Jinis Monopoli lan Ciri Saben

Jinis monopoli yaiku macem-macem bentuk penyimpangan sing bisa ditemokake ing pasar, ing ngendi tawaran sing ditemokake digawe dening perusahaan siji. Ing artikel iki kita bakal weruh macem-macem jinis monopoli sing bisa ditemokake lan sawetara conto.

Apa jinis monopoli?

Nalika kita ngrujuk marang jinis monopoli, yaiku macem-macem cara kanggo nampilake cacat sing biasane ana ing pasar, nalika tawaran kasebut dikondensasi ing siji perusahaan.

Sampeyan kudu ngerti manawa ora kabeh monopoli padha, mula, ing ngisor iki kita bakal nampilake macem-macem jinis monopoli sing bisa ditemokake, mbantu kita kanthi cara iki mbedakake sing duwe katergantungan. para panggedhe negara lan sing duwe latar mburi mawarni-warni.

jinis monopoli

Kaping pisanan, monopoli minangka konformasi pasar, ing kono ana siji pemasok barang utawa layanan tartamtu, yaiku, perusahaan siji sing duwe kontrol total ing pasar pasokan. Nalika ana monopoli ing pasar, perusahaan siji sing nduweni kapasitas kanggo nawarake barang utawa layanan, ora ana produk kira-kira sing bisa ngganti.

Monopoli bisa nampung sawetara fluktuasi sing nyebabake dheweke duwe jeneng tartamtu ing kesempatan tartamtu. Mulane, perlu kanggo njlentrehake macem-macem jinis sing bisa ditemokake. Jinis utama monopoli sing bisa dideleng yaiku:

monopoli alam

Iki minangka kahanan pasar sing aneh, ing kene, perusahaan bisa nggawe artikel pungkasan sing dibutuhake pasar lan njupuk posisi kasebut kanthi nggunakake ekonomi ukuran sing mbantu sampeyan ngasilake kanthi biaya sing luwih murah, menehi postur taktik sing nyemplungake ing kompetisi. Iki mrodhuksi watesan alam kanggo saingan sing.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Data Mining: Apa iku?, Kanggo apa? lan liyane

Ing tembung liyane, monopoli alam minangka kasus khusus ing ngendi perusahaan bisa nindakake kabeh produksi sing dibutuhake pasar kanthi biaya sing luwih murah tinimbang yen ana sawetara perusahaan saingan.

Monopoli jinis iki biasane kedadeyan ing pasar ing ngendi segel sing kudu digawe mbutuhake investasi sing dhuwur supaya bisa nggabungake wiwitan (skala ekonomi).

Motivasi sing ana kanggo wong liya kanggo nggawe teken lan nggabungake meh ora ana, ing sisih liya, uga bakal rada ora efisien, yaiku, luwih becik mung siji perusahaan sing ditemokake ing sektor kasebut, amarga rata-rata. biaya sing cedhak kanggo nul miturut carane volume mundhak, ngasilaken sing bisnis ndadekke keuntungan liyane lan mulane untung luwih, ngewangi liyane kanggo nyuda prices dening monopoli.

Senadyan monopoli jinis iki diwatesi kanggo konsumen, duwe monopoli alam, minangka lawan saka klasik, efektif bebarengan. Tuladha ingkang sae ingkang saged kita tingali inggih menika panyedhiya toya unjukan ingkang dipuntindakaken ing masarakat. Sajrone pirang-pirang taun, monopoli alam apa wae bakal ora ana urip amarga owah-owahan hukum utawa sawetara fluktuasi teknologi anyar.

monopoli fiktif

Iki dikenal amarga watesan wates digawe dening peraturan utawa keuntungan sing diwenehake dening kepala negara, saengga mung ana siji perusahaan ing pasar, sanajan dudu perusahaan sing nduweni daya saing utawa efisiensi paling gedhe.

Regulasi utawa standar bisa nyebabake watesan ing entri saingan anyar ing pasar, mula bisa diarani minangka jinis kompetisi sing nyebabake karusakan paling akeh. Sawetara langkah sing digunakake kanggo nyegah mlebu perusahaan anyar biasane hak cipta, panggunaan paten utawa waralaba tartamtu sing diwenehake dening kepala negara.

Monopoli fiktif yaiku jinis monopoli ing ngendi monopoli sing nduweni kekuwatan ing pasar nindakake apa wae kanggo nyegah luwih akeh barang sing ana ing pasar saliyane sing diwenehake.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Apa Merval? Kepiye cara kerjane? lan liyane

monopoli murni

Ing kene kahanan kasebut kedadeyan, mung ana siji perusahaan sing nawakake barang lan layanan ing pasar. Monopoli jinis iki arang kedadeyan ing ekonomi nyata, kajaba nalika referensi digawe kanggo kegiatan sing ditindakake liwat hibah umum.

Nanging strukture meh tansah digunakake kanggo nemtokake wayahe ana bidder, sing mung siji karo daya tingkat dhuwur ing pasar. Kanggo monopoli murni, paramèter ing ngisor iki kudu ana:

  • Anane perusahaan siji.
  • Mung ana siji barang utawa layanan, yaiku, ora ana liyane sing bisa ngganti.
  • Ana watesan kanggo mlebu pasar iki, lan ana paningkatan bathi saben taun.
  • Negara ora campur tangan.
  • Monopoli ngerti kabeh paramèter sing ana ing pasar tanpa mangu-mangu.
  • Ana pamindahan becik saka faktor produksi.

monopoli perdagangan

Iki mung kedadeyan nalika perusahaan njupuk karya lan duwe total bisnis sing ana ing wilayah geografis.

jinis monopoli murni

monopoli loro-lorone

Iku pasar sing ana rong model monopoli, pasokan lan dikarepake, lan saliyane, pemasok lan konsumen duwe pengaruh ing rega. Cara liya sing bisa dideleng yaiku nalika mung ana siji sing bakul lan siji sing tuku.

monopoli biasa

Badan kasebut duwe pasar sing mung ana siji bakul lan rega barang kasebut unik.

monopoli diskriminasi rega

Ing model monopoli iki, nuduhake rega sing beda kanggo pangguna, miturut macem-macem aspek. Tuladhanipun ingkang saged kita aturaken inggih menika nalika wonten ing bioskop wonten reginipun siswa ingkang beda kaliyan ingkang sanes siswa.

Cara sampurna kanggo monopoli jinis iki yaiku entuk saka saben panuku jumlah paling dhuwur sing bisa dibayar. Kanthi cara iki, kemiringan penghasilan marginal diowahi kanthi padha karo permintaan. Sing bakul bakal nawarake volume sing efisien kanthi ekonomi, entuk bagean lengkap saka surplus panuku lan nambah bathi. Supaya monopoli bisa didiskriminasi, perlu:

  • Nduwe kecukupan kanggo mbagi pasar dadi macem-macem model, sing saben-saben duwe kurva permintaan sing beda.
  • Biaya marginal kanggo ngasilake macem-macem model kudu padha.
Sampeyan bisa milih sampeyan:  Dana Modal Ventura: Apa iku? lan liyane

tukang rokok

Iki minangka jeneng sing diwènèhaké kanggo jinis monopoli ing adol utawa produksi barang utawa layanan sing wis ditemtokake, sing ana ing sangisoré kekuwatan negara lan diwenehake marang individu minangka ijol-ijolan sawetara. Income menyang kas. Umume barang kasebut yaiku kertu dolanan, bahan peledak, tembakau, minuman beralkohol, uyah, lan liya-liyane.

duopoli

Duopoli minangka wangun oligopoli sing ana rong produser barang utawa segel pasar. Ing bidang ekonomi, dianalisis minangka cara Oligopoli amargi gampilipun.

Kompetisi monopolistik

Pasar sing ana ing saingan monopolistik, dumunung antarane monopoli lan kompetisi sampurna, ngendi sampeyan duwe sawetara kuwalitas saben pasar kasebut.

Padha duwe resemblance tartamtu kanggo kompetisi sampurna ing pangertèn sing ana akeh perusahaan sing gawé lan nawakake ing wilayah iki lan ora ana watesan kanggo bisa kanggo nggabungake. Tegese, saingan apa wae duwe kesempatan kanggo gabung utawa ninggalake pasar ing wektu sing dikarepake. Apa mbedakake saka Persaingan sing sampurna yaiku artikel sing diprodhuksi ora bebarengan.

Tuladha jinis monopoli

Sawetara conto sing paling pinunjul sing bisa ditemokake ing urip saben dina ing donya, bisa uga macem-macem perusahaan teknologi, liyane khusus kanggo telekomunikasi, hidrokarbon lan uga kanggo industri tanggung jawab kanggo produksi kendaraan.

Kaya sing wis dideleng ing artikel kasebut, ngerti yen monopoli, preduli saka klasifikasi sing ana, dianggep minangka irregularities pasar, iki amarga nggawe wates kanggo kompetisi gratis.

Simpenan ing siji, loro utawa perusahaan winates kanthi kekuwatan nemtokake rega lan kualitas barang sing dikarepake ing pasar.

conto jinis perusahaan teknologi monopoli


Isi artikel kasebut cocog karo prinsip etika editorial kita. Saiki kita kerja kanggo mbenerake lan nambah konten ing basa liya.

Yen sampeyan penerjemah akreditasi sampeyan uga bisa nulis kanggo nggarap kita. (Jerman, Spanyol, Prancis)

Kanggo nglaporake kesalahan terjemahan utawa perbaikan, klik Kene.

Stop Stop
IK4
Nggoleki Online
Pengikut Online
proses iku gampang
manual mini
a carane nindakake
TipeRelax
LavaMajalah