan Pengembangan Organisasi.

Teori Organisasi

Teori iki adhedhasar nemokake apa watesan sing ana ing rasionalitas manungsa, pusate adhedhasar konsep wong administratif ing ngendi makhluk sing nduweni prilaku rasional kudu diidentifikasi kanggo entuk asil sing marem, lan ndadekake beda. marang wong ekonomi sing mung golek cara kanggo nggedhekake bathi.

Sekolah Sistemik Administrasi

Teori iki ndadekake klompok cybernetics, teori administrasi matematika, teori kontingensi lan teori sistem lan nduweni wakil ing Norbert Wiener, John Von Neumann, Ludwing von Bertalanffy, Daniel Katz, Robert L. Kahn lan Stanford L. Optner. Sekolah iki ngusulake cara sing luwih apik kanggo nganalisa organisasi, ngerteni pentinge hubungan antarane kabeh komponen kanggo entuk tujuan umum.

Kabeh teori iki nggawe gabungan ing cara nggawe keputusan sing nerjemahake menyang rumus matematika kanggo ngatasi masalah, cybernetics, dinamika sistem. Teori sistem dikembangake nalika Perang Dingin kanggo entuk sifat-sifat sing umum ing entitas, sistem ana ing tingkat realita apa wae nanging ing wektu sing padha kudu disinaoni dening disiplin sing beda.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Sejarah Akuntansi, saka Kakaisaran Romawi

Saka sudut pandang iki, organisasi katon minangka sistem sosioteknik, sing ana ing sistem liyane sing luwih gedhe yaiku masyarakat lan kudu ana interaksi timbal balik lan kudu nanggapi struktur lan konteks sing dikontrol kanthi cara sing dikontrol. macem-macem kegiatan kanggo nggoleki sumber daya kanggo entuk nilai umum.

Kanggo bagean kasebut, sekolah nggawe keputusan netepake yen eksekusi administratif kudu ditindakake liwat keputusan, pangurus kudu ngerti carane nggawe keputusan lan kapan kudu ditindakake liwat proses logis. Wondene pendekatan ingkang dipunandharaken dening sekolah situasi ngandharaken bilih pangurus dipengaruhi dening maneka warni kahanan lan kahanan ingkang wonten ing sakiwa tengenipun, ananging lumantar keputusan administratif piyambakipun saged mangaruhi lingkungan kasebut.

Arus sing muncul saka 1980

Ing dasawarsa iki, sekolah lan pendekatan anyar ing babagan teori administrasi wiwit katon. Iki fokus ing bidang ekonomi sing ditrapake kanggo masyarakat, liwat pangembangan taktik sing nguntungake lan bisa ditrapake ora mung ing perusahaan, nanging uga ing masyarakat, pendidikan, politik lan agama.

Sekolah Manajemen Strategis

Lair ing awal taun 1980-an lan diusulake dening Henry Mintsberg, ujar manawa kudu ana rong pendekatan, siji sing kudu normatif, ing ngendi panggunaan strategi sing ditindakake dening para ahli dianjurake, sing banjur kudu ditindakake dening para pekerja, lan pendekatan deskriptif liyane sing cara kang Sastranegara iki bisa dijupuk, ngrumusake lan eksekusi kanggo sesambungan, amarga perusahaan ora nggawe Sastranegara ing cara fortuitous nanging padha njedhul liwat aktivitas padha nindakake.

Z-teori

Teori Z asalé saka sekolah Jepang, adhedhasar kasunyatan sing kudu ana kapentingan kanggo nambah appropriation lan katresnan saka pegawe kanggo perusahaan liwat proyek sing kanggo urip lan nandheske kesejahteraan, ora mung ing saka. karya nanging uga njaba. Panyengkuyung kasebut yaiku William Ouchi, lan dheweke mikir yen kanthi teori iki bisa promosi duwe proyek permanen, ing ngendi bakal ana produktivitas lan kepuasan moral sing luwih gedhe ing karyawan yen diwenehake kesejahteraan lan kepuasan kabutuhan.

Teori Watesan

Uga disebut Theory of Constraints digawe dening Eliyahu M. Goldratt, pengusaha piranti lunak komputer asal Israel. Dheweke ngandharake teorine ing novel La Meta, liwat macem-macem game ing lingkungan bisnis manufaktur sing bakal dibubarake, protagonis novel Alex Rogo mung duwe telung sasi kanggo nggawe perusahaan pulih produktivitas lan bathi lan ing wektu sing padha entuk stabilitas. kanggo kulawargane. Teori iki adhedhasar limang poin utama:

  • Nggawe identifikasi alangan sistem.
  • Nggawe keputusan babagan carane bisa dimanfaatake.
  • Duwe subordinasi kanggo keputusan sadurunge
  • Entuk ngatasi kabeh watesan sistem kanthi nambah kapasitas.
  • Yen ing sembarang titik ing langkah-langkah iki, tujuane ora tercapai, bali menyang langkah 1 nanging aja mandheg.

Kualitas total.

Konsep iki adhedhasar strategi manajemen sing ngarahake kesadaran kualitas ing kabeh proses organisasi, ditetepake minangka TQM (Totaly Quality Management). Kang digunakake ing perusahaan Manufaktur, pendidikan, pamaréntah lan industri layanan, iku diutus istilah saka Total amarga kabeh organisasi perusahaan klempakan ing wong-wong mau, considering kabeh wong sing makarya ing utawa nggunakake.

Proses reengineering

Ngajokaken dening Hammer lan Champy, iku diadegaké minangka reconception lan desain anyar pangolahan bisnis supaya padha entuk dandan kanggo ombone padha kinerja: biaya, kualitas, layanan lan kacepetan. Iku téori radikal sing ngupaya kanggo nggayuh oyod ora mung kanggo nambah proses nanging uga kanggo reorientasi utawa reinvent supaya duwe kaluwihan sing luwih apik tinimbang kompetisi lan miturut kemajuan teknologi anyar.

Teori Keunggulan

Keunggulan organisasi lair saka bidang ilmu administrasi konseptual lan strategis nalika taun 1980-an, adhedhasar teori kualitas sing muncul saka keajaiban Jepang utawa teori Z, sukses buku babagan keunggulan organisasi dening Peters lan Waterman lan ing proposal saka budaya organisasi Eva Kras.

Kaya sing bisa dideleng, duwe teori Administrasi siji ora mungkin amarga visi sing beda-beda sing dideleng organisasi kanthi cara sing beda-beda, lan cara ndeleng iki sing nemtokake proses administratif. Kaya jinis teori ilmiah apa wae, ngupaya nggawe set kawruh sing universal, nanging ing pungkasan iki bakal tansah gumantung carane variabel digawe ing organisasi, lingkungan internal lan eksternal, lan hubungan sing muncul ing antarane. padha..

Sadurunge saben proposal, panggunaan model sing cocog karo kahanan tartamtu ditetepake supaya hubungan fungsional bisa ditetepake ing antarane kabeh variabel: eksternal, teknologi lan budaya lan iki uga ana gandhengane karo struktur lan proses sing dikembangake.

Liwat Administrasi sampeyan bisa nggunakake kabeh sumber daya perusahaan kanthi efisien nggunakake macem-macem alat utawa teknik sing cenderung nyengkuyung upaya manungsa karyawan supaya bisa nambah efektifitas nalika kerja. Kabeh iki bakal ngidini perusahaan duwe kinerja sing luwih apik lan entuk cara kanggo entuk informasi supaya bisa nggunakake sumber daya sing luwih apik. Administrasi sing apik bisa nyuda biaya lan nggawe organisasi luwih efisien lan entuk wutah sing lestari.

Topik liyane sing bisa narik kawigaten sampeyan bisa ditemokake ing tautan ing ngisor iki:

Riwayat akuntansi

sajarah Nike

critane Bimbo


Isi artikel kasebut cocog karo prinsip etika editorial kita. Saiki kita kerja kanggo mbenerake lan nambah konten ing basa liya.

Yen sampeyan penerjemah akreditasi sampeyan uga bisa nulis kanggo nggarap kita. (Jerman, Spanyol, Prancis)

Kanggo nglaporake kesalahan terjemahan utawa perbaikan, klik Kene.

Stop Stop
IK4
Nggoleki Online
Pengikut Online
proses iku gampang
manual mini
a carane nindakake
TipeRelax
LavaMajalah