Penulis misuwur Fernando Savater menehi karya sing wis ana ing dhaptar buku paling laris ing macem-macem negara, ing artikel menarik iki kabeh sing ana gandhengane karo karya sastra iki, aja mandheg maca iki. Ringkesan Etika kanggo Amador, sampeyan bakal seneng.

Ringkesan Etika kanggo Amador

Ringkesan Etika kanggo Amador

Etika kanggo Amador minangka esai sing ditulis ing wiwitan taun nineties, dening Fernando Savater Spanyol, kanggo putrane, sing jenenge inspirasi karya kasebut.

Esai kasebut dumadi saka sangang bab, sing fokus ing etika, moral lan filsafat eksistensi. Mangkene ringkesan Etika kanggo Amador, miturut bab:

Bab XNUMX: Apa Etika?

Ing bab pisanan ringkesan Etika kanggo Amador dening Fernando Savater, istilah etika digali lan ana hubungane karo tembung kebebasan.

Iku ngandhani yen saben wong bisa milih antarane macem-macem alternatif lan opsi, nanging iki ora sinonim karo nindakake kabeh sing dikarepake utawa apa sing kita pikirake, utawa loro-lorone kalebu.

Nanging kita bisa milih apa sing dikarepake, ing antarane akeh kemungkinan sing ana lan kudu duwe etika kanggo milih dalan urip sing bener, sing cocog.

Mesthine ana perkara sing ora bisa dipilih, kayata dina lair, wong tuwa, warga negara, nandhang penyakit, kacilakan, dhuwur utawa cendhak, utawa kahanan njaba, kayata perang, nyerang, lsp.

Ringkesan Etika kanggo Amador

Kita ora bebas milih, milih utawa mutusake apa sing bisa kedadeyan, nanging kita bebas menehi tanggapan babagan apa sing kedadeyan, kayata wicaksana, wicaksana, manut, mbalela, males dendam, kikuk utawa apa wae sing kudu ditindakake. .

Ana macem-macem kemungkinan, mula yen sing kita coba ora nggawe kesalahan utawa nindakake kaping pirang-pirang, kita kudu ngembangake apa sing diarani ngerti cara urip utawa etika, nyoba nuntun urip kanthi cara sing paling apik.

Iki sing diomongake, mbedakake kita karo makhluk urip liyane. Contone, bagean gedhe saka kewan, sing diatur dening naluri, yaiku, predisposition alam kanggo nindakake lan ora nindakake tartamtu lan tartamtu. Kebebasan kanggo milih yaiku sing kudu nggawe kita mikir babagan apa sing migunani utawa trep kanggo awake dhewe, sing biasane dikonseptualisasiake minangka apik utawa ala.

Nanging, nalika ana ambiguities lan mangu, contone, nggunakake obat-obatan sing nambah swasana ati, nanging ing roto dawa deteriorate kesehatan fisik lan mental. Ing kasus iki, kita duwe kebebasan tanggung jawab, sing ngidini kita mbangun etika pribadi. Savater nuduhake sawetara conto ing bab iki yen kita duwe kebebasan kanggo nggawe lan milih cara urip.

Kita bisa milih apa sing positif lan sing bener, sing paling nguntungake kanggo kita, lawan sing mbebayani, ala utawa ora trep. Uga, duwe kamungkinan kanggo milih, invent lan nggawe urip kita, kita bisa nggawe kesalahan. Mulane, penting lan wicaksana banget kanggo menehi perhatian marang apa sing kita lakoni lan mutusake, nyoba sabisane kanggo entuk lan ngembangake kawruh babagan urip, sing mbantu kita ora nggawe kesalahan ing keputusane.

Kasunyatane, penulis nyoba menehi gagasan marang pamaca karangan iki, yen ana ing tangan kita kanggo milih jinis urip sing dikarepake, mbedakake sing apik lan sing ala lan milih sing bener. Angsal ingkang dipunsebat seni gesang menika gayut kaliyan etika.

Bab loro: Pesen, kaprigelan lan adat istiadat.

Ing tengah-tengah ringkesan Etika kanggo Amador iki, penulis nuduhake yen ana prekara sing trep kanggo urip kita lan liyane sing ora, nanging ora mesthi gampang kanggo mbedakake sing endi, ana wektu sing ora. jelas dihargai.

Sanajan kita ora bisa campur tangan ing macem-macem kahanan sing muncul, kita bebas milih cara kanggo ngatasi apa sing kedadeyan. Kadhangkala urip nggawa sampeyan lan nyurung sampeyan menyang papan lan kahanan sing ora dikarepke, ngadhepi kahanan sing ora kita pilih, nanging kudu kita hadapi sanajan kita luwih milih ora.

Salah siji saka wong pisanan sing urusan karo prakara iki Aristoteles, mbayangno conto prasaja, kang kita saiki ing ngisor iki:

Sawijining kapal nggawa kargo sing penting banget saka siji pelabuhan menyang pelabuhan liyane, dumadakan sajrone lelungan kasebut kaget karo badai ganas sing nyebabake kapten mutusake ing antarane rong pilihan:

  • Sing pisanan, nanging uga sing paling wicaksana, yaiku mbuwang kargo menyang segara, saéngga nylametake kapal lan kru.
  • Pilihan kapindho yaiku njaga aset sing penting lan penting lan ngenteni cuaca apik.

Kabukten pilihan sing paling apik yaiku mbuwang kargo lan nylametake kru, nanging kontradiktif yen ujar manawa kudu ditindakake, amarga sanajan wis dingerteni apa sing kudu ditindakake, ana sing ora pengin ditindakake. .

Kapitan sejatine kepengin mulih kanthi slamet, bebarengan karo punggawa lan kargo, nanging sayange, nalika ana prahara, dheweke ora duwe pilihan kajaba milih alternatif, sing katon luwih bisa ditampa utawa cerdas.

Kita bisa ujar manawa dheweke bebas mutusake, nanging dheweke pancen ora duwe pilihan liyane. Kaping pirang-pirang ing urip saben dina kita ngadhepi pilihan ing kahanan sing angel utawa tartamtu, lan tumindak kita biasane otomatis, tanpa dipikirake, bisa uga nanggapi pesenan, kabiasaan utawa kekarepan tartamtu.

Sembarang mesin kasebut nuntun gerakan kita saka arah siji menyang arah liyane lan ing ringkesan Etika kanggo Amador iki bisa ditetepake minangka:

1-Pesenan: nalika ana wong ngandhani apa sing kudu ditindakake, umume njupuk kekuwatan amarga wedi amarga bisa uga ana paukuman utawa balesan, utawa ing kasus apa wae amarga katresnan utawa kekerabatan sing ana.

2-Kabiasaan: iku rutin utawa adat, iku jalaran saka penak saka tumindak, malah ing iku uga ana jinis manut dhawuh tartamtu.

3-Whims: iku kanggo nindakake apa provokes kita utawa aran kaya iku.

Prentah lan pakulinan duwe siji sing padha: asale saka njaba. Kosok baline, kaprigelan iku asale saka njero, muncul kanthi alami tanpa ana sing mrentah lan ora niru sapa wae. Saben alasan iki ndadékaké kita ing arah sing beda-beda, nanggapi kabutuhan beda lan nerangake sethitik pilihan kanggo pancasan tartamtu.

Bab 3: Apa sing dikarepake

Ringkesan Etika kanggo Amador iki nglumpukake ide-ide utama penulis, sing ing bab katelu iki cenderung supaya maca ngerti yen dheweke bebas mutusake. Umume perkara sing ditindakake mung amarga kudu ditindakake, amarga iku minangka pakulinan utawa minangka cara kanggo nggayuh apa sing dikarepake. Ing kahanan penting, gerakan kasebut bisa ditampa utawa ora bisa ditampa, ngyakinake utawa ora.

Contone, komandan Jerman nyoba mbenerake pembunuhan warga Yahudi kanthi ngaku yen dheweke nuruti prentah, nanging iki ora bisa ngyakinake lan ora bisa ditampa dening akeh. Ing negara-negara tartamtu ana diskriminasi marang wong sing ora duwe warna utawa homoseksual lan sanajan iki minangka bagian saka tradhisi utawa adat, nanging ora bisa ditampa ing saindenging jagad.

Kanthi conto iki, kita nyoba nuduhake lan ngerti manawa cara tumindak kasebut bisa uga bener kanggo sawetara wong, nanging ora kanggo wong liya.

Ing ringkesan Etika kanggo Amador iki, kita nyoba nuduhake pesen sing dikarepake penulis, kaya: apa sing bener utawa salah ing urip sampeyan, sampeyan kudu milih dhewe, bebas nggawe keputusan lan nggawe keputusan sampeyan. keputusane dhewe.pemilihan.

Mula, penting lan penting yen sampeyan mikir babagan rong kemungkinan sing sampeyan duwe sadurunge nggawe keputusan utawa tumindak. Bab iki minangka undhangan kanggo mikir kaping pindho babagan saben tumindak sing ditindakake.

Nalika sampeyan nampa pesenan, sampeyan kudu tansah takon dhewe apa aku mengkono iki?, kita biasane instinctively njawab sing iku pesenan, lan pitakonan liya apa aku kudu manut? Nderek pesenan tanpa pitakonan iku cocok lan bener ing taun pisanan kita urip, awit kita cilik lan gumantung.

Nanging nalika kita tuwuh, perlu kanggo nggawe keputusan sing cenderung rumit karo umur lan kita kudu sinau kanggo ngatasi dhewe.

Mulane kita kudu ngerti carane dadi bebas lan nggawe urip kita dhewe, lan ora tansah nyana kahanan utawa wong liya kanggo mutusaké kanggo kita, amarga iki bakal cukup depressing.

Sacara etimologis, tembung "moral" asale saka istilah moral sing digandhengake utawa ana hubungane karo adat, panggunaan utawa cara urip.

Nanging, istilah moralitas lan kebebasan pungkasane langsung digandhengake karo istilah paukuman lan ganjaran.

Penting kanggo nambahake manawa dadi apik utawa ala dudu tembung sing digunakake mung kanthi moral, amarga iki bisa nemtokake perkara sing luwih gampang, kayata sampeyan pinter nglangi utawa ora, utawa sampeyan main bal-balan kanthi apik utawa ora apik. Sadurunge menehi kritik minangka apik utawa ala, sampeyan kudu nganalisa saben perkara lan saben alesan sing nyebabake tumindak sadurunge menehi kritik.

Judhul bab katelu saka ringkesan iki Etika kanggo Amador, kang padha nelpon nindakake apa sing dikarepake, Iku meh podho karo dhawuh, nimbali tumindak bebas, lan ing laku yen sampeyan manut, sampeyan ora manut.

Penting yen dheweke njupuk kebebasan pribadi kanthi serius, amarga iki uga nuduhake tanggung jawab kanggo milih dalane dhewe.

Aja bingung "nindakake apa sing dikarepake" karo kepinginan, yaiku, ora nindakake perkara sing sepisanan sing ana ing pikiran, mung amarga kita kepengin banget.

Sadurunge mutusake, kita kudu mikir kanthi ati-ati banget babagan alesan sing ana ing mburi tumindak kasebut, lan nalika kita duwe keputusan pungkasan, pikirake maneh, amarga bisa uga ana owah-owahan pikiran, aja lali yen sampeyan bisa tansah succumb kanggo whims.

Sumangga kita ngengetaken bilih akhlak menika raket kaliyan adat lan tatanan ingkang boten sae utawi moral.

Mula saka iku, kudu tansah nyelidiki lan nyelidiki apa sejatine moralitas lan kebebasan pribadi, luwih dhisik nyingkirake prentah, adat lan kekarepan kanggo nemokake jawaban sing bener.

Bab Papat: Menehi urip sing apik

Salah siji bab sing nyoba kanggo nggawe cetha ing ringkesan Etika kanggo Amador, iku sadurunge nggawe pilihan, sampeyan kudu nyisihake pesenan lan pakulinan, lan karo iki ganjaran lan paukuman. Tegese, kabeh sing ngarahake sampeyan saka njaba kudu absen nalika milih, supaya ora mengaruhi kekarepan kita.

Nindakake apa sing dikarepake iku hak kita amarga kita bebas, nanging gunakake kebebasan sampeyan kanthi bener. Tegese, sampeyan bisa mutusake apa sing sampeyan pikirake, nanging sampeyan kudu jelas banget babagan apa sing sampeyan pilih lan ngerti akibat sing bisa ditindakake.

Apa sing dikarepake amarga cocog, lan ora mung amarga apa sing dikarepake ing wektu kasebut. Kaping pirang-pirang individu pengin perkara sing kontradiktif, sing jelas bertentangan karo siji liyane, lan mula kita kudu bisa netepake kritéria apa sing paling dhasar.

Sawise dadi kasengsem lan delving menyang moralitas lan kamardikan, nyetel aside kabeh sing kahanan utawa mengaruhi iku, kita bisa nindakake apa kita arep, minangka ditetepake ing bab sadurungé saka ringkesan Etika kanggo Amador.

Nanging ora mung kanggo nindakake, iku ora urip kanggo urip, iku nyoba kanggo nindakake utawa dadi ing cara sing paling apik, saka sembarang aspek utawa sudut pandang. Ing ndhuwur kabeh nyoba menehi urip sing apik, dadi lan nindakake sing paling apik, dadi seneng.

Ringkesan Etika kanggo Amador menehi kita crita Alkitab babagan Esau lan Yakub, putra kembar Iskak lan Ribkah. Wong-wong mau ngomong yen hubungane sedulur-sedulur iku rumit banget wiwit tahap ngandhut. Ésau sing lair pisanan, mula dadi ahli waris, kaya sing dadi hak pambarepé.

Ing antarane akeh perkara sing kudu diwarisake, yaiku perjanjian sing ana ing antarane Gusti Allah lan Abraham, iki menehi keturunan langsung saka ngendi Mesias bakal lair. Esap iku pamburu gedhe, lincah lan kuwat, sing disenengi bapakne, Iskak, ing sisih liya Yakub minangka wong sing prasaja lan bener, sing biasa manggon ing toko kulawarga, dadi favorit Ribkah.

Ing sawijining dina Ésau bali saka ing pategalan, ngelih banget. Dheweke nemokake adhine ing cedhak toko kulawarga lan njaluk panganan amarga dheweke kepengin banget. Yakub, sing ngerti seduluré lan karakter impulsif sing dadi ciri dheweke, ngandhani: "Adol hak lairmu dhisik” ( Purwaning Dumadi 25:31 ).

Ésau ora tau nduduhké minat bab rohani lan setuju karo panjaluké seduluré, merga dhèwèké kandha nèk dhèwèké bakal mati.

"Apa gunane hak kesuburan kanggo aku? Yakub banjur ngandika: "Sumpaha marang aku dhisik; banjur supaos marang Yakub, sarta ngedol wewenange pambajeng marang Yakub.

Yakub banjur menehi roti lan godhok lentil marang Esau; banjur mangan lan ngombé, banjur tangi lan tindak. Mula Ésau ngrèmèhaké hak pambarepé.” ( Purwaning Dumadi 25:32-34 ). Mesthine angèl mikir yèn Ésau bakal mati yèn ora mangan ing wektu iku, nanging ora ngira-ngira berkah sing dipikolehi dadi anak mbarep, merga barang sing mung sedhela.

Dhèwèké ngrasa bungah ing wektu iki, yaiku, rasa seneng sing cendhak, lali apa sing ditinggal lan apa sing bakal teka, kanggo kesenengan sing cilik banget.

Akeh wong nggawe mungsuh lan kelangan tresno kanggo entuk apa sing dikarepake, dheweke ora seneng sanajan duwe kekuwatan lan kasugihan, amarga mung fokus ing uripe.

Mula, sampeyan kudu ngerti manawa duwe urip sing apik ora mung kalebu apik ing salah sawijining aspek urip, luwih-luwih yen ing materi, "nduweni urip sing apik" kalebu kabeh aspek.

Sampeyan kudu duwe urip manungsa lan rasional, ing ngendi hubungan karo wong liya iku penting banget, amarga tresno, persahabatan lan perawatan sing apik minangka bagean saka kesejahteraan pribadi. Ing donya sing kita urip iki, basa iku dhasar, amarga iku dudu fungsi alami saka awak nanging minangka ciptaan budaya sing kita warisi lan sinau saka wong liya.

Mulane, ngomong karo wong lan ngrungokake wong tegese "dadi manungsa", yaiku, komunikasi lan mbukak awake dhewe kanggo wong liya ngowahi kita dadi manungsa lan dadi apa sing dikarepake.

Mangertos bilih sesambetan kita karo wong liya bisa humanize kita lan kita uga bisa humanize wong, iku dipakani pancet.

Bab 5: Bangun, bayi!

Bab iki ngajak kita ngevaluasi prilaku lan sikap kita marang wong liya. Cetha yen kita pengin urip kanthi apik, nanging ora mesthi manawa kita yakin babagan apa sing ana.

Satemene kabecikan iku ora diweruhi kanthi barang utawa pepenginan, umpamane jabatan panguwasa utawa dhuwit akeh. Iki minangka pepenginan sing prasaja, cendhak, manungsa ora mung urip kanthi kekuwatan utawa dhuwit, nanging uga urip ing barang liya.

Kaya Esau lan Kane sing wis ngorbanake akeh banget aspek penting ing uripe, kanggo kesenengan sedhela utawa kanggo kepinginan kanggo nguwasani wong liya, tanpa nyadari yen eksistensi luwih gampang, yen kita ngadhepi komplikasi kanthi prasaja.

Nalika kita nyoba nggawe angel dadi prasaja, kita mung nyepetake kasangsaran. Kanthi iki aku ora ateges masalah utawa kemunduran sing muncul ing urip kudu katon nyenengake utawa nggawe aku seneng, nanging kudu nyurung kita maju lan entuk luwih akeh.

Yen barang-barang kita dicolong, jelas iki ora bisa nggawe kita seneng, amarga bakal dadi pukulan serius. Nanging yen iki energizes kita lan nyurung kita kanggo duwe liyane saka apa ilang, iku bisa katon minangka positif.

Ojo nganti dibodhoi karo butuhe, senajan sing paling apik ing donya, amarga manungsa ora mung butuh barang kanggo urip.

Mangkono uga, wong liya mbutuhake perawatan sing apik lan ora dianggep kaya-kaya, amarga saben wong sinau babagan cara sing dianggep.

Perlu dieling-eling, ora perlu kabeh kanggo seneng, kaya Kane sing fokus ing urip kanggo nggayuh barang lan pungkasane ora kekurangan materi, nanging ora nggatekake kasunyatan sing paling akeh kekurangane. Sing penting, dheweke ora duwe kanca, tresno, ora duwe sapa-sapa.

Kawigatosan sing kaping pirang-pirang ora dibayar, penting kanggo nggayuh urip sing apik sing dikarepake, amarga ora kabeh padha, sanajan cepet utawa mengko kita kudu mati.

Ora perduli urip sing apik apa ora, kudu sinau ngajeni lan ngerti wong liya, nganggep wong sing apik, supaya bisa ditresnani.

Iki ora ateges urip kanggo nyenengake wong liya utawa kelangan kebebasan kita, sebaliknya, iki menehi panggunaan sing tepat kanggo hak sing penting lan ora ana regane. Urip iku ora mung manut dhawuh, manut utawa ora manut, ananging mangerteni apa kang bakal ndadekake eksistensi kita dadi "urip kang becik". Ora ana wong sing bisa menehi apa sing ora diduweni.

Bab 6: Jiminy Cricket Muncul

Ateges kita kudu ngindhari dadi imbeciles ing urip, kurang pertimbangan sing apik. Penulis nuduhake yen ana sawetara kategori imbeciles:

  • Wong sing ngomong ora pengin apa-apa lan ora nindakake apa-apa kanggo entuk apa sing dikarepake.
  • Sing ora percaya marang awake dhewe.
  • Wong sing ora ngerti apa sing dikarepake lan ora keganggu kanggo ngerti.
  • Wong sing ngerti apa sing dikarepake, nanging ora tumindak amarga kesed utawa wedi.
  • Wong sing kepengin banget lan agresif, tanpa mandheg lan kabeh keluwihan, wong bodho ambisi.

Kabeh jinis wong bodho duwe kesamaan, mbutuhake samubarang sing ana ing njaba kamardikane, sing njaba kanggo ngrasakake seneng lan iki umume ora menehi urip sing apik, urip sing kudune.

Sadar iku ngupaya lan nggatekake, mangerteni yen ora kabeh bisa menehi kita padha, utawa ora peduli marang kita. Kita kudu nggatekake lan nggatekake keputusan, ngembangake moral, mbedakake sing apik lan sing ora, lan ngontrol ambisi.

Sadar iku rasa bangga karo tumindak apik lan kabeh sing ditindakake kanthi becik, nanging uga tanggung jawab kanggo apa sing ora ditindakake.

Aja lali tanggung jawab kanggo kesalahane, luwih-luwih nyalahake wong liya. Kanthi cara iki kita bakal tumindak kanthi bener lan tepat.

Bab 7: Pasang dhewe ing panggonane

Urip kita luwih manungsa amarga kita diubengi dening manungsa liyane, perusahaan wong liya menehi kamanungsan. Sing ngenggoni etika yaiku cara urip sing apik lan bener, mula yen kita ora ngerti babagan etika, kita bakal kelangan aspek urip manungsa.

Conto sing diusulake penulis yaiku Robinson Crusoe, sing manggon ing pulo sepi sawise kapal karam, mung ngurus panganan, papan perlindungan lan liya-liyane ing lingkungan. Nganti dheweke nemokake tapak ing pasir.

Dheweke ora bakal dhewekan maneh, nanging pikirane kebak rasa kuwatir sanajan ora ngerti sapa sing duwe tapak, sapa? Apa dheweke bakal ramah utawa ancaman? Dheweke rumangsa kelangan, amarga dheweke ora ngerti kepiye nanggepi critane.

Carane tumindak ing ngarepe manungsa liyane wis dadi salah siji saka masalah paling gedhe kanggo wong, sanajan kabeh padha. Mayoritas milih dadi defensif lan tumindak kanthi asumsi yen wong liya bisa dadi mungsuh. Nanging senajan pilihan sing paling kerep ana ing antarane manungsa, iku ora paling cocok, amarga yen sampeyan nganggep wong minangka mungsuh, luwih kamungkinan sampeyan bakal nampa perawatan sing padha.

Sikap kita aja nganti nganggep wong merpati, apik utawa ala, kita kudu mikir yen dheweke manungsa, kaya sampeyan lan uripe nggawe sampeyan luwih manungsa. Nanging, iki ora ateges sampeyan kudu mbenerake tumindak ala amarga anane menehi manungsa kanggo urip kita.

Ingkang saged kita tindakaken inggih punika mapanaken dhiri ing papan sanesipun, supados saged mangertosi sebabipun tumindakipun, ndadosaken perlakuan kita langkung manusiawi. Iki ora ateges nyerahake kapentingan, rasa utawa kesejahteraan kanggo wong liya, mung duwe empati, yaiku, nyelehake awake dhewe ing posisine.

Bab 8: Apik banget

Nalika wong ngomong babagan moralitas lan maksiat, umume percaya yen mung nuduhake jinis lan minangka ide sing kudu diganti, amarga moralitas ora mung mung babagan apa sing ditindakake wong karo awak. Seks iku ora sopan, kaya sing bisa ditindakake ing kegiatan utawa kahanan liyane ing saben dinten.

Wong-wong sing isin kanggo seneng-seneng awak padha salah kaya wong-wong sing isin wis sinau tabel multiplikasi.

Kaya sing sampeyan ngerteni, tujuan seksual yaiku prokreasi, sing ndadékaké kanggo nganggep sawetara tanggung jawab, nanging perané ora mung kanggo tujuan iki.

Kanggo jinis ora mung nuduhake njamin kelangsungan spesies kasebut, amarga uga duwe dimensi liyane. Ora ana barang sing ora sopan ing jinis nalika disetujoni dening loro pihak.

Cetha yen wong bisa tumindak ora sopan karo jinis, digunakake kanggo cilaka wong liya, kanggo entuk dhuwit, lsp. Ing mburi maksiat saka jinis lan wong-wong sing mikir bab iku, mbok menawa ana wedi gedhe saka kesenengan.

Nanging uga kegiyatan lan tumindak liyane bisa uga ora sopan, contone, mangan roti isi kanca kelas tanpa idin utawa luwih ala kaya ngatur serangan teroris ing papan umum.

Ing tembung liya, maksiat ora nuduhake jinis khusus, logis yen ing babagan iki kita kudu tumindak kanthi ati nurani lan ngajeni, kanggo awake dhewe lan kanggo wong liya.

Nanging ora ana sing salah yen ngrasakake kesenengan iki, anggere nggambarake perkara sing padha kanggo wong loro lan ora ana sing cilaka.

Senajan akeh wong sing nganggep yen nolak awake dhewe kanggo kesenengan apa wae yaiku nduwe urip sing apik, terhormat lan jujur, nanging sejatine nggambarake kabodhoan yen urip nandhang susah, nindakake peran puritan.

Rasa wedi marang kesenengan iku asale saka masyarakat dhewe, mbok menawa amarga seneng banget karo kesenengan, iki bisa nyebabake kita mung mikir babagan iki lan ngabdi marang urip.

Mulane konsep kesenengan ing masyarakat biasane digandhengake karo bab sing ala lan tabu, amarga wedi yen kita keganggu. Nanging aja nganti salah paham yen ngrasakake kesenengan. Nduweni urip sing nyenengake yaiku nikmati lan manfaatake kabeh sing ana ing saubengé, nikmati kabeh kanthi cara sing paling apik, tanpa cilaka lan tanpa cilaka, supaya bisa menehi kabungahan.

Kesenengan kudu ana ing layanan saka rasa seneng, supaya ora keluwihan sing umume nyebabake karusakan lan rasa ora seneng. Kesenengan ana ing layanan saka rasa seneng lan siji ngirim ora tiba ing jijik

Bab 9: Pemilihan Umum

Politik lan etika iku raket banget, loro-lorone ngupaya cara urip sing luwih apik. Inggih, etika ngurusi panelusuran terus-terusan kanggo urip sing luwih apik, milih sing paling apik kanggo kita, nalika politik ngurusi organisasi urip sosial lan kanthi mangkono saben individu milih sing paling trep.

Mula saben manungsa sing kepengin urip kanthi becik ora bisa ucul saka politik. Hubungane wong loro karo kebebasan iku cedhak, nanging saben wong beda-beda, amarga etika ngurusi utawa kasengsem karo apa sing ditindakake saben individu karo kebebasan lan politik, ing sisih liya, prihatin karo apa sing ditindakake warga umum karo dheweke. kamardikan.

Politik kudu nyukupi syarat etika minimal tartamtu, sing ana hubungane karo kebebasan, mula kudu ngurmati kebebasan warga lan ngindhari rezim tirani lan diktator.

Penting kanggo nganggep manawa kanggo urip sing apik, sing utama yaiku nganggep manungsa kanthi kamanungsan, ngormati lan duwe empati, uga nganggep kepentingane, sing bisa diarani keadilan.

Saliyane nyediakake dhukungan lan bantuan kanggo wong-wong sing mbutuhake, tanpa kompromi martabat lan kebebasan warga liyane, sing bakal kita klasifikasi minangka tujuan utama kebijakan yaiku Bantuan. Kabijakan kasebut banjur kudu adhedhasar prinsip kayata kebebasan, keadilan lan pitulungan, mula langkah-langkah lan standar dhasar kayata Hak Asasi Manungsa ditetepake.

Kanggo mesthekake yen Hak Asasi Manungsa kaleksanan, prelu nggatekake, ngurmati lan nampa maneka warna gagasan, budaya lan cara urip. Prayoginipun kita ngurmati dhiri kita minangka manungsa ingkang gadhah kuwajiban lan hak.

Epilog: Sampeyan kudu mikir babagan iki

Ing epilog, panganggit nyoba ngundang pamaca kanggo refleksi, takon pitakonan sing ndadékaké kanggo njlentrehake kawruh sing ditampa saka teks babagan uripe, supaya bisa ditindakake. Pitakonan kayata apa sing kudu ditindakake ing urip sampeyan? Kepiye carane urip kanthi cara sing paling apik?

Kang mbok menawa luwih transendental lan pitakonan penting saka liyane akeh liyane Kerep lan katon luwih nggegirisi, babagan makna urip, nilai urip lan apa sing ana sawise mati.

Penulis ninggalake frasa tartamtu sing ngajak kita kanggo nggambarake, soko sing bener banget, lan yaiku yen urip ora ana resep lan ora ana instruksi manual. Kita kudu tansah nyoba kanggo milih opsi sing menehi kita kamungkinan kanggo duwe utawa nggawe urip apik.

Nanging, Savater nandheske manawa buku kasebut ora kudu dianggep serius, amarga keseriusan ora mesthi sinonim utawa tandha kawicaksanan, kaya sing dikandhakake wong Spanyol, yaiku kapercayan bores.

"Intelligence kudu ngerti carane ngguyu" nuduhake penulis, amarga pinter ora kudu perang karo banyolan. Kosok baline, tema kasebut ora kena ditinggalake utawa dilalekake, amarga iki minangka pandhuan lan referensi babagan apa sing bisa ditindakake ing urip sampeyan. Amarga kaya sing ditulis Fernando Savater dhewe, urip iku dudu ilmu sing tepata,  nanging a seni

argumentasi karangan

Fernando Savater nulis babagan pikirane lan gagasan kanggo lan babagan bocah enom, sing ora liya putrane Amador. Tulisan iki minangka model carane bocah lanang ing umur remaja bisa diwulang mikir, mbedakake lan nggawe keputusan kanggo awake dhewe.

Isinipun ingkang ngudi tuntunan saha piwulang, ndhidhik salebeting gesang tanpa wonten punapa-punapa, panggalihipun para remaja punika sinau bilih anggenipun mutusaken menika dados tanggel jawab dhateng dhiri lan lingkunganipun.

Buku kasebut nduweni cathetan penting sing bisa diterangake minangka ora banget pedagogis, ing ngendi informasi kasebut ora kanggo nggawe warga kanthi niat apik utawa ala, nanging kanggo ningkatake pangembangan para pemikir bebas.

Ing pambuka utawa pambuka, Savater ngajak putrane supaya percaya marang awake dhewe lan kemampuan kanggo mutusake kanthi bener, ora ing pihak katelu, ora preduli apa wong tuwane, pimpinan agama utawa polisi.

Teks kasebut menehi katrangan babagan etika, nanging ora ana hubungane karo paukuman utawa ganjaran sing ditindakake dening para panguwasa, manungsa lan dewa. Tujuane yaiku supaya wong kasebut takon lan takon kepiye carane ngatur urip lan kepiye carane bisa luwih apik.

Panyerat nyoba menehi wawasan babagan etika marang pamaca minangka cara kanggo mangerteni carane urip sing luwih apik, ing ngendi hubungan sing apik karo wong liya ditetepake, tanpa kelangan papan lan njaga sudut pandang sampeyan.

Soko sing ngandika gampang, nanging ora, amarga kangelan nyata fokus ing nyoba kanggo mangerteni supaya tumindak lan ora ngirim kanggo aturan lan kode diadegaké, utawa mung ora nindakaken. Penulis fokus ing manungsa, minangka tujuan lan cakrawala kanggo nindakake kabeh konsep kasebut.

Tanpa mbayar manungsa waé kanggo urip sawise pati, penulis luwih seneng kasengsem ing apa ana sadurunge dying lan sing prasaja minangka seneng urip, ora mung nandur modal wektu kanggo slamet utawa nyemplungaken ing wedi terus-terusan mati.

Savater ngluwihi cukup babagan subyek kebebasan, nganggep minangka tembung kunci. Kebebasan mutusake, nanging uga jelas babagan apa sing sampeyan mutusake. Dadi wong diwasa yaiku bisa kanthi sadar ngrancang urip sampeyan.

Dheweke uga ngandika ekstensif babagan moralitas seksual, considering sing nglirwakake utawa ndhelikake konco rigidity gedhe banget lan scrupulosity arep nglawan etika, amarga bagean manungsa uga claims pleasures tartamtu, tanpa bingung manungsa kesenengan karo kewan.

Ide-ide kasebut diiringi sawetara kutipan saka para pemikir kayata Seneca, Fromm, lan liya-liyane, lan sawetara acara lan acara ing saben dinten, nganggep minangka buku sing cukup nyenengake lan produktif kanggo tahap remaja.

Analisis Etika kanggo Amador

Minangka wektu liwati, individu kanthi alami tuwuh, kita kabeh entuk kawruh tartamtu, akeh liwat pengalaman.

Nanging, ana akeh kawruh sing ora penting kanggo urip, utawa kaslametan kita, kaya ing olahraga utawa seni.

Ora kaya geni sing nyebabake kobong, utawa mlumpat saka papan sing dhuwur banget mbebayani lan malah bisa mateni, informasi sing ngidini kita tetep urip, njaga kesejahteraan kita lan wong-wong ing saubengé.

Proses sinau ora mung kanggo ras kita, makhluk urip liyane, kayata kewan, sinau barang, kayata apa panganan lan carane entuk, apa predatore, papan kanggo nglindhungi awake dhewe, turu utawa mangan, lsp.

Mung prabédan antarane rong spesies, kang mesthine menehi manungsa sawetara kauntungan, iku alesan. Umume manungsa bisa mikir kanthi wajar, dene kewan tumindak kanthi naluri.

Tegese, kewan wis diprogram kanggo nindakake tumindak tartamtu ing uripe lan ora duwe cara kanggo nyingkiri impuls kasebut.

Dene manungsa iku bisa “menilai kahanan, mbedakake apa sing trep lan ora, becik lan ala, nemtokake apa sing cocog kanggo dheweke. Punika ngandika bilih punika ingkang ndadosaken kita beda saka kéwan lan, minangka asring ngandika, unggul.

Kemampuan manungsa kanggo netepake kahanan lan nemtokake apa sing bisa dadi positif utawa negatif kanggo dheweke nuduhake yen manungsa iku bebas. Ing tembung liya, kita duwe kesempatan lan kebebasan milih.

Nanging kebebasan tegese tanggung jawab lan nalika etika mlebu. Pilih sing apik utawa sing paling apik, ngerti yen tumindak kita uga duwe akibat kanggo lingkungan, duwe tanggung jawab sing paling gedhe.

Etika miturut Royal Academy minangka "seperangkat aturan moral sing ngatur prilaku manungsa." Dipuntedahaken bilih tumindak ingkang etis menika amargi leres, leres saha jumbuh kaliyan moral.

Nanging, ing titik iki akeh konflik diwiwiti, amarga sejatine, apa moralitas lan etika? Kepiye carane ngerti apa sing apik utawa ala?

Buku Fernando Savater nyritakake babagan konsep sing angel ditetepake lan dimangerteni dening akeh: kekarepan, moral, etika, lan liya-liyane.

Etika kanggo Amador minangka buku kanthi tema filosofis kanggo kabeh pamirsa, nanging utamane kanggo wong enom sing ditampa sacara umum ing Spanyol lan wis diterjemahake menyang pirang-pirang basa.

Ketenaran ing Spanyol uga bola-bali ing Italia, ing ngendi Etika kanggo Amador wis udakara sepuluh edisi mung telung sasi lan ana ing daftar buku paling laris.

Iki minangka buku sing ditulis kanthi gaya sing nyenengake, dianggep cukup menarik, amarga ditulis kanggo bocah enom, putrane Savater, Amador.

Minangka Savater piyambak ngandika, kang nyoba kanggo mulang putra bab apik lan ala, nanging ing cara sing beda, hasrat lan banyolan.

Isine teks sing penting yaiku etika, utamane bebas lan apik, minangka referensi sing cepet, cair, landhep, nyenengake lan sugih referensi ing kahanan lan kedadeyan saiki. Dheweke nggunakake basa kolokial, narasi lan tresna, nggawe referensi kanggo konten radio lan televisi.

Uga nduweni akeh referensi lan fragmen isi sastra lan filosofis, sajrone teks kasebut, mungkasi saben bab kanthi cara sing ngidini deepening lan refleksi pribadi.

Renungan kasebut kanggo humor, bungah, semangat lan biasane diilhami dening kenangan, acara lan tokoh sastra.

Digambarake dening akeh minangka buku kanthi isi sing kuat, nanging ramah, sing kudu diwaca saben wong, nanging utamane dening wong tuwa lan guru, kanggo rembugan karo kulawarga, bocah, kanca, kolega lan murid.

Naskah kasebut terus-terusan nuduhake minat lan keprihatinan kanggo masa depan sing apik, kebak kebebasan kanggo remaja.

Karakter karya

Ing ringkesan Etika kanggo Amador iki, kita pengin nandheske yen topik utama yaiku, minangka jeneng kasebut, etika. Ing Course saka referensi narasi digawe kanggo pemikir lan filsuf, sing liwat kuotasi lan bayangan enrich tulisan.

Kaya mengkono filsuf Jerman Erich Seligmann Fromm, uga misuwur ing bidang psikoanalisis lan psikologi, sing nduweni pengaruh tartamtu ing karya Spanyol:

"Aja nindakake marang wong liya apa sing sampeyan ora pengin ditindakake marang sampeyan" minangka salah sawijining prinsip etika sing paling dhasar. Nanging uga bener kanggo negesake: apa wae sing sampeyan lakoni marang wong liya, sampeyan uga nindakake kanggo awake dhewe.. Erich Saka

Lucio Anneo Seneca minangka tokoh penting ing bidang kayata filsafat, politik, pidato lan tulisan Roma kuno, lair kira-kira ing abad kaping papat sadurunge Kristus.

Disebutake dening Savater ing narasi, kita ninggalake ing ngisor kutipan filsuf, ing ringkesan Etika kanggo Amador:

Tiyang ingkang dipun wastani mlarat, kathah kasugihanipun ing samukawis lan kathah ingkang kathah, ingkang dipun udi dening tiyang kathah lan boten kenging dipun panggihi, senajan kathah usahanipun, utawi kathahipun arta, inggih punika pranatan ingkang sami. wong liya, kaya manungsa sejati. Seneca, Surat kanggo Lucilius.

Uga patut dicathet yaiku kutipan saka pujangga lan penulis esai asli Meksiko, Octavio: "Kebebasan dudu filsafat lan dudu ide: iku gerakan kesadaran sing ndadékaké kita, ing wektu tartamtu, ngucapake rong monosyllables: Ya utawa Ora.

Ing ringkesan cepet, kaya ing cahya kilat, tandha kontradiksi alam manungsa ditarik."Octavio Paz.

Wong suci asal Inggris iki, minangka teolog, penulis lan humanis, antara liya, kanthi karir sing kondhang lan dikutip dening Fernando Savater:

"Lan ora ana kabecikan sing dadi ciri khas manungsa kaya iki - nglunasake kasusahane wong liya, ngilangi rasa sedhih, mulihake kabungahan urip, yaiku: seneng." Thomas More,
Utopia.

Kita uga bisa ngapresiasi ing kasus iki ing epilog, sawetara baris saka novel Lucien Leuwen utawa An officer in love, karya kapindho Stendhal, sing ditulis ing taun 1834: Sugeng rawuh, kanca maca; nyoba ora manggoni urip ing sengit lan wedi. Stendhal.

Ing sisih liya, mung rong karakter sing katon ing teks, yaiku sing utama lan adhedhasar narasi kasebut:

Bapake, Fernando Savater

Dheweke iku sing tanggung jawab kanggo nyritakake lan njlentrehake saben pitutur, nalar utawa premis sing arep ditularake marang putrane, kanthi tujuan kanggo mbantu dheweke netepake lan nggunakake strategi tartamtu kanggo ngadhepi lan nglakoni urip kanthi etika.

Babagan bapak lan penulis

Fernando Fernández Savater lair ing San Sebastián ing Spanyol, ing taun 1947, kacathet amarga karyane mulang ing Universitas Basque Country. Dheweke minangka panulis sing luar biasa, amarga saliyane Etika kanggo Amador amarga dheweke dikenal ing negara asale lan nggawe dheweke diakoni ing saindenging jagad, dheweke nulis karya liyane sing penting banget.

Antarane karya-karya kasebut katon metu Taman mangu-mangu, Ala lan dikutuk, Etika minangka katresnan, Kamus filosofis, Bocah-bocah pulih, Politik kanggo putraantara liya.

Sing paling apik babagan panulis Spanyol iki utamane yaiku cara sing gampang kanggo nyritakake lan nyritakake emosi, perasaan, sensasi, nyritakake anekdot sing ana hubungane karo urip lan pati, lan masyarakat saiki. Iku mung nyritakake pengalaman lan emosi donya sing saya ilang identitas.

Savater minangka ahli etika, dudu ahli metafisika, empiris, rasionalis, kritikus utawa idealis, nanging tulisan lan karyane ana ing macem-macem topik, sing ngemot filosofi urip. Karya-karyane wiwit saka dialog sing prasaja nanging ora ana hubungane karo putrane sing isih enom, nganti bocah cilik sing pulih, nganti koleksi pitakonan babagan urip lan politik kanggo putrane.

Dheweke dadi pangripta sawetara novel, kalebu: Charon awaits, Job's Diary, The dialect of life and The garden of doubts.

Dheweke kudu menehi kredit sawetara buku crita kayata Episodes Passionate, saliyane intervensi ing lapangan teater karo El traspié: An afternoon with Schopenhauer, Juliano in Eleusis, Vente a Sinapia, el Último disembarco, Catón: A republican against César and Guerrero ing omah.

Pakaryane ngluwihi media cetak, kanthi rutin kerja sama karo koran El País lan ngarahake majalah Claves de la Razón Practical karo Javier Pradera. Filsuf iki wis nampa sawetara penghargaan, bebungah lan penghargaan, ing antarane yaiku:

  • Eulalio Ferrer International Award, ing 2015.
  • Doctor honoris causa saka Universitas Panama, ing 2014.
  • Penghargaan Budaya Komunitas Madrid, Literature mention, 2013.
  • Penghargaan Mariano de Cavia kanggo Jurnalisme saka koran ABC, 2012.
  • Octavio Paz International Prize for Poetry and Essay, ing 2012.
  • Penghargaan Novel Spring, 2012.
  • ABC Cultural & Cultural Area Award, ing 2010.
  • Doctor honoris causa saka Universitas Otonomi San Luis Potosí, 2010.
  • Doctor honoris causa saka Universitas Colima, ing 2010.
  • Doctor honoris causa saka Universitas Otonomi Nasional Meksiko, ing 2009.
  • Hadiah Internasional kanggo Kesetaraan lan nglawan Diskriminasi, ing 2007.
  • Euskadi Silver Prize, ing taun 1999. Kanggo karyane The Questions of Life.
  • Penghargaan Benua kanggo Jurnalisme, ing 1999.
  • Doctor honoris causa saka Universitas Simón Bolívar, 1998.
  • Penghargaan saka Society for the Advancement of Critical Thinking, ing 1998.
  • Penghargaan Francisco Cerecedo, ing taun 1997.

Etika kanggo Amador utawa Etika kanggo putra, minangka karya kondhang dening wong Spanyol iki, sawijining panulis esai, artikel koran lan novel sing luar biasa.

Minangka penulis, dheweke produktif, kreatif lan sarwa, nulis luwih saka seket esai lan akeh artikel koran, saliyane meh telung puluh jilid. Sawetara karya penulis sing diklumpukake ing ringkesan Etika kanggo Amador iki kalebu:

  • Recovered Childhood, 1976.
  • Isi Kebahagiaan, 1988
  • Apostates Reasonable, 1990.
  • Makhluk udhara, 1979.
  • Urip, 1983.
  • Bad and Cursed, 1997.
  • The horse game, 1997.
  • Nilai pendidikan, 1997.
  • Mangkono ngandika Nietzsche, 1997
  • Tresna marang Robert Louis Stevenson, 1998.
  • Tangi lan maca, 1998.
  • Petualangan Afrika, 1998.
  • Pitakonan babagan urip, 1999
  • Kamus warga tanpa wedi ngerti, 2000
  • Ngapunten Kesulitan: Babad Pertempuran Tanpa Gegaman Melawan Senjata, 2001.
  • Jaran antarane millennia, 2001.
  • Etika lan Kewarganegaraan, 2002.
  • Etnomania vs Kewarganegaraan, 2002.
  • Kutha lan panulis, 2013.

Putrane, Amador

Karakter iki pasif, dheweke ana ing njero karya minangka pamireng lan panampa kabeh kawruh. Anak lanang sing nalika iku isih remaja, yaiku paraga kang sajrone lakon iku nyoba nangkep, mangerteni lan nganalisis kanthi sae kanggo piwulang lan piwulang kang dikandhakake bapake.

Amador Fernandez-Savater

Amador, lair ing Madrid taun 1974, saiki kerja dadi editor, peneliti, aktivis lan panulis. Dheweke dadi penulis teks kayata:

  • Filsafat lan tumindak.
  • Out of Place: Obrolan Antarane Krisis lan Transformasi

Dheweke uga dadi panulis karya liyane sing relevan ing wilayahe kalebu:

  • Jaringan Warga sawise 11-M: nalika kasangsaran ora nyegah pamikiran utawa tumindak (2008). Babagan serangan 11 Maret 2004.
  • Kanthi lan nglawan bioskop: udakara 68 Mei. Teks sing nuduhake serangan umum paling gedhe sing kedadeyan ing sejarah Prancis, dadi siji-sijine pemberontakan umum sing dialami dening masyarakat sing dipimpin kapitalisme, ing paruh kapindho abad kaping XNUMX.

Dheweke saiki dadi tanggung jawab kanggo blog kasebut Gangguan ing media digital eldiario.es lan wis dadi direktur majalah Archipiélago sawetara taun kepungkur. Dheweke kerja ing omah penerbitan Watercolor Books, amarga didegake luwih saka sepuluh taun kepungkur.

Frasa saka buku

Buku kabeh dianggep apik banget lan isine bisa dimanfaatake tanpa leladen. Nanging, mesthi ana frasa sing duwe pengaruh sing luwih gedhe kanggo para pamaca ing umum lan ing ngisor iki sawetara ing ringkesan Etika kanggo Amador sing menarik iki:

Bab 1

Bab pisanan saka ringkesan Etika kanggo Amador iki nandheske etika pribadhi lan ninggalake frasa sing menarik banget kanggo refleksi:

  • Ing tembung, ing antarane kabeh kawruh sing bisa ditindakake, paling ora ana siji sing penting: manawa ana sawetara perkara sing cocog karo kita lan liyane ora.
  • Ngerti carane urip ora gampang amarga ana macem-macem kritéria sing nentang babagan apa sing kudu ditindakake. 

Bab 2

  • Kadhangkala kahanan meksa kita milih ing antarane rong pilihan sing durung kita pilih: ayo, ana wektu nalika kita milih sanajan kita luwih seneng ora kudu milih..
  • Umumé, wong ora ngentekake urip kanggo mikir babagan apa sing cocog karo kita utawa ora cocog karo kita.

Bab 3

  • Kita ora usah kesusu karo apa sing dianggep ora bener. Lan supaya ora kegawa adoh, luwih becik mikir paling ora kaping pindho babagan apa sing sampeyan lakoni.
  • Kita kudu nggawe keputusan dhewe, ora ana sing bisa nggawe keputusan kanggo kita.
  • Kanggo nggunakake kamardikan kanthi bener, kita kudu ninggalake pesenan, adat lan kapribaden.

Bab 4

  • Nanging siji bab "tindakake apa sing dikarepake" lan liyane sing beda banget yaiku kepinginan, yaiku, nglakoni apa sing dikarepake dhisik.
  • «Nindakake apa sing dikarepake» minangka semboyan dhasar etika yaiku sampeyan kudu ninggalake pesenan lan adat istiadat, ganjaran lan paukuman.

Bab 5

Sawetara frasa sing luar biasa saka ringkesan Etika kanggo Amador bab kaping lima iki yaiku:

  • Perawatan penting amarga manungsa saling memanusiakan. Kanthi nganggep wong kaya wong lan ora seneng karo barang-barang, aku nggawe dheweke bisa menehi maneh apa sing mung bisa diwenehake wong siji marang liyane.
  • Kanggo nglakoni urip sing apik, kudu ngrungokake swara batin lan ngrampungake kanthi cara sing nyenengake awake dhewe, tanpa ngrungokake omongane wong liya.

Bab 6

  • Siji-sijine kewajiban sing kudu kita lakoni ing urip iki yaiku ora dadi bodho moral. Tembung imbecile asale saka basa Latin bakul ingkang tegesipun "tebu": tiyang bodho punika ingkang mbetahaken tongkat kangge lumampah.
  • Kosok wangsulipun saking bodho moral inggih menika gadhah kalbu, nanging kalbu boten dipunpendhet saking kebetulan, senajan wonten tiyang ingkang gadhah “kuping etis” lan “rasa moral” ingkang sae wiwit alit.

Bab 7

Sawetara ukara sing paling menarik saka bab kapitu ringkesan Etika kanggo Amador kalebu:

  • Nempatake dhewe ing papan liya luwih saka wiwitan kabeh komunikasi simbolis karo dheweke: yaiku babagan njupuk hak-hak dheweke. Nemtokake awake dhewe ing panggonane wong liya yaiku nganggep dheweke kanthi serius, nganggep awake dhewe sejatine sejatine.
  • Etika ora nangani pitakonan penting kanggo urip ing kahanan tartamtu; etika kang dadi kasengsem yaiku kepriye uripe manungsa kanthi becik, urip kang lumaku ing antarane manungsa

Bab 8

  • Ing jinis, ora ana sing ora sopan. Kita minangka badan, tanpa kepuasan lan kesejahteraan ora ana regane urip sing apik.
  • Salah sawijining efek sing migunani saka kesenengan sing kuat yaiku mbubarake kabeh waja rutinitas, rasa wedi lan sepele sing kita gunakake lan asring ngganggu kita tinimbang nglindhungi kita.
  • Kabeh sing ndadékaké kanggo bungah iku sabdho (paling ora saka siji sudut pandang, sanajan iku ora mutlak) lan kabeh sing njupuk kita hopelessly adoh saka bungah iku dalan salah.

Bab 9

Bab pungkasan saka ringkesan Etika kanggo Amador nyinaoni babagan etika lan politik, amarga padha duwe hubungan sing raket:

  • Saben proyek politik diwiwiti saka kamardikan.
  • Sapa sing pengin urip sing apik kanggo awake dhewe, miturut proyek etika, uga kudu pengin komunitas politik manungsa adhedhasar Libertad , kaadilan lan
    asistensi.

Epilog

Kita ora mandheg nglebokake epilog minangka bagean saka ringkesan Etika kanggo Amador, amarga kaya konten liyane sing dianggep menarik banget:

  • Urip iku dudu ilmu pas, kaya matematika, nanging seni kaya musik.
  • Urip apik ora soko umum, diprodhuksi ing seri, nanging mung ana kanggo ngukur.
  • Sing narik kawigatenku dudu apa ana urip sawise mati, nanging apa ana urip sadurunge. Lan sing urip dadi apik, ora prasaja kaslametané utawa terus-terusan wedi mati.

Refleksi etika kanggo bocah

Renungan singkat babagan ringkesan Etika kanggo Amador iki nyoba nglumpukake sekedhik niat penulis kanthi karangan sing penting iki.

Ing bukune, Fernando Savater ora gelem njlentrehake apa iku etika, apa maneh menehi piwulang filsafat, sing diusulake ing karyane yaiku nggawe warga sing bisa mikir kanthi bebas lan dudu wong sing mung nuruti apa sing didikte wong liya.

Penulis pengin nandheske yen kita minangka wong sing bebas, nanging kita kudu ngerti carane milih apa sing kudu ditindakake kanthi kebebasan. Nyatane, kita ing saben wayahe urip diarani nggawe keputusan, sanajan ing kahanan sing paling sepele, kanggo wong diwasa lan bocah.

Dadi kesalahan sing paling umum, sing paling sering kita lakoni, milih nganggo sikil tinimbang nggunakake sirah. Tegese, tanpa mirsani lan mikir kanthi becik sadurunge nindakake, nyingkirake mripat lan otak, lan kanthi cara iki kita ora ngerti apa sing kita pilih.

Ing ringkesan Etika kanggo Amador iki, Savater menehi conto Esau, sing ing Kitab Suci, bali keluwen saka pategalan, menehi hak pambarep marang sadulure kanthi ijol-ijolan mangkok lentil.

Yen dheweke wis mikir sing luwih apik, yen dheweke mandheg takon dhewe apa sing dikarepake, Esau mesthi ngerti yen dheweke pengin dadi ahli waris sing mbarep luwih akeh tinimbang sing dikarepake.

Piwulang ingkang dipunkajengaken dening panganggit inggih menika saderengipun milih saha nindakaken tumindak kedah mampir saha mikir kanthi cermat, amargi boten wonten raos utawi nalaripun menawi mengko kedah mratobat saking pilihan. Sampeyan uga penting banget kanggo nimbang kabeh pilihan kita, kabeh wong lan makhluk sing, amarga tumindak kita, bisa cilaka utawa ndeleng rencana sing diowahi lan kena pengaruh.

Ngaruhi akeh wong kanthi negatif, kabeh amarga ora duwe pikiran sing wicaksana lan ora ngajeni awake dhewe lan wong liya.

Akeh topik sing dibahas ing buku iki, nanging istilah dhasar sing dadi pangembangan narasi yaiku "etika", sing uga nggambarake benang umum kanggo macem-macem topik sing dibahas ing buku kasebut.

Ing buku kasebut ana tembung sing diulang,  Duwe kapercayan, minangka ukara cekak, sing ngisi motivasi wong-wong sing rada bingung karo efek sing bisa ditindakake dening isi kasebut. Iki minangka frasa sing biasane kita krungu saka wong sing ngurmati sampeyan, utamane wong tuwa, nalika ana sebab-sebab pangarep-arep ilang lan kita percaya yen kita ora bisa nindakake utawa ngatasi sesuatu.

Aku rumangsa yen tembung iki bisa nyebabake rasa penasaran lan kepinginan kanggo ndeleng kepiye pungkasane, mula kita kudu "percaya" lan bisa uga nemokake manawa kita nindakake perkara sing bener kanthi ngenteni, sinau percaya tanpa kesusu.

Bisa banget yen dheweke bakal kaget, kaya Amador dhewe uga kaget karo kabeh sing dikarepake bapake Fernando Savater lan asil kasebut, dadi buku sing misuwur.

Iku buku prasaja sing nggawe sampeyan nggambarake sawetara prilaku umum, sing bisa uga ora paling cocok lan kudu didandani.

Kaya dene awake dhewe wis ora sabar tuku kaos, banjur dipikir-pikir malah ora katon apik ing awak, utawa dheweke kepengin weruh yen sampeyan ngrusak kejutan. Kanthi ora menehi wektu kanggo golek sing luwih apik utawa ngenteni lan mikir manawa luwih becik nglilani wektune tanpa cepet-cepet, wektu lan wektu sing penting ilang.

Frasa teks sing biasane disenengi para pamaca lan sing kalebu ing ringkesan Etika kanggo Amador iki, yaiku coba urip kanthi becik.

Mesthine wong ora nindakake apa sing nggawe kita seneng, nanging kita asring dipengaruhi dening pangarep-arep wong liya lan mode masyarakat.

Umumé, kita kabeh dipengaruhi dening soko lan iki ndadékaké kita ilang kapribaden ing cara tartamtu lan manggon urip sing Sejatine ora duwe kita, amarga kita dudu awake dhewe.

Ing ringkesan Etika kanggo Amador iki, kita pengin nuduhake soko sing penulis nyoroti minangka penting banget lan yaiku duwe kamardikan, mikir kanthi becik, gunakake sirah, utamane ing tahap remaja ing ngendi kita dipengaruhi.

Jaman ing urip manungsa asring ngrasa ora kepenak yen katon utawa beda karo wong liya, nanging iki pancen salah.

We are ora beda djalmo, kita asli lan kanggo mikir independen lan dihormati kanggo sing, iku ngidini nggawe masyarakat babar blas egaliter.

Urip kanthi becik uga ateges dadi awake dhewe, bebas lan duwe hak milih masa depan, tanpa mikir utawa dikondisikake apa sing disenengi wong liya.

Fernando Savater nyoba njlentrehake kanthi cara sing gampang banget yen kita mlaku kanthi lurus lan cepet menyang kesalahan, mula kita kudu mikir kanthi ati-ati sadurunge milih.

Elinga yen yen keputusan wis digawe, angel bali maneh, amarga mesthi nyebabake reaksi lan ngasilake akibat.

Savater nerangake banget yen kita kudu nganggep wong-wong ing saubengé kita minangka manungsa lan dudu obyek, mula kita bakal nggawe keputusan sing ora bakal nyebabake rasa getun lan bakal ngidini kita urip kanthi becik.

https://youtu.be/giloab8L13w

Publishing lan dodolan ing saindenging jagad

Ing aspek kapisah saka ringkesan Etika kanggo Amador iki, sing pisanan diterbitake ing 1991, kita kudu dicathet yen karya sing sukses banget iki wis diterjemahake menyang rong puluh enem basa sing beda.

Uga duwe presentasi ing bentuk buku audio lan ora kudu dikandhakake yen dodolan wis jutaan. Kesederhanaan panulisane sing nyritakake babagan etika, sing miturut panulis sing padha minangka teks sing migunani kanggo subjek iki sing nggambarake pilihan sing beda lan alternatif kanggo kelas Agama.

Jeneng teks ngupaya menehi gaya sing luwih santai, kanthi tembung kasebut dijenengi kaya ngono supaya ora duwe gaya formal lan akademis. Basa sing prasaja lan lugas sing cocog karo kabeh pamirsa, utamane para remaja.

Coba njupuk subyek sing ora biasa kanggo pamirsa enom kanthi cara sing nyenengake lan menarik, supaya ora duwe gaya monoton sing meh padha karo manual gagasan lan prinsip moral.

Savater nliti masalah tartamtu sing ana hubungane karo etika, sing dianggep dhasar kanggo masyarakat ing jaman saiki, kayata ngleksanani kamardikan kanthi cara sing bener lan tanggung jawab, pengakuan tanggung jawab kanggo keputusan lan tumindak.

Iku uga alamat perlu kanggo sesambetan lan coexistence antarane wong, minangka aspek penting kanggo nggayuh kasampurnan urip, saliyane kanggo ngidini dhewe kanggo seneng kesenengan urip, ing cara sehat. Buku iki kanthi basa sing gampang diakses lan cedhak, ngidini kita ngerti sepira pentinge ing urip kita, kabeh sing asale lan asil saka pilihan sing kita lakoni saben dina.

Yen sampeyan nemokake artikel babagan ringkesan Etika kanggo Amador sing menarik, aja ragu-ragu takon tautan liyane: