Ngerti Latar mburi Arsitektur

Akeh wong ing donya gumun ing karya arsitektur gedhe ing jaman kuna lan modern, kayata gréja gaya Gotik ing Eropah, reruntuhan Romawi lan Yunani, piramida nyengsemaken Mesir, antarane akeh liyane. Ing artikel iki, sampeyan bakal ngerti kabeh babagan latar mburi Arsitektur. Kita ngajak sampeyan terus maca.

Latar mburi Arsitektur

Wiwit jaman kuna, arsitektur, seni ngrancang lan mbangun bangunan, mesthi ana hubungane karo sejarah seni, paling ora ana telung sebab. Kaping pisanan, akeh karya umum (utamane bangunan agama) dirancang kanthi estetika lan fungsi. Padha dibangun kanggo inspirasi lan nepaki fungsi umum. Akibaté, dheweke melu layanan saka macem-macem 'seniman' lan pengrajin dekorasi, uga buruh.

Kapindho, ing pirang-pirang bangunan kasebut, eksterior lan interior minangka pameran lukisan seni rupa (contone, Kapel Sistine), patung hiasan lan relief (contone, Parthenon, katedral Gotik Eropa), seni kaca patri (contone, Chartres Cathedral) lan karya seni liyane, khas saka periode nalika padha dibangun.

Katelu, program bangunan umum umume bebarengan karo pangembangan seni visual, lan umume gerakan "seni" utama (contone, Renaissance) duwe pengaruh ing arsitektur lan seni rupa, sing dadi bagean saka aspek sing kudu kasebut ing. latar mburi arsitektur.

arsitektur Mesir

Peradaban gedhe pisanan sing muncul ing sekitar cekungan Mediterania yaiku Mesir (3100-2040 SM). Saliyane basa tulis, agama, lan kelas panguwasa dinasti dhewe, dheweke ngembangake gaya arsitektur Mesir sing unik, sing umume dumadi saka kamar panguburan sing bentuke piramida gedhe (ing Giza) lan makam ing ngisor bumi (ing Lembah Para Raja, Luxor). ). Desain iki monumental nanging ora arsitektur Komplek lan dipunginaaken kiriman lan lintels, tinimbang lengkungan, sanajan pengalaman Mesir ing watu wis pengaruh kuwat ing mengko arsitektur Yunani.

Conto misuwur arsitektur piramida Mesir kalebu: Piramida Langkah Djoser (2630 SM) dirancang dening Imhotep, salah siji saka arsitek paling gedhe ing donya kuna, lan Piramida Agung Giza (2550 SM), uga disebut Pyramid of Cheops utawa ' Piramida Cheops'- sing paling tuwa saka Seven Wonders of the World, disusun dening Antipater of Sidon. Banjur, nalika Kerajaan Tengah lan Akhir, wong Mesir mbangun sawetara kraton ing Karnak (contone, Kuil Amun, 1530 SM).

LATAR BELAKANG ARSITEKTUR

Struktur kasebut dihiasi karo macem-macem karya seni, sawetara sing isih urip, kalebu mural, panel, patung, lan karya logam, sing nggambarake macem-macem dewa, dewa, panguasa, lan kewan simbolis ing gaya seni hieratik Mesir sing unik. , bebarengan karo prasasti hieroglif .

arsitektur Sumeria

Sauntara kuwi, ing Mesopotamia lan Persia (3200-323 SM), peradaban Sumeria ngembangake bangunan unik dhewe: jinis piramida sing diarani ziggurat, sing bakal dadi anteseden arsitektur. Nanging ora kaya piramida firaun Mesir, ziggurat ora dibangun minangka makam nanging minangka gunung-gunung gawean kanggo nggawa panguwasa lan wong Sumeria nyedhaki dewa-dewa, sing mesthine manggon ing dhuwur ing gunung ing sisih wétan. Ziggurats dibangun saka bata lempung, asring rampung karo glazes colored.

arsitektur Irish awal

Ing pungkasan Jaman Watu, upacara megalit (struktur sing dibangun nganggo watu gedhe) kayata makam megalitik ing Knowth (3300 SM) lan makam Newgrange (bentuk watu iki) wiwit katon ing Eropa sisih lor. dening Stonehenge stone circle). Apa disusun kanthi tegak ing udhara, utawa dikubur lan ditutupi atap kanggo mbentuk 'dolmen', umume arkeolog percaya yen dheweke duwe fungsi agama utawa ritual, lan ing sawetara kasus, keselarasan watu kasebut nuduhake kawruh astronomi sing canggih.

Arsitektur Minoan

Ing sajarah arsitèktur, seni Eropah pisanan saka kuna klasik digawe dening Minoans, adhedhasar pulo Kreta. Arsitèktur Minoan migunakaké campuran watu, bata lumpur lan plester kanggo mbangun kraton sing rumit (contone, Kraton Knossos antara 1700-1400 SM), uga kamar kuburan (tholos) sing didhelikake ing bukit-bukit.

Kajaba iku, penting kanggo ngerti manawa akeh bangunan kasebut dihiasi mural lan fresko warna-warni, nggambarake simbol kewan mitologi lan acara. Nanging sayangé, akèh-akèhé sajarah arsitektur Minoan iki dirusak déning lindhu watara 1200 SM. c.

LATAR BELAKANG ARSITEKTUR

arsitektur Yunani

Sajarah seni lan arsitektur ing Yunani Kuna dipérang dadi telung jaman dhasar: Periode Arkais (600-500 SM), Periode Klasik (500-323 SM), lan Periode Helenistik (323-27 SM). Kira-kira taun 600 a. Diilhami dening téori lan praktik tukang batu lan tukang batu Mesir sadurungé, wong-wong Yunani wiwit ngganti struktur kayu ing bangunan umum kanthi struktur watu, sawijining proses sing dikenal minangka "petrifikasi."

Watu gamping lan marmer digunakake kanggo kolom lan tembok, nalika terracotta digunakake kanggo kothak lan trim. Hiasan kasebut digawe saka logam, kayata tembaga. Kaya para pelukis lan pematung, para arsitek Yunani ora seneng karo status sing ditambahake marang para peneruse. Dheweke ora katon minangka seniman, nanging minangka pedagang. Mula, ora ana jeneng arsitek sing dikenal sadurunge abad kaping XNUMX SM. C. Jenis bangunan umum sing paling umum yaiku candhi, bangunan kotamadya, teater, lan stadion olahraga.

Metode arsitektur Yunani kuna

Arsitèktur Yunani migunakaké tèknik konstruksi pos lan lintel sing prasaja. Ora nganti jaman Romawi, busur kasebut dikembangake kanggo jarak sing luwih gedhe. Akibaté, arsitek Yunani dipeksa nggunakake kolom watu luwih akeh kanggo ndhukung balok horisontal sing cendhak.

Salajengipun, padha ora bisa mbangun bangunan karo spasi interior gedhe, tanpa baris saka kolom ndhukung internal. Format konstruksi standar, digunakake ing bangunan umum kayata Hephaesteum ing Athena, makaryakke pamblokiran gedhe saka watu gamping utawa watu keropos cahya dikenal minangka tufa.

desain bangunan Yunani

Desain khas saka bangunan persegi dowo asring diubengi dening kolom ing papat sisih (contone Parthenon) utawa luwih arang ing ngarep lan mburi mung (contone Kuil Athena Nike). Langit-langit ditata nganggo balok kayu sing ditutupi ubin terakota lan ora ana kubah.

LATAR BELAKANG ARSITEKTUR

Pedimen (wangun segi telu sing rata ing saben ujung gable bangunan) biasane diisi dekorasi patung utawa friezes, kaya deretan lintel ing sisih ndhuwur saben tembok sisih, ing antarane atap lan ndhuwur kolom. Ing pungkasan abad IV lan V a. C., arsitek Yunani wiwit mangkat saka rencana strictly persegi panjang candhi tradisional ing sih saka struktur bunder (tholos).

Bangunan-bangunan iki misuwur amarga dihiasi karo macem-macem patung Yunani (karya pediment, friezes, relief, lan macem-macem jinis patung sing ngadeg bebas) kanthi figuratif, nggambarake pahlawan mitologi lan acara saka sajarah lan budaya Yunani.

Bangunan misuwur saka Yunani kuna

  • Kompleks Acropolis (550-404 SM),
  • Parthenon (447-422 SM),
  • Kuil Paestum (550 SM),
  • Kuil Zeus ing Olympia (468-456 SM),
  • Kuil Hephaestus (kira-kira taun 449 SM),
  • Kuil Athena Nike (427 SM),
  • Teater Delphi (sekitar 400 SM),
  • Kuil Tholos Athena Pronaia (380-360 SM)
  • Altar Pergamon saka Zeus (166-156 SM)

arsitektur Romawi

Ora kaya wong Yunani sing luwih kreatif lan intelektual, wong Romawi sejatine wong praktis kanthi bakat kanggo teknik, konstruksi, lan urusan militer. Ing arsitèktur lan senié, dhèwèké akèh utang saka wong Etruscan (contone, nalika nggunakake hidrolik kanggo ngresiki rawa lan ing pambangunan lengkungan), uga saka wong Yunani, sing dianggep minangka antecedent arsitèktur. lan unggul ing aspek visual liyane. Nanging, tanpa seni Romawi, umume prestasi seni ing jaman kuno Yunani bakal ilang.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Sapa sing nemokke jam weker?

Prioritas Arsitektur Roma Kuno

Ing latar mburi arsitektur Romawi iki, bisa dikandhakake tujuan utamane kanggo nyukupi kabutuhan negara Romawi, sing kepengin banget ngematake, nglipur lan ngladeni populasi sing saya akeh ing wilayah kutha sing relatif cilik. Drainase minangka masalah umum, uga keamanan. Iki, ditambah karo kepinginan Roma kanggo nambah daya lan kamulyan ing saindhenging Italia lan ngluwihi, iku dibutuhake bangunan umum dadi imposing, gedhe-ukuran lan Highly fungsi.

Iki diconto dening sawetara antecedents arsitektur Romawi ing sistem drainase, saluran banyu (contone, saluran banyu Segovia, 100 AD, lan luwih saka 11 saluran banyu ing kutha Roma, kayata Aqua Claudia lan Anio Novus), jembatan (contone, dalan Pont du Gard, struktur kotamadya kayata jedhing umum (contone, Baths of Caracalla lan Baths of Diocletian), fasilitas olahraga, lan amfiteater (contone, Colosseum 72-80 AD), malah sistem pemanasan pusat .

Akeh candhi lan teater uga dibangun. Sawisé iku, nalika kekaisarané saya tambah akeh, para arsitek Romawi njupuk kesempatan kanggo nggawe kutha-kutha anyar saka awal, ngrancang rencana kothak kutha adhedhasar rong dalan sing amba: sumbu lor-kidul (cardo) lan sumbu wétan - kulon (decumanus). Pusat kutha dumunung ing prapatan loro dalan gedhe. Dheweke uga dibangun ing ndhuwur, yaiku bangunan gedhe. Contoné, Ostia, kutha pelabuhan sing sugih ing cedhak Roma, nduwèni sawetara blok apartemen lima lantai.

kemajuan arsitektur

Antecedents arsitektur Romawi dibantu dening kemajuan gedhe ing loro desain lan bahan anyar. Desain kasebut ditingkatake liwat pangembangan arsitektur ing pambangunan lengkungan lan kubah gendheng. Lengkungan nambah efisiensi lan kapasitas kreteg lan saluran banyu (kurang kolom pendukung sing dibutuhake kanggo ndhukung struktur kasebut).

Nalika langit-langit vaulted ora mung ngidini construction saka wilayah mbukak luwih gedhe ing gendheng. Nanging dheweke uga menehi tampilan keagungan lan kamulyan ing njaba, kaya ing sawetara basilika sekuler lan Kristen sing penting, kayata Pantheon. Perkembangan materi uga penting, kaya sing dicritakake dening arsitek Romawi Vitruvius (78-10 SM) ing bukune De Architectura.

Iki diconto dening panemuan Romawi saka beton (opus cementicium), campuran mortir jeruk, pasir, banyu lan watu, ing abad kaping XNUMX SM. C. Iki sulih banget kuwat lan trep kanggo watu revolutionized Romawi engineering lan arsitektur. Nalika beton sing dilapisi kothak wiwit ngganti marmer minangka bahan bangunan utama, arsitek bisa dadi luwih wani.

LATAR BELAKANG ARSITEKTUR

Bangunan bubar saka rencana desain Yunani persegi dowo (kanthi gendheng tanpa kubah lan garis pilar ndhukung architraves datar) lan dadi kurang geometris lan luwih cair. Kaya para leluhur Mesir lan Yunani, para arsitek Roma kuno nghias bangunan umum kanthi macem-macem karya seni, kalebu utamane: patung Romawi (utamane relief, patung, lan patung Kaisar), mural fresco, lan mozaik .

Bangunan misuwur Roma kuna

Loro bangunan paling penting ing Roma kuno yaiku Colosseum (amfiteater elips Flavian ing tengah Roma) lan Kolom Trajan (monumen Kaisar Trajan). Dumunung ing sisih wétan Forum Romawi, Colosseum butuh 8 taun kanggo mbangun lan duwe kapasitas 50.000 penonton. Kolom Trajan, dumunung ing sacedhake Bukit Quirinal, ing sisih lor Forum Romawi, rampung ing taun 113 M. Iki misuwur amarga patung relief spiral sing apik banget lan rinci, sing ngubengi sumbu monumen kaping 23 lan nyritakake kamenangan Trajan.

arsitektur Bizantium

Arsitek Bizantium, kalebu akeh wong Italia sing wis pindhah menyang ibukutha anyar saka Italia, nerusake tradhisi sing diwenehake dening arsitèktur Romawi, mbangun sawetara gréja lan bangunan agama sing apik banget, nalika jaman seni Kristen wiwitan, kayata: Gréja. saka Chora (333), Hagia Irene (360), lan Gréja Saint Sergius lan Bacchus, kabeh ana ing Istanbul.

Gréja Saint Sophia ing Sofia, Bulgaria (527-65), Saint Sophia sing nggumunake (532-37) sing ngganti Katedral Konstantinopel sing dijarah, lan Gréja Saint Sophia ing Thessaloniki. Teknik arsitektur anyar kalebu nggunakake bagean segitiga cekung saka masonry, dikenal minangka pendentives, kanggo nggawa bobot saka kubah gendheng menyang pilar sudhut.

Iki nyebabake pambangunan kubah sing luwih gedhe lan luwih apik, lan ruang terbuka sing luwih gedhe ing bangunan kasebut, kaya sing digambarake dening Hagia Sophia. Cara dekoratif anyar kalebu introduksi mozaik sing digawe saka kaca, tinimbang watu sing digunakake dening wong Romawi. Interioré uga dihias nganggo gilding, mural, lan reca relief, nanging ora ana patung, amarga ora ana lambang sing diajeni.

LATAR BELAKANG ARSITEKTUR

Panggunaan lambang ing arsitektur

Ing tradisi seni Kristen Bizantium utawa Ortodoks Wétan, mung gambar utawa patung sing rata ing relief sing kurang diidini ing seni religius. Tradhisi budaya iki nyatakake yen representasi telung dimensi ngluhurake aspek daging manungsa tinimbang sifat ketuhanan roh, saengga nentang gambar agama telung dimensi. (Wong Kristen Romawi ora ngetrapake larangan kasebut, mula kita isih duwe patung agama ing arsitektur Katolik lan Protestan.)

Kaya saiki, gaya ikonografi Bizantium dikembangake kanthi cara sing apik banget lan ngarahake kanggo nampilake teologi sing rumit kanthi cara sing gampang banget, saengga bisa ngajari lan menehi inspirasi sanajan wong buta huruf. Contone, werna penting banget: emas makili padhang langit; abang, urip gaib; biru ana werna urip manungsa; putih ana pet uncreated Gusti Allah, digunakake contone ing lukisan lambang saka Wunguné Kristus.

Perkembangan ing antecedents arsitektur Bizantium

Sawise periode awal anteseden arsitektur iki, sing umume minangka lanjutan saka Romawi, konstruksi penting muncul ing Periode Tengah (600 nganti 1100), kanthi popularitas khusus saka jinis cross-square lan desain arsitektur sing nggumunake. contone kalebu biara Hosios Lukas ing Yunani (1000), lan Biara Daphni cedhak Athena (1050).

Sawise iki teka jaman Comnenian lan Paleologan (c.1100-1450), dikenal mung kanggo prestasi langka kayata Elmali Kilise lan papan suci rock liyane ing Cappadocia, Gréja Pantokrator lan Theotokos Kyriotissa ing Konstantinopel. Nalika terus, arsitektur Bizantium mboko sithik dadi luwih dipengaruhi dening tradhisi Timur.

LATAR BELAKANG ARSITEKTUR

Kompleksitas geometris bangunan kasebut tambah intensif kanthi nggunakake bahan kayata bata, plester, lan watu kanggo tujuan hias, kayata pola zigzag njaba. Sadurungé 'pesanan klasik' utawa gaya diinterpretasikake kanthi luwih bebas lan jendhela nyaring cahya liwat lembaran alabaster sing tipis kanggo nggawe cahya sing luwih alus. Rong tingkat dhasar desain yaiku jinis basilican utawa aksial lan jinis bunder utawa tengah.

Warisan latar mburi arsitektur Bizantium

Ing sisih kulon, rancangan Bizantium mengaruhi kebangkitan seni Eropa kanthi bentuk seni Carolingian (750-900) lan seni Ottonian (900-1050), sing nyebabake arsitektur Romawi lan Gotik. Ing sisih wétan, kutha iki terus nduwe pengaruh sing signifikan ing seni lan arsitèktur Islam wiwitan, kaya sing diconto déning Masjid Agung Umayyah ing Damaskus lan Kubah Watu ing Yerusalem, nalika ing Bulgaria, Rusia, Serbia, Georgia, Ukraina, lan negara liya. Ortodoks, dheweke tahan pengaruhe luwih suwe.

Gaya romantis

Istilah arsitèktur Romawi kadhangkala dipigunakaké kanggo nutupi kabèh cabang arsitèktur Romawi ing Kulon, saka ambruk Roma nganti ngrembaka gaya Gotik ing taun 1200. Nanging, sing luwih umum, iki nuduhaké gaya khas sing muncul meh bebarengan. .ing Francia, Alemania, Italia lan Spanyol ing abad kaping sewelas. Iki ditondoi kanthi skala massiveness anyar, sing diilhami dening stabilitas ekonomi lan politik sing luwih gedhe sing kedadeyan sawise pirang-pirang abad kerusuhan.

Charlemagne I lan Otto I

Revival Romanesque saka seni Kristen abad tengahan diwiwiti karo Charlemagne I, King of the Franks, sing dilantik dadi Kaisar Romawi Suci ing Roma St Peter dening Paus Leo III ing 800. Misuwur kanggo seni Carolingian, menarik, prestasi Arsitektur paling gedhe: Palatine. Kapel ing Aachen (800) - dimodelake ora ing St Peter utawa pasamuwan-pasamuwan liyane ing Roma, nanging ing basilika octagonal gaya Bizantium San Vitale ing Ravenna.

Sayange, kekaisaran Carolingian cepet bubar, nanging patronase Charlemagne arsitektur lan seni kanggo ningkataké Kristen nandhani langkah pisanan penting ing kawentar saka budaya Eropah. Kajaba iku, akeh gréja lan biara Romawi lan Gotik dibangun ing dhasar arsitèktur Carolingian antecedent. Usaha arsitektur Charlemagne banjur diterusake dening Otto I, kanthi gaya sing dikenal minangka Seni Ottonian, sing menehi dalan kanggo 'Romanesque' sing lengkap.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Wilayah Agama Oseania, Ngerti

LATAR BELAKANG ARSITEKTUR

Agama

Kekristenan tetep dadi tenaga pendorong dominan kanggo karya konstruksi utama. Perkembangan Romawi ing abad kaping 1031 bertepatan karo penegasan maneh Roma minangka ibukutha agama Kristen, lan pengaruhe marang panguwasa sekuler ndadékaké kanggo ngrebut manèh wong Kristen ing Spanyol (diwiwiti ing taun XNUMX) lan Perang Salib kanggo mbebasake Tanah Suci saka kontrol Islam. Akuisisi peninggalan suci dening Tentara Salib, ditambah karo semangat sing ditimbulake dening kampanye, nyebabake pambangunan gelombang gréja lan katedral anyar ing Eropah.

Ing Italia, kalebu Katedral Pisa kanthi campanile condong (menara lonceng) sing misuwur, Katedral Modena, lan Katedral Parma, uga gréja misuwur kayata Santa Maria (Roma), Baptistery (Florence), lan San Zeno Maggiore (Verona). ).. Ing Prancis, kalebu Katedral Laon lan biara Cluny, Aux Dames (Caen), lan Les Hommes (Mont Saint-Michel). Ing Inggris, ana 26 saka 27 katedral kuno, kayata Winchester, Ely, lan Durham. Ing Jerman, kalebu katedral ing Augsburg lan Worms, lan biara ing Mainz, Worms, Speyer, lan Bamberg.

Saliyane pengaruhe ing politik internasional, Gréja Romawi uga nambah kekuwatan liwat jaringan uskup lan asosiasi sing cedhak karo pesenan monastik. Saka biara-biara kasebut, para uskup lan abbots nambah kekuwatan administratif marang populasi lokal lan nyedhiyakake sumber daya sing akeh banget kanggo karya agama. Iki diconto dening biara Benediktin Cluny sing kuat ing Burgundy, sing gereja biara nggambarake gaya arsitektur Romawi lan dadi bangunan paling gedhe ing Eropa nganti Renaissance.

Karakteristik arsitektur Romawi

Senajan padha narik kawigaten ing macem-macem fitur desain saka Yunani lan Romawi kuna, arsitek Romanesque ora duwe bayangan saka Yunani utawa kemampuan engineering saka Romawi. Contone, teknik bangunan bata lan watu Romawi umume ilang ing sebagian besar Eropa. Umumé, gaya kasebut nggunakake tembok sing kandel, lengkungan bunder, dermaga, kubah dermaga, kubah sempit, menara gedhe, lan arcade dekoratif.

Beban dhasar bangunan kasebut ora didhukung dening lengkungan utawa kolom, nanging kanthi tembok gedhe. Lan langit-langit, vaults, lan buttresses padha relatif primitif dibandhingake gaya mengko. Interioré padha abot karo watu, dimly surem, lan dibandhingake gaya Gothic mengko, garis prasaja lan unadorned. Gréja Romawi cenderung ngetutake wangun sing ditetepake kanthi jelas lan bisa dingerteni ing saindenging Eropa.

Jejak pengaruh Bizantium utawa Wétan arang katon, kajaba ing rute perdagangan. Conto sing misuwur yaiku Basilika St. Mark ing Venesia. Senadyan gamblang saka gaya sing relatif, antesedents arsitektur iki unggul ing rong wangun penting saka seni rupa: reca (sing umumé ilang wiwit tiba Roma) lan kaca patri. Nanging diwenehi ukuran jendhela ing bangunan gaya Romanesque, sing terakhir tetep dadi unsur sing relatif cilik ing seni abad tengahan nganti tekane desain Gotik.

arsitektur Gotik

Istilah "Gothic" nuduhake gaya arsitektur lan seni sing nggantèkaké anteseden arsitèktur Romawi, wiwit pertengahan abad kaping-XNUMX nganti pertengahan abad kaping-XNUMX. Originally diciptakake minangka istilah penyalahgunaan dening seniman Renaissance Italia lan liya-liyane kayata Christopher Wren, kanggo njlèntrèhaké jinis arsitèktur abad tengahan sing dianggep barbar, kaya-kaya nyaranake manawa iku digawe dening suku-suku sing wis numpes seni klasik saka Antiquity.

Gaya kasebut ditondoi kanthi nggunakake lengkungan sing runcing, tembok sing luwih tipis, kubah ribbed, buttresses mabur, jendhela kaca patri sing gedhe, lan tracery sing rumit. Coba dipikir minangka wangun Romanesque sing luwih apik, luwih jejeg, luwih rinci, luwih cerah, luwih nyenengake, lan luwih nyenengake. Gaya Gotik sing ditrapake ing katedral umume dipérang dadi rong variasi: Arsitektur Gotik Rayonnant (1200-1350) lan Arsitektur Gotik Flamboyan (1375-1500). Kritikus modern kayata John Ruskin nduweni panemu dhuwur babagan gaya Gotik.

latar mburi

Abad kaping XNUMX minangka periode wutah ing perdagangan lan pembangunan kutha ing saindhenging Eropah. Kamakmuran tanpa wates iki, ditambah karo kemajuan ilmu pengetahuan lan geometri, uga gagasan anyar babagan carane katedral bisa dibangun kanggo inspirasi pengabdian agama ing antarane massa, minangka faktor penting ing pangembangan latar mburi arsitektur iki. . Sanajan gaya anyar iki raket banget karo promosi agama, nanging dudu gerakan arsitektur agama.

Fitur utama arsitektur Gotik

Fitur utama gaya Gotik yaiku lengkungan sing runcing, sing akeh ahli percaya asale saka arsitektur Asyur lan Islam. Fitur iki, sing nyalurake bobot atap menyang dermaga utawa kolom kanthi bobot kanthi sudut sing luwih curam tinimbang sing sadurunge bisa ditindakake kanthi lengkungan 'bunder' Romawi, ngidini para arsitek ngunggahake kubah sing luwih dhuwur lan kanthi mangkono nggawe kesan 'tekan. nuju swarga'.

LATAR BELAKANG ARSITEKTUR

Iku uga mimpin kanggo Adoption saka akeh fitur liyane. Tinimbang tembok gedhe banget kandel, jendhela cilik, lan interior peteng, bangunan anyar saka antecedents arsitèktur iki wis tembok tipis, asring didhukung dening buttresses mabur, lan jendhela kaca patri ageng, minangka conto dening Sainte Chapelle (1241-48) ing Paris. Langit-langit sing dhuwur lan cahya sing luwih padhang ngowahi desain gerejawi, ngowahi interior akeh katedral dadi papan suci sing inspirasi.

Katedral Gotik: alam semesta mini

Sesuai karo filsafat anyar lan luwih aman ing wektu, arsitek lan ecclesiastics dianggep katedral Gotik kanggo makili alam semesta ing miniatur. Saben unsur desain bangunan dimaksudaké kanggo ngirim pesen teologis: kamulyan Gusti Allah sing apik tenan. Dadi, struktur sing logis lan teratur nggambarake kajelasan lan rasionalitas alam semesta Gusti Allah, dene patung-patung, jendela kaca patri, lan mural nggambarake pesen moral ing Kitab Suci.

Bangunan sing dadi tandha wiwitan sejatine jaman Gotik yaiku gereja biara Saint-Denis, cedhak Paris. Diwiwiti ing arahan Abbot Suger, kanca saka raja-raja Prancis, gréja iki minangka struktur pisanan sing nggunakake lan nggabungake kabeh unsur sing nemtokake Gotik minangka gaya arsitektur. Sanajan lengkungan sing runcing, klompok kolom lan kubah ribbed wis digunakake sadurunge, ora nganti Saint-Denis unsur-unsur kasebut teka lan bangunan kasebut dadi model kanggo luwih akeh gréja lan katedral ing wilayah kasebut.

arsitektur gaya Renaissance

Dibiayai dening kamakmuran komersial lan kompetisi antarane kutha-negara, kayata Florence, Roma, lan Venesia, uga kulawarga sugih kayata dinasti perbankan Medici ing Florence lan kulawarga perbankan Fuggers ing Jerman. Antecedents arsitektur iki disalurake dening panemuan maneh saka gaya arsitektur lan teori Roma kuna. Perwakilan pisanan arsitektur klasik iki muncul ing Italia ing awal abad kaping XNUMX nalika salinan arsitek Romawi Vitruvius's Fugger Architectura ("Sepuluh Buku babagan Arsitektur") dumadakan ditemokake ing Roma.

Ing wektu sing padha, arsitek lan seniman Florentine Filippo Brunellesci (1377-1446) wis wiwit nyinaoni desain Romawi kuno lan yakin manawa proporsi bangunan sing cocog bisa ditemtokake saka prinsip matematika lan geometris. Iki minangka rancangan Brunellesci sing apik banget ing taun 1418 kanggo kubah Katedral Florence (1420-36), sing saiki dianggep minangka conto arsitèktur Renaissance paling wiwitan, sing nuntun gaya anyar adhedhasar aturan lokasi lan proporsi jaman klasik, sing wis dilalekake.

Arsitek Renaissance misuwur

Arsitek Renaissance penting yaiku Leon Battista Alberti (1404-72), sing isih diajeni minangka salah sawijining pendiri teori arsitektur modern. Percaya manawa desain arsitektur sing cocog adhedhasar harmoni struktur, fungsi lan dekorasi, dheweke entuk akeh inspirasi saka teori lan praktik arsitektur lan teknik Romawi anteseden. Arsitek Italia liyane sing misuwur kalebu Donato Bramante (1444-1514), desainer utama ing High Renaissance; Giuliano da Sangallo (1443-1516), arsitek perantara penting antarane periode Renaissance Awal lan Dhuwur, antara liya.

Karakteristik arsitektur Renaissance

Cekakipun, bangunan Renaissance diilhami dening arsitektur klasik Yunani lan Romawi, nanging tetep fitur modern saka panemuan Bizantium lan Gotik, kayata kubah lan menara Komplek. Kajaba iku, dheweke uga nggabungake mozaik modern lan jendela kaca patri, uga mural fresco sing apik banget. Iki antecedents arsitektur bisa katon ing conto kaetung saka gréja, katedral, lan bangunan kotamadya ing saindhenging Eropah, lan gaya wis malah wis reapplied ing struktur misuwur kayata US Capitol, lan Galeri Nasional Inggris.

arsitektur barok

Nalika abad kaping 1517 dibukak, kepastian agama, politik, lan filosofis sing ana ing jaman Renaisans Awal lan Tinggi wiwit bubar. Ing taun XNUMX, Martin Luther miwiti Reformasi Protestan, nyebabake keraguan ing saindenging Eropa babagan integritas lan teologi Gréja Romawi. Patronase seni visual lan arsitektur sing dianyari minangka instrumen utama ing kampanye propaganda iki, nyebabake gaya sing luwih gedhe lan dramatis ing loro wilayah kasebut.

Fitur Utama Gaya Baroque

Arsitèktur Baroque bisa dideleng minangka arsitèktur Renaissance sing luwih rumit, luwih rinci, luwih rumit, lan luwih hiasan. Luwih akeh swirls, manipulasi cahya, warna, tekstur, lan perspektif sing luwih rumit. Ing njaba pasamuwan-pasamuwane, dheweke nampilake fasad, kubah, kolom, patung lan dekorasi liyane sing luwih apik. Ing njero, rencana lantaie luwih maneka warna. Naves sing dawa lan sempit dipindhah kanthi bentuk sing luwih amba, kadhangkala bunder; kapel kapisah lan wilayah liyane digawe, bebarengan karo efek trompe l'oeil; langit-langit ditutupi lukisan fresco.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Sejarah Nike, Ngerti Merek Terkenal Iki

Baroque minangka gaya arsitektur emosional lan njupuk kauntungan saka potensial teater lanskap kutha. Iki diconto ing ndhuwur kabeh ing Lapangan Santo Petrus (1656-67) ing Roma, ing ngarepe kubah Basilika Santo Petrus. Arsiteké, Giovanni Bernini, ngubengi alun-alun karo colonnades, sing rada nggedhekake nalika nyedhaki katedral, menehi kesan marang pengunjung sing dirangkul dening tangan Gréja Katulik. Kabeh pendekatan dibangun ing skala gigantic, kanggo ngindhuksi raos kagum.

Umumé, arsitektur Baroque minangka bagéan saka perjuangan kanggo kaunggulan agama lan kanggo ati lan pikiran para setya ing saindhenging Eropah. Ing tingkat sing luwih politik, arsitektur Baroque sekuler digunakake kanggo ndhukung absolutisme raja-raja sing mrentah, kayata Raja Louis XIV saka Prancis, lan liya-liyane. Saka Italia, nyebar menyang Eropa liyane, utamane Eropa Katolik, ing ngendi saben negara biasane ngembangake interpretasi dhewe.

arsitektur rococo

Sajrone fase pungkasan Baroque, pamaréntahan Raja Louis XV saka Prancis ngalami pambrontakan marang gaya Baroque sadurungé saka pengadilan Louis XIV lan munculé gaya arsitektur sing luwih dekoratif lan lucu sing dikenal minangka Rococo. Gabungan saka tembung 'rocaille' (rock) lan 'coquillage' (sade), sing nggambarake akeh bentuk kurva sing mili, Rococo diunggulake dening Nicolas Pineau, sing kerja sama karo Jules Hardouin-Mansart babagan desain interior kanggo kastil kraton Marly. .

Ora kaya antecedents arsitektur gedhe liyane, kayata Romanesque, Gotik utawa Baroque, Rococo pancen prihatin karo desain interior. Iki amarga muncul lan tetep fokus ing Prancis, ing ngendi para patron sing sugih ora gelem mbangun omah lan kastil, luwih seneng ngowahi interior. Lan gaya kasebut banget aneh lan ora peduli kanggo eksterior bangunan agama lan sipil.

Akibaté, arsitek Rococo diwatesi kanggo nggawe kamar sing dihias kanthi rumit, sing karya plester, mural, permadani, perabotan, pangilon, porselen, sutra, lan hiasan liyane nyedhiyakake pengunjung kanthi pengalaman estetis sing lengkap. Rococo sampurna nggambarake indolence dekaden lan degenerasi saka kraton Prancis lan masyarakat dhuwur. Mbok menawa amarga saka iku, ing negara Eropah liyane kurang ditampa kaya Inggris, Walanda, Spanyol lan Italia. Iki diilangi dening Revolusi Prancis lan neoclassicism.

arsitektur neoklasik

Neoclassicism ora katon ing wayah wengi. Ing wangun pisanan iku coexisted karo barok lan functioned minangka gaya corrective kanggo excesses paling boros saka terakhir. Dadi, ing Inggris, Sir Christopher Wren (1632-1723) ngrancang Katedral St. Paul, Observatorium Kerajaan ing Greenwich, Rumah Sakit Royal Chelsea, lan Teater Sheldonian ing Oxford, kanthi gaya sing luwih klasik tinimbang barok, sanajan isih ana. diklasifikasikaké minangka arsitek barok. Desainer neoklasik Inggris awal liyane kalebu Inigo Jones (1573-1652) lan William Kent (1685-1748).

Karakteristik neoklasik

A prop pas wektune kanggo regimes lawas tengen Eropah, saka St. Sanajan, kaya ing Renaissance, gaya kasebut nahan kabeh kemajuan teknik lan bahan anyar ing jaman modern. Iki ditondoi dening struktur monumental, didhukung utawa dihias dening kolom Doric, Ionic utawa Korintus, lan ndhuwur karo kubah Renaissance klasik.

Inovasi teknis ing arsitèktur pungkasan abad kaping XNUMX, kayata kubah sing dilapisi lan inti jero, nambah kekuwatan kanggo kubah, lan ukurané tambah, menehi keagungan luwih gedhe kanggo bangunan sipil, gréja, fasilitas pendidikan, lan omah pribadi sing gedhé. Arsitèktur neoklasik asalé saka Paris, amarga para perancang sing dilatih ing Akademi Prancis ing Roma. Ing Jerman, arsitek neoklasik kalebu: Carl Gotthard Langhans lan Karl Friedrich Schinkel, loro-lorone ngowahi ibukutha Prusia ing Berlin kanggo nandingi Paris utawa Roma kanthi kemegahan klasik.

neoklasik Rusia

Bangunan barok Rusia Rastrelli, kayata Istana Musim Dingin (1754-62), ora disenengi karo Catherine Agung (1762-1850), sing luwih milih desain neoklasik. Akibaté, dheweke nimbali arsitek Skotlandia Charles Cameron (1745-1812), sing mbangun Istana Pavlovsk (1782-86) cedhak St. Petersburg, Istana Razumovsky ing Ukraina (1802), lan Istana Alexander ing njaba St. (1812). ). Arsitek neoklasik penting liyane kanggo tsars Rusia yaiku: Vincenzo Brenna (mahasiswa Cameron), Giacomo Quarenghi lan Matvey Fyodorovich Kazakov.

neoclassicism Amérika

Bangunan saka Amerika Serikat Capitol, kanthi fasad lan kubah neoklasik, minangka salah sawijining struktur sing paling apik lan bisa dingerteni ing Amerika Serikat. Diwiwiti ing taun 1793, rancangan dhasaré ya iku karya William Thornton (1759-1828), digarap ulang déning Benjamin Latrobe (1764-1820), Stephen Hallet lan Charles Bulfinch (1763-1844). Kubah lan rotunda wiwitane digawe saka kayu, nanging banjur diganti karo watu lan wesi. Desain sakabèhé diilhami déning loro fasad wétan Museum Louvre ing Paris lan Pantheon ing Roma.

Latrobe dhewe banjur ngrancang akeh bangunan liyane ing Amerika Serikat, kanthi gaya neoklasik, kalebu: Bank of Pennsylvania (1789), Capitol in Richmond (1796), Fairmount Waterworks, Philadelphia (1799), lan Baltimore Exchange. (1816). ), kanggo jeneng mung sawetara. Bulfinch ngrampungake Capitol ing 1820s, nyetel cithakan kanggo capitols negara liyane ing proses, lan banjur bali menyang praktik arsitektur ing Boston. Tokoh kunci liyane ing latar mburi arsitektur iki yaiku Thomas Jefferson (1743-1826), sing luwih seneng neoklasikisme duwe pengaruh sing kuat marang para kontemporer.

arsitektur abad ka-XNUMX

Arsitèktur abad XIX ing Eropah lan Amerika ora nyekseni gerakan desain anyar utawa sekolah pamikiran utama. Nanging, seri kebangkitan gaya lawas muncul. Iki kalebu: Revival Yunani (pandherek Amerika kalebu Jefferson lan Latrobe); Revival Gotik, dipimpin déning Viollet-le-Duc ing Prancis; Para pengikut Amérika kalebu Richard Upjohn (1802-78) lan James Renwick (1818-95); Revival Romawi (1849-1880), dipimpin déning Henry Hobson Richardson.

Ing sisih liya, Arsitektur Beaux-Arts, sing minangka gabungan saka Neo-Renaissance lan Neo-Baroque, sing ditindakake dening Richard Morris Hunt (1827-95), sing paling misuwur amarga ngrancang pedestal Patung Liberty (1870-86). ), lan dening Cass Gilbert (1859-1934), lair ing Ohio; lan gaya Kakaisaran Kapindho (1850-80) ing Prancis, sing ditondoi dening kebangkitan Mansard Roof. Siji-sijine karya arsitektur monumental yaiku Menara Eiffel (1885-89), dibangun dening arsitek Prancis Stephen Sauvestre lan insinyur Prancis Gustave Eiffel (1832-1923).

Bingkai wesi tempa uga dadi ciri arsitektur Victorian ing Inggris (1840-1900), amarga Robert Stephenson (1803-59) lan Isambard Kingdom Brunel (1806-59), uga bahan anyar liyane, kayata kaca, kaya sing digunakake ing pambangunan Crystal Palace, dirancang dening Joseph Paxton (1801-65). Gaya Victorian sing populer kalebu Gothic Revival lan Jacobethan. Replika raksasa saka pylon viaduct, menara iki dibangun saka balok wesi. Siji-sijine pangecualian sing signifikan kanggo gerakan Renaissance sadurungé yaiku tampilan arsitektur Art Nouveau ing abad.

Frank Lloyd Wright

Arsitek Amerika paling gedhe ing kabeh wektu, Frank Lloyd Wright (1867-1959) ngrevolusi konsep spasial kanthi gaya arsitektur domestik, ngenalake tata letak rencana terbuka lan panggunaan bahan alami sing durung rampung. Arsitektur Prairie School diconto dening Robie House (1910), Fallingwater (1936-37), Unity Temple (1936-39), Imperial Hotel Tokyo, Textile Block Houses, Johnson Wax Building (1936-39), Usonian House (pertengahan 1930-an). ), Price Tower (1955), Guggenheim Museum NY (1956-9).

gedung pencakar langit amerika

Nanging, akèh pembangunan ing loro desain bangunan lan engineering njupuk Panggonan ing arsitektur Amérika, ing wektu iki, amarga Chicago School lan wutah saka arsitektur pencakar langit, wiwit taun 1849. Bangunan super-dhuwur iki teka kanggo dominasi desain bangunan mengko. ing Amerika Serikat. Sekolah Arsitektur Chicago, didegaké déning arsitek pencakar langit lan insinyur William Le Baron Jenney (1832-1907), minangka grup perintis lan mulane dianggep minangka kunci ing sajarah arsitektur.

arsitektur abad XNUMX lan XNUMX

Abad kaping 1901 lan 1990 wis ngalami owah-owahan dramatis lan keragaman sing luar biasa. Gaya modernis wis teka lan ilang, lan terus berkembang. Tren saiki kalebu Art Moderne lan sekolah Bauhaus sing diciptakake dening Walter Gropius, Deconstructivism, Formalism, Brutalism, lan Structuralism. Coba antisipasi kabutuhan tartamtu tinimbang niru alam. Oyod modernisme bisa ditemokake ing karya Berthold Luberkin (XNUMX-XNUMX), sawijining arsitek Rusia sing manggon ing London lan ngedegake grup sing diarani Tecton.

Ing sisih liya, karya ekspresionis saka arsitek Jerman kelahiran Polandia Erich Mendelsohn (1887-1953) uga nggegirisi gerakan modernis. Mendelsohn lan arsitek Inggris kelahiran Rusia Serge Chermayeff (1900-1996) menang kompetisi kanggo ngrancang Paviliun De La Warr ing Britania Raya. Balai umum waterfront 1935 diarani Streamline Moderne lan International, nanging mesthine minangka salah sawijining bangunan modernis pisanan sing dibangun lan dipugar, njaga kaendahan asline sajrone pirang-pirang taun.

Arsitèktur modernis bisa nyebutake sawetara gagasan stilistika, kalebu ekspresionisme lan strukturalisme. Ing dekade pungkasan abad kaping XNUMX, desainer mbalela marang modernisme rasional, lan macem-macem gaya postmodern berkembang. Arsitèktur modern umumé ora ana ornamen utawa ora ana hiasan lan prefabrikasi utawa bagéan sing digawe pabrik. Desain kasebut nandheske fungsi, lan bahan bangunan buatan manungsa asring kaca, logam, lan beton.

Yen sampeyan seneng karo artikel iki babagan Latar Belakang Arsitektur, kita ngajak sampeyan maca artikel liyane sing ngemot topik sing menarik ing tautan ing ngisor iki:


Isi artikel kasebut cocog karo prinsip etika editorial kita. Saiki kita kerja kanggo mbenerake lan nambah konten ing basa liya.

Yen sampeyan penerjemah akreditasi sampeyan uga bisa nulis kanggo nggarap kita. (Jerman, Spanyol, Prancis)

Kanggo nglaporake kesalahan terjemahan utawa perbaikan, klik Kene.

Stop Stop
IK4
Nggoleki Online
Pengikut Online
proses iku gampang
manual mini
a carane nindakake
TipeRelax
LavaMajalah