Ringkesan A Doll's House dening Henrik Ibsen

Casa de muñecas es una pieza teatral del dramaturgo noruego Henrik Ibsen. Estrenada en 1879, causó gran conmoción dentro del público, pues hacía una abierta crítica al rol que cumplía la mujer dentro de la sociedad de entonces. En este resumen de Casa de muñecas conocerás por qué esta obra resultó tan polémica.

Babagan makarya

A Doll's House minangka karya teater penting sing ditulis dening dramawan Norwegia Henrik Ibsen. Iki ditayangake ing Royal Theater ing Kopenhagen tanggal 21 Desember 1879, nyebabake kesan sing apik banget ing antarane masarakat lan para kritikus. Saiki, iki dianggep minangka salah sawijining karya Ibsen sing paling misuwur lan kudu diwaca ing sekolah lan universitas.

Nalika karya iki diterbitake lan dipentasake, iku digawe kontrovèrsi gedhe, awit iku kritik mbukak urip bebojoan lan norma-norma masyarakat abad ka-XNUMX. Senadyan kasunyatan sing penulis tansah mbantah manawa karyane nduweni orientasi feminis, mula dianggep dening para kritikus minangka "lakonan feminis pisanan."

Ing karya klasik iki, penulis nggunakake macem-macem unsur sing ngidini kanggo ngukum peran mbatesi wanita ing masyarakat, uga cara kang free saka manungsa wis curtailed, kabeh kanggo njaga status apa.

Dollhouse minangka buku sing gampang diwaca, dikembangake kanthi cara sing nyenengake, supaya pamaca ndeleng awake dhewe dibayangke ing karakter karya kasebut. Ketidakpuasan lan nonconformity para protagonis dilambangake, sing kepeksa netepi norma-norma masyarakat sing asring munafik, lingkungan sing "kudu dadi" bisa ngrusak "kepengin dadi" saka kebebasan pribadi. ..

Iku penting kanggo nyorot sagacity karo kang penulis banget criticizes marriage lan kulawarga Uni saka pasangan sing arep katon stabil, lan malah tresno, kabeh kanggo ketemu panjaluk saka masyarakat munafik lan palsu. Kabeh ambruk nalika ngadhepi kasunyatan, kebak goroh lan intrik.

Ringkesan Dollhouse

Ringkesan Dollhouse

Buku kasebut nyritakake uripe Nora, wong wadon enom sing nikah karo Helmer Torvaldo. Perkawinan wolung taun wis ngasilake akeh woh, kalebu anak telu lan stabilitas finansial. Ora suwe, bojone Nora, Torvaldo Helmer, bakal diangkat dadi direktur bank ing ngendi dheweke kerja, kasunyatan sing bakal nyebabake kontroversi ing kulawarga lan lingkungane.

Nils Krogstad, bapak tunggal sing pegatan sing nulungi Nora entuk dhuwit, muncul maneh kanggo njaluk bayaran saka Nora kanggo nikmate. Dheweke ngerti yen dheweke bakal dipecat dening Torvaldo, mula dheweke meres Nora supaya ora kelangan pakaryan. Nora menehi ing blackmail lan takon bojone ora kanggo murub Nils, nanging Helmer nolak panjalukan bojoné.

Ing wektu sing padha, Cristina, kancane Nora, njaluk tulung marang dheweke supaya entuk pegaweyan, amarga sawise seda bojone dheweke wis ditinggal ing reruntuhan. Dheweke entuk proyek lan dipilih kanggo ngisi posisi Krogstad. Sawise ngerti kahanane Nora, Cristina mutusake kanggo campur tangan lan ngomong karo Nils. Dheweke menehi saran marang kancane yen dheweke ngandhani bojone sing bener, nanging dheweke ora gelem.

Pungkasane, liwat layang, Torvaldo ngerteni babagan kejahatan sing ditindakake dening garwane lan nyalahake dheweke amarga sikape. Dheweke ngandhani yen, sanajan kedadeyan, dheweke ora bakal cerai kanggo nylametake posisi anyar. Nora ngrumangsani yen dheweke wis dadi barang dening bojone, sing ndeleng dheweke minangka hiasan liyane ing omah.

Torvaldo ngganti pikirane lan nyoba kanggo reconcile karo Nora, nerangake marang dheweke sing Uni penting banget kanggo pasamuwan lan masyarakat. Nanging nora wis ora padha, ora kepengin dadi boneka, dheweke kepengin nemokake dhewe. Dheweke ora ngrungokake panjaluke bojone sing egois lan ninggalake omah. Ing ngisor iki ringkesan Doll House, kanthi ringkes ngembangake saben tumindak.

Struktur karya

Drama Doll House dipérang dadi telung lakon, sing bisa dideleng kepriye raos para paraga. Pungkasane, bobote kedadeyan meksa dheweke ngandhani bebener. Sajrone plot kasebut, para paraga wiwit nemokake kasunyatane dhewe, nampa yen angel urip miturut norma sosial sing mungkasi eksistensi.

Tumindak kapisan

Nora lan Helmer Torvaldo nikah kanthi seneng. Kanthi wolung taun omah-omah, dheweke duwe anak telu lan urip kulawarga sing kebak kemewahan lan barang material. Pasangan kasebut ngarepake tekane Natal, amarga ing tanggal kasebut bojone bakal diangkat dadi direktur bank ing ngendi dheweke kerja. Loro-lorone ngrasakake kepuasan gedhe, utamane dheweke.

Ing mripate kabeh, Nora lan Helmer minangka pasangan sing cocog: dheweke, wong sing tresna marang kulawarga, kerja keras lan bangga; dheweke, wong wadon sing tresna kemewahan lan comfort, darmabakti kanggo kulawarga lan kanggo ngrawat bojone. Kanggo masyarakat, dheweke minangka pasangan sing sampurna, dheweke nduweni sentuhan paternalistik lan protèktif lan dheweke rada manut, nganggep peran dheweke minangka bocah wadon sing ora salah sing wis menangake kabeh wong.

riko Christina

Sawisé ora adoh, Nora nampa kunjungan saka kancané Cristina, sing wis pirang-pirang taun. Ngerteni yen hubungane ora sampurna, Nora dadi sombong ing ngarepe Cristina sing, kanggo dheweke, ora seneng madu urip.

Cristina wis randha, sawise omah-omah kanthi kepenak kanggo mbayar perawatan ibune sing lara lan mbayar biaya adhine. Sawisé bojoné mati, kahanan Cristina diganti akèh, nanging isih getun kesalahane kepungkur.

Sajroning pacelathon, wong-wong mau nyritakake wektu nalika Nora kudu golek dhuwit kanggo nutupi biaya perjalanan istirahat sing kudu ditindakake bojone, sing dituduhake dening dokter. Nora nyritakake marang kancane kepiye carane dheweke bisa menehi utang marang bapake sadurunge tilar donya.

Cristina njupuk kauntungan saka rapat kasebut kanggo njaluk bantuan Nora: dheweke kudu kerja lan njaluk dheweke ngobrol karo Torvaldo supaya bisa nyewa dheweke ing bank. Kanthi sombong, dheweke ngandhani kancane yen dhuwit sing dipikolehi dudu utangan saka bapake, nanging dheweke entuk kanthi cara liya, tanpa ngerti bojone.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Ringkesan meditasi Descartes

Kanggo bageane, Helmer kerep banget ditekani kanca-kancane. Promosi proyek kasebut ndadekake dheweke ditampa luwih akeh ing lingkungan sosiale, amarga proyek anyar kasebut relevan banget. Nora ngunggahake panjaluke kancane Cristina lan dheweke nampa tanpa masalah.

Dumadakan, karakter sing rada ora jelas katon, jenenge Nils Krogstad, sing teka kanggo ngowahi kabeh. Wong iki sing nulungi Nora, kanthi cara sing ora biasa, dhuwit kanggo lelungan bojone: Nils palsu tanda tangane bapake Nora kanggo nglumpukake surat janji. Dheweke ora percaya yen dheweke nindakake kadurjanan, amarga iki kanggo kesejahteraan kulawargane.

Nanging Krogstad bali lan pengin ngumpulake sih ing kabeh biaya. Iki minangka wong sing ora duwe rejeki kanggo entuk papan ing masyarakat. Wektu iki karyane ing bank ana risiko, amarga sawetara tumindak curang. Trovaldo arep mecat dheweke lan Nils njaluk supaya Nora ngomong karo bojone supaya ora kedadeyan, yen ora, dheweke bakal ngerti babagan pemalsuan tanda tangan bapake.

Tumindak nomer loro

Bagian iki nuduhake Nora kuwatir babagan kulawargane. Kajaba iku, dheweke ngucapake matur nuwun marang apa-apa kanggo kabeh taun sing dikhususake kanggo pendidikan lan pendidikan anak-anake. Dheweke nampa undangan kanggo acara sosial ing omah konsul. Bojone langsung mutusake yen Nora bakal nganggo kostum lan nari kanggo lagu.

Nora rembugan karo bojone lan ngeling-eling apa sing kedadeyan karo dhuwit kanggo lelungan. Dheweke uga njupuk kesempatan kanggo intercede kanggo Nils sadurunge bojone, assuming dheweke nuduhke adat nanging, kanggo dheweke surprise, Trovaldo marang dheweke ora lan marang dheweke sing posisi bakal diisi dening kanca Cristina.

kabeh dadi rumit

Wayahe teka nalika Trovaldo ngirim Krogstad surat pemecatan, sing nambah tingkat kasusahan ing Nora, sing sepisan maneh nyuwun marang bojone supaya ninggalake gagasan kasebut. Helmer ora nggatekake panjaluke garwane lan kanthi seneng ngandhani yen dheweke mung kuwatir babagan tarian ing pesta kasebut.

Dokter Rank katon, kanca medis saka kulawarga lan sing wis ngunjungi pasangan kasebut wiwit lara Helmer. Rank ngakoni katresnan kanggo Nora lan pengin mbuktekaken kanggo dheweke, sing tau ngalahake surprise, marang sing kuwi bisa mbutuhake sih mengko. Nora mikir babagan nggunakake dhokter kanggo keuntungan pribadi.

Krogstad nistha bali lan, ing nuduhake saka kaunggulan, marang Nora sing bakal wong lan ora Torvaldo sing bakal njupuk liwat Manajemen bank. Dheweke nerangake yen dheweke mutusake ngirim layang menyang Helmer sing nuduhake rincian penipuan sing ditindakake marang bapake Nora kanggo entuk dhuwit. Nils kepengin meres Helmer supaya mundur saka jabatan anyar lan menehi alamat bank, yen ora, dheweke bakal ngumumake kadurjanan sing ditindakake dening Nora.

Nora gupuh lan njamin Nils sing bakal rauh ngumpulake jumlah utang lan dheweke bakal mbayar maneh kanggo sih ditampa. Krogstad ora gelem, amarga dheweke kepengin njupuk keuntungan saka kahanan karo Nora sabisa-bisa, kayata entuk pegaweyan sing luwih apik lan kualitas urip sing luwih apik. Meneng-meneng, Nora weruh wong lanang kuwi lagi nyelehke layang ing kothak layang.

Cristina nemokake yen Nils sing nyilihake dhuwit marang Nora, mbayangno dheweke wedi lan ngalami krisis, mula dheweke nyoba nenangake dheweke. Torvaldo, ora ngerti apa sing kedadeyan ing saubengé, mung mikir babagan pesta lan carane ayu garwane bakal katon nalika perayaan kasebut. Dheweke mutusake mriksa surat kasebut, nanging Nora njaluk bantuan dheweke nyiyapake tarian. Dheweke nampa lan lali korespondensi.

Tumindak nomer telu

Cristina bali menyang pemandangan. Dheweke kepengin nulungi kanca lan, kanggo entuk iki, dheweke nyoba kanggo gawe uwong yakin Krogstad, sing dadi pacangan ing jaman kepungkur, kanggo nerusake hubungan kasebut lan nuduhake urip maneh. Nils rumangsa seneng, dheweke nampa lamarane Cristina, lan dheweke ora rumangsa kurang. Kanggo wayahe dheweke sijine aside niat kanggo ngomong karo Torlvaldo.

Helmer lan Nora katon ing adegan, bali saka pahargyan ing panggonan Konsul. Dheweke nemokake Cristina ing omahe, nanging Torvaldo ora menehi pentinge. Cristina ngomong karo Nora lan menehi pitutur marang bojone sing bener, nanging dheweke ora gelem. Dr. Rank teka, ngombe sawise pesta. Nuduhake sawetara wektu karo pasangan, nuduhake soko curiga. Banjur pamit karo mesem.

Mbalik ing kasunyatan, Torvaldo mutusake kanggo mbukak korespondensi lan, kanthi mangkono, nemokake surat saka Dr. Rank kanthi salib ing jenenge. Bojone ora nggatekake layang mau, amarga Nora tansah ngganggu, banjur menyang kantor kanggo mriksa surat-surat liyane. Pasangan kasebut ngambung saben wengi lan dheweke pensiun menyang kamar. Nanging rasa seneng iki ora suwe: Torvaldo maca surat kasebut lan, amarga nesu, mutusake kanggo ngadhepi garwane.

Reaksi Torvaldo

Torvaldo nyinggung Nora nganti pungkasan. Dheweke nudhuh dheweke ngapusi lan nyalahake bapakne kanggo nyawane. Dheweke njamin yen jagad penipuan lan intrik sing ditindakake bakal nyebabake jeneng dheweke. Panjenenganipun ma kasunyatan sing bakal dipeksa kanggo nanggepi kepinginan dhasar saka djalmo repulsive minangka Nils, kang wis mung murub.

Bojo kebingungan miwiti ukara ing Nora: Wiwit saiki, bab kulawarga bakal terus padha kanggo nutupi katon sadurunge wong. Dheweke ora bakal bisa campur tangan ing pendidikan lan pendidikan anak-anake, amarga prilaku sing ora cocog. Ing wektu sing padha, surat liyane teka sing nyebabake owah-owahan radikal ing Torvaldo.

Sawisé nangisi kacilakané lan nyalahake bojoné apa waé sing kedadéan sing ala, dhèwèké saiki nguwuh-uwuh kanthi bungah: "Aku wis slamet," ujare ing ndhuwur paru-paru. Ing tengah-tengah euforia, dheweke ngobong kabeh huruf, mung ninggalake surat sing diwaca kabar apik.

Dheweke bali menyang bojone lan ngandhani yen dheweke ngapura dheweke lan dheweke wis lali kabeh sing kedadeyan. Dheweke kaget weruh Nora ora obah ing ngarepe, raine aneh. Wong wadon mangsuli yen dheweke ngurmati pangapurane, nanging ora cukup. Dheweke njaluk sampeyan nggatekake apa sing diomongake.

Kaget, Helmer mirengaken aturipun Nora, ingkang nerangaken bilih kedadosan punika mujudaken akibat, saperangan ageng, saking perawatan ingkang sampun dipun tampeni ing salawas-lawase. Dheweke rumangsa dadi obyek lan dudu manungsa, sing rumangsa lan mikir, lan sing duwe kekuwatan kanggo nggawe keputusan dhewe, miturut prinsip dhewe lan cocog karo kekarepan lan gegayuhane. Banjur dheweke ngucapake niat kanggo ninggalake omah.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Ringkesan saka buku The Origin of Life

https://www.youtube.com/watch?v=4UQUdAXDfrc

Nora mutusake lunga

Torvaldo nyoba kanggo ngomong sawetara pangertèn marang Nora, njamin dheweke ngerti apa sing dirasakake. Iku ngelingake yen dheweke ninggalake omah, "dheweke bakal gagal ing tugas suci, yaiku ngurus bojone lan anak-anake." Dheweke mung ngrungokake dheweke lan mangsuli yen kabeh sing kedadeyan mbukak mripate, dheweke tangi. Dheweke mutusake yen, wiwit saiki, dheweke bakal dadi prioritas dheweke.

Nora kandha nèk agama lan masyarakat ora akèh sing ditindakké bèn dhèwèké seneng, utawa paling ora krasa luwih apik. Alasan sing diajokake dening Torvaldo ora penting kanggo dheweke lan dheweke tetep mantep ing keputusane kanggo ninggalake. Dheweke nyadari yen sajrone uripe, lan utamane sajrone omah-omah, dheweke mung minangka obyek sing digunakake kanggo nghias wong lanang sing didampingi.

Nekat, Torvaldo nggunakake sentimental kanggo nyoba ngganti pikirane Nora. Dheweke nganggep pose korban lan ngaku yen dheweke wis mandheg tresna marang dheweke. Wis, kanthi warna sing beda ing jiwane, Nora mangsuli: "Sampeyan dudu wong sing dakkira".

Nora ngrumangsani, luwih wolung taun, kulawarga kang sampurna, nanging goroh, kang mung dadi aksesoris, awit swarane ora keprungu. Dumadakan, kabeh uripe ambruk, amarga dheweke ngerti yen bojone mung kasengsem ing pendapat wong liya lan bojone tumindak kaya boneka ayu sing mesthine.

Ora ana maneh sing kudu diomongake, Nora lan Turvaldo ngemu argumentasi tanpa gawe uwong yakin. Ing adegan pungkasan, sawise dheweke mbayangake lan sadurunge katon ora duwe daya saka bojone, sing isih kaget karo tumindak mbebasake wong wadon iku, wayahe definitif teka: Nora mbanting lawang lan ninggalake omah ing salawas-lawase.

analisis plot

Miturut Ibsen, "kode moral sing ana ing masyarakat beda-beda lan kanthi sadar ora adil meh tansah kanggo wanita, ing ngendi wong lanang duwe luwih bebas tumindak miturut apa sing dianggep bener, miturut nilai dhewe lan duwe arsenal argumentasi nalika dicela amarga nindakake tumindak sing ora bisa ditampa saka sudut pandang moral lan adat sing apik".

Ing pangertèn iki, penulis njamin, ing masyarakat, wanita tansah duwe peran winates, nyesuekake prilaku kanggo model maskulin sing ana lan apa lingkungan ditetepake minangka "kudu dadi". Mangkono, kaping pirang-pirang dheweke kepeksa nyerahake identitase, dadi awake dhewe, ilang menyang jagading manungsa.

peran wanita

Pancen angel nora tumindake beda karo boneka. Tugase fokus ing netepi norma-norma sosial, sing dipigura ing moralitas lan adat istiadat sing apik, ing cendhak, kabeh donya sing disusun dening wong, nanging sing ora tau njupuk pendapat.

Ing taun 1879, taun nalika lakon iki pisanan ditampilake, A Doll's House nyebabake kerusuhan gedhe. Kritik sing mbukak kasebut minangka pukulan kanggo masyarakat nalika iku, sing visi kasebut ditujokake kanggo nundukake tokoh wanita, tanpa nggatekake potensi utawa kekarepane. Argumentasi kasebut minangka moral palsu, ditangani kanthi kepenak wong.

Kanggo wektu, mung mikir yen wong wadon bisa tumindak tanpa idin saka bojone wis cukup alesan kanggo confrontations paling gedhe, nanging ora ana ing sih saka wanita. Wong wadon tundhuk marang karsane wong lanang, ngarani bapak, sedulur, bojo.

Plot saka A Doll's House pusat ing kulawarga sing, ing mata saben wong, stabil lan ayu. Bebojoan duwe peran sing ditemtokake kanthi apik, miturut apa sing ditetepake dening masyarakat. Sing gumun, nasib sing kleru njalari urip sing diimpi-impine ambruk, amarga tumindake Nora kanggo gawe tentreme ati kanggo wong sing ditresnani.

Uripe nora lumrahe wis owah, mulane banjur ana rasa wedi lan keprihatinan, banjur ana rasa frustasi gedhe amarga ora dimangerteni dening bojone, sing uga nyepelekake kabeh sing kedadeyan.

Senadyan kabeh statement sing digawe dening Nora kanggo mbela tumindake, Helmer tetep ndeleng dheweke minangka obyek, amarga dheweke ora bisa ndeleng dheweke kanthi cara liya. Masyarakat ing ngendi dheweke urip wis cetha banget: wong lanang mesthi ngarahake nasibe kulawarga lan wong wadon ana kanggo ngladeni lan ngurus dheweke.

Kritik sosial

"Ana rong kode moral, loro ati nurani sing beda, siji kanggo wong lanang lan siji kanggo wanita. Lan wanita diadili miturut kode lanang. […] Wong wadon ora bisa dadi sejatine awake dhewe ing masyarakat saiki, masyarakat khusus lanang, kanthi hukum khusus lanang, karo hakim lan jaksa sing ngadili dheweke saka sudut pandang lanang. Iki minangka cara Ibsen nyebutake pengaruh sosial saka karyane, sing, luwih saka 140 taun sabanjure, isih sah.

Doll's House, dipentasake kanggo pisanan ing taun 1879, nyebabake kontroversi gedhe ing saindenging jagad. Potongan kasebut, sing ditayangake ing sawetara negara Eropa, meksa para kritikus kanggo milih utawa nglawan Nora, protagonis, lan keputusane ora dadi obyek sing ora ana maneh ing omah lan dadi makhluk tanpa otonomi kanggo bojone.

Lakon kasebut, sing diakhiri karo Nora mbanting lawang nalika metu saka omahe, nyebabake keributan lan skandal sing penulis Henrik Ibsen kudu ngganti pungkasan drama kasebut kanggo premiere ing Alemania, amarga ing negara kasebut dianggep minangka serangan marang kulawarga lan nilai ing masyarakat. Fundamentalis uga nolak amarga nganggep ora sopan, kabeh amarga wanita mbalela marang peran sing ditindakake masyarakat marang dheweke.

Pribadi

Lakon House of dolls minangka kritik terbuka babagan perawatan sing ditampa dening wanita ing pungkasan abad kaping 140, kanon sing ditampa dening akeh wong. Gampang diidentifikasi karo karaktere, amarga sanajan luwih saka XNUMX taun wis liwati wiwit perdana, subjugation wanita dening priya lan masyarakat dhewe isih dadi kasunyatan.

Nora

Protagonis saka crita. Ing wiwitan, dheweke nuduhake sikap sing santai lan malah ora seneng, nanging nalika penipuan ditemokake, dheweke ngadhepi kasunyatan anyar sing ndadekake dheweke ngerti yen sajrone urip dheweke dianggep kaya obyek. Saiki dheweke kepengin ngurus awake dhewe.

Miturut kajian filosofis lan psikologis ingkang dipuntindakaken wonten ing cakepan menika, paraga Nora menika gadhah kalih rupa, inggih menika wujud aslinipun saha ingkang pura-pura. Cetha, karakter iki dianggep minangka boneka, lan iki minangka alesan kanggo judhul karya kasebut. Nora iku ora mung wanodya, kang mirunggan ing wektu iku, nanging uga ninggalake bojone, anak lan omahe.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Pantaleón lan para pengunjung, apa iku?

Pramila nora dados watak ingkang ikonik; amarga ngluwihi plot prasaja lan karo tumindak lan pancasan, iku ndadekake masyarakat weruh sing bisa bebas, kaya wong. Dheweke ngerti yen kanggo nggayuh iki dheweke kudu bisa nglawan lan ngadhepi masyarakat sing ngalangi dheweke. Ibsen ngandika apik: "Yen sampeyan mangu-mangu dhewe, sampeyan wis kalah".

Saindhenging évolusi manungsa, peran wanita ing kulawarga, lan malah ing masyarakat, wis kleru; tansah manut karsaning manungsa. Kanggo pirang-pirang taun, wanita liwati saka tangane bapakne menyang bojone, tanpa duwe pilihan kanggo mutusake. Mula saka iku, kanggo jaman semana, paraga Nora mujudake tuladha kang kudu ditindakake.

Lawange Nora dibanting

Tumindak Nora iki transendental sajrone karya kanggo kabeh sing diwakili. Nora bisa ninggalake Trovaldo ing dina sabanjure, utawa mung lunga kanthi tenang. Nanging ora, dheweke mutusake kanggo mbalela, dheweke mutusake kanggo ngomong apa sing dirasakake lan mungkasi taun-taun pasrah marang kekarepane bojone.

Nora kesel amarga dianggep minangka obyek, diarani "gedhe" lan nahan wong sing ngremehake dheweke amarga wis mutusake kanggo ngurus lan ngrampungake masalah kanggo kesejahteraan kulawarga. Kaluhuraning kakung kaancam dening nora mardika, lan ora bisa nglilani: dadi kepala dalem, direktur bank lan mung garwane, sing kudu nyukupi kabutuhane. lan ora liya..

Slam pungkasan nora nggambarake, banjur, kebebasan dadi, mutusake. Kanggo wektune, ing pungkasan abad kaping XNUMX, tumindak iki dikritik banget, ora mung amarga saka wong wadon, nanging amarga ngajak wanita liya kanggo mbebasake awake dhewe, kanggo ngurus urip lan ngurus awake dhewe. Malah saiki, akeh wanita sing mbanting lawang kasebut.

Helm Torvaldo

Dheweke minangka bojone Nora, lan minangka salah sawijining paraga utama ing crita kasebut. Dheweke bisa diarani minangka wong sing kerja keras lan tanggung jawab, sing kerja keras kanggo nyukupi kabutuhan lan kepinginan kulawargane. Dheweke diangkat dadi direktur bank ing ngendi dheweke kerja, sing tegese siji langkah maneh ing masyarakat ing ngendi dheweke beroperasi.

Dheweke njaga perkawinan sing katon stabil karo Nora. Padha tundhuk karo kabeh kanon sing diadegake dening masyarakat kanggo kulawarga sing sampurna: dheweke kerja ing dalan lan dadi panyedhiya, nalika dheweke tetep ing omah, kanggo ngurus bojone lan kulawargane. Nanging hubungan iki ora stabil nalika dheweke nemokake penipuan sing ditindakake dening bojone. Torvaldo terus-terusan ngukum dheweke lan njaluk supaya dheweke tetep katon ing ngarepe wong.

Cristina

kancane Nora. Wong wadon sing wis dadi korban kahanan: dheweke dipeksa omah-omah karo wong sugih kanggo nutupi perawatan ibune sing lara lan biaya adhine. Dheweke dadi randha lan wiwit ngevaluasi urip lan kesalahane. Dheweke ana ing wayahe ala lan mutusake njaluk tulung marang Nora. Ing tengah-tengah kekacoan, dheweke nyoba nyengkuyung kancane lan menehi saran supaya dheweke ngandhani apa sing kedadeyan, nanging Nora ora gelem.

krosgtad

Wong abu-abu. Pengacara sing ora sopan. Dheweke kudu ngatasi akeh alangan kanggo nggayuh posisi ing masyarakat, mula dheweke rumangsa iri marang Torvaldo. Dheweke meres Nora, sawise dheweke mbantu dheweke nggawe teken kanggo entuk dhuwit. Amarga sikape sing ora jujur, dheweke dipecat saka papan kerjane. Ing jaman kepungkur, dheweke dadi pacare Cristina lan kepengin nerusake hubungan kasebut.

Babagan penulis

Henrik Ibsen minangka panulis, pujangga, penulis esai lan panulis drama lair ing Skien, sawijining kutha ing sisih kidul Norwegia tanggal 20 Maret 1828. Dheweke dianggep minangka "Bapak teater kontemporer", uga minangka pangadeg yayasan teater realistis. Karya-karyane, fokus ing kritik sosial, entuk papan ing sastra universal.

Ing umur 20, dheweke wis dadi freethinker, digoda dening pemberontakan populer sing kedadeyan ing Eropa nalika iku. Ing jamane, karya-karyane, teater lan esai lan puisi, dianggep ora sopan, ing masyarakat sing nduweni nilai-nilai Victorian. Sanajan dheweke ditakokake banget ing jamane, Ibsen saiki dadi salah sawijining penulis kontemporer sing paling pinunjul.

Ibsen dianggep minangka salah sawijining panulis perintis ing genre drama, sing mengaruhi lingkungan seni lingkungan sosial kanthi karya-karyane, ing ngendi kritike babagan perawatan wanita ndadekake dheweke entuk papan sing penting ing sastra, utamane ing drama.realis kontemporer.

Saka perdana ing karya kang pisanan, Ibsen nambah unsur kanggo karya nganti padha kabentuk ing wangun kita dikenal minangka téater saiki. Dheweke entuk sukses gedhe kanthi usulan-usulan teater, sing dadi populer ing Eropa yen wong sing pasuryane kuwat lan sideburns bushy, sing sifate ngritik masyarakat ing jamane.

Ing kabeh karyane, Henrik Ibsen nggambarake cacat masyarakat ing ngendi dheweke urip: "masyarakat borjuis ing ngendi nilai-nilai konservatif banget, ing moralitas Victorian". Kritik iki tekan tingkat liyane, nalika dheweke mutusake kanggo ngatasi masalah peran wanita ing kulawarga, ing potongan House of dolls, sing, saliyane, "nyebatake penentuan diri wanita nalika ngadhepi tekanan chauvinist lanang. ".

Saliyane karya dramatis sing produktif, Ibsen uga nerbitake sawetara buku puisi, drama, lan esai sing kontroversial. Nanging, drama kasebut nyebabake penolakan paling gedhe dening para kritikus nalika iku, amarga dianggep, ing pirang-pirang kasus, ora sopan. Minangka anekdot tetep saka profesor universitas sing njaluk "kanggo umum ngukum penulis kanthi ngantem nganggo tebu.

Ing taun 1871 dheweke dihias dening pamrentah Denmark, amarga karyane Brand lan Koalisi Pemuda. Wiwit iku, lan sawise premiere sukses lan sukses karya kayata Kaisar lan Galileo, The Warriors of Heligoland lan, ndhuwur kabeh, The Pillars of Society, Ibsen diakoni minangka dramawan gedhe.

Puncak suksese yaiku ing taun 1879, kanthi perdana A Doll's House ing Royal Theater ing Kopenhagen, dadi karya sing paling misuwur nganti saiki. Meh kaya ramalan, ing taun 1899, Ibsen nerbitake When the Dead Awake, lan taun candhake dheweke nandhang stroke sing ndadekake dheweke ora bisa terus nulis. Serangan liyane nyebabake dheweke ing kursi rodha nganti tiwas ing Mei 1906.

Kaya sing bisa dideleng ing ringkesan A Doll's House, dening Henrik Ibsen, iki minangka klasik sing isih goyangake pondasi masyarakat, amarga beban sosial sing signifikan lan, utamane, amarga pendekatan peran wanita. ing njero kulawarga. Yen sampeyan pengin terus maca babagan karya gedhe, klik link ing ngisor iki:


Isi artikel kasebut cocog karo prinsip etika editorial kita. Saiki kita kerja kanggo mbenerake lan nambah konten ing basa liya.

Yen sampeyan penerjemah akreditasi sampeyan uga bisa nulis kanggo nggarap kita. (Jerman, Spanyol, Prancis)

Kanggo nglaporake kesalahan terjemahan utawa perbaikan, klik Kene.

Stop Stop
IK4
Nggoleki Online
Pengikut Online
proses iku gampang
manual mini
a carane nindakake
TipeRelax
LavaMajalah