Quantcast

Kepiye cara Skala Richter?

Wiwit wiwitan lindhu ing negara endi wae, acara kasebut wiwit direkam liwat gelombang seismik dening piranti sing diarani Skala Richter, yen sampeyan ora ngerti, sampeyan ngajak sampeyan maca artikel iki sing bakal dakcritakake.Cara kerja skala Richter nalika ana lindhu?

Kepiye Skala Richter bisa digunakake nalika ana lindhu?

La Escala de Richter es una graduación que se tiene sobre la magnitud de un evento sísmico. Fue desarrollada por Charles Francis Richter y Reno Gutemberg en 1935. Deducida a través de un logaritmo por Richter en ing ngendi toma la amplitud del movimiento a través del sismógrafo estándar que se debe ubicar a 100 kilómetros de distancia del epicentro del sismo.

Peneliti iki kerja ing California Institute of Technology, lan miwiti rancangane kanggo misahake jumlah lindhu cilik sing kerep banget ing kutha iki, saka lindhu sing luwih gedhe sing bisa kedadeyan kurang kerep. Ing wiwitan, mung digunakake kanggo wilayah lokal California kidul, entuk nilai kanthi presisi seprapat unit, sing wiwit digunakake taun-taun sabanjure liwat nomer desimal.

Iki uga dikenal minangka Skala Magnitudo Lokal lan digunakake kanggo netepake karusakan sing bisa disebabake dening lindhu kanthi ngukur jumlah energi sing diluncurake tremor saka pusat utawa fokus, nggunakake sawetara skala saka 0 nganti kelas 12, ing Saliyane intensitas sing tuwuh sacara eksponensial saka nomer siji menyang nomer liyane.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Carane whiten untu?

Wiwit ana lindhu wiwit direkam, seismograf wiwit ngrekam gelombang seismik sing wis dirilis lan makili ing seismogram. Saben unit magnitudo ngandhani yen mundhake 10 kaping luwih dhuwur ing amplitudo gelombang kasebut.

Ing pangertèn iki, ditetepake manawa lindhu kanthi magnitudo 2 30 kali luwih gedhe tinimbang sing nduweni magnitudo 1. Nggunakake parameter iki, magnitudo dikalikake nganti padha mundhak. Indeks minimal sing bisa didaftar yaiku magnitudo 2, yaiku geter lindhu sing lemah banget lan ora bisa dirasakake utawa dirasakake dening manungsa, nganti tekan magnitudo 10, ditetepake manawa saka magnitudo 7 kasebut dianggep kedadeyan bencana. luwih wigati.

Formula kanggo Ngetung Gedhene Lindhu

Rumus sing digunakake karo Skala Richter yaiku kanthi nilai sing ditugasake sing nambah progresif ing wangun algoritma, sing ora bisa linier. Ing pangertèn iki, saben gelar saka skala netepake yen nomer sing diutus ing skala bakal tansah dadi 100 kaping luwih kuat saka jurusan sadurunge.

Skala iki nemtokake manawa lindhu kanthi intensitas ing tingkat pungkasan (12) nduweni daya 1 milyar ton TNT kanthi kemampuan kanggo pamisah utawa mecah bumi saka inti. Ing pangertèn iki, skala kasebut nemtokake efek sing bisa diasilake saka lindhu kanthi magnitudo 3,5:

  • 3,5 nganti 3,9: lindhu lemah sing mung bisa dirasakake ing struktur dhuwur.
  • 4 nganti 4,9: Getaran bisa dirasakake ing jendhela, perabot, lan mobil sing diparkir, nanging ora nyebabake karusakan.
  • 5 kanggo 5,9: dirasakake, nyebabake tiba sawetara wit lan ana karusakan ing struktur lawas.
  • 6 nganti 6,9: Karusakan serius ing wilayah sing pedunung watara 1610 kilometer saka pusat gempa, karusakan ing sawetara struktur, lan tembok runtuh.
  • 7 kanggo 7,9: iku lindhu gedhe sing nyebabake karusakan akeh bangunan, wit-witan tiba, lemah, lan ambruk dalan lan cagak. Kira-kira 18 lindhu kanthi magnitudo iki bisa kedadeyan sajrone setaun.
  • 8 nganti 8,9: lindhu gedhe sing nyebabake karusakan atusan kilometer saka pusat gempa, kanthi magnitudo iki mung 1 nganti 3 bisa kedadeyan ing setahun.
  • 9 nganti 9,9: Lindhu sing ngrusak ewonan kilometer dianggep. Biasane kedadeyan 1 utawa 2 saben 20 taun.
  • Luwih saka 10 derajat magnitudo: sanajan ora ana siji-sijine gedhene sing kacathet, dianggep tingkat karusakan yen ana kedadeyan bakal dadi pertimbangan epik.

Lindhu paling gedhé sing tau kacathet ing donya dumadi nalika tanggal 22 Mei 1960 ing kutha Valdivia, Chili, pelepasan energi sing dicathet ing skala iki ditetepake kanthi magnitudo 9,5 derajat (MW). Iki nyebabake klelep kutha 4 meter ing sangisore segara lan njeblug Gunung Puyehue, nyebabake luwih saka 2 yuta korban.

Kanggo netepake gagasan iki, Richter ngandelake Skala Magnitudo Stellar sing digunakake kanggo njlèntrèhaké padhang lintang lan benda langit, nemtokake manawa lindhu kanthi magnitudo 0 bisa nduweni pamindahan horisontal 1 μm ing seismogram nggunakake seismometer. Wood-Anderson torsi nalika dumunung 100 kilometer saka episentrum.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Kepiye cara mine cryptocurrencies?

Seismometer torsi Wood-Anderson nduweni akeh watesan sing nyegah pitungan tremor luwih saka 6,8 derajat. Mangkono, sawetara peneliti nggawe proposal kanggo nambah Skala Magnitudo Lokal.

Masalah Skala Richter

Sanajan wis digunakake pirang-pirang taun, skala iki bisa menehi masalah babagan panggunaan lan utamane penilaian kedadeyan seismik. Masalah paling gedhe sing diandharake yaiku ora gampang digandhengake karo karakteristik fisik sing nyebabake lindhu.

Ing wiwitan abad kaping XNUMX, akeh ahli seismologi nganggep yen timbangan pangukuran tradisional iki wis lungse lan kudu diganti dadi unit pangukuran fisik sing luwih penting, sing diarani momen seismik, sing bisa digandhengake karo parameter fisik sing dialami. .ing antarane yaiku pecah seismik lan energi sing bisa dibebasake nalika lindhu.


Isi artikel kasebut cocog karo prinsip etika editorial kita. Saiki kita kerja kanggo mbenerake lan nambah konten ing basa liya.

Yen sampeyan penerjemah akreditasi sampeyan uga bisa nulis kanggo nggarap kita. (Jerman, Spanyol, Prancis)

Kanggo nglaporake kesalahan terjemahan utawa perbaikan, klik Kene.

perpustakaan trick
Nggoleki Online
Pengikut Online
proses iku gampang
manual mini
a carane nindakake
TipeRelax
LavaMajalah