Quantcast

Biografi Tomás Carrasquilla: A Passionate Reader

Tomás Carrasquilla minangka juru crita sing lair ing Kolombia, salah sawijining crita sing paling misuwur yaiku "Simón El Mago", sadurunge dadi panulis, dheweke nindakake macem-macem pakaryan nganti dheweke nemokake pagawean nulis. Dheweke misuwur amarga nggawe novel sing nyakup aspek urip, sejarah lan budaya ing wilayah asale, mula kita ngajak sampeyan sinau babagan Biografi Tomás Carrasquilla.

Biografi Tomas Carrasquilla

Ing iki Biografi Singkat Tomás Carrasquilla Dhèwèké lair tanggal 17 Januari 1858 ing Santo Domingo, Antioquia, putrané Don Rafael Carrasquilla Isaza, sing dadi insinyur sipil, lan Doña Ecilda Naranjo Moreno, sing nuwuhaké rasa tresna marang layang marang putrané. Nalika isih cilik, dheweke ngganti sinau sekolah ing Santo Domingo karo lingkungan ing ngendi bapake kerja, tambang, lan kanggo tugas pertambangan iki dheweke pindhah menyang kutha Concepción kanggo sawetara wektu.

Sakedhik ingkang dipunmangertosi babagan jaman alit, nanging kasenengan ingkang dipunraosaken kangge maos saged dipuntingali saking karya-karyanipun ingkang ngemot unsur biografi panganggit amargi asring ngginakaken data kulawarga kangge mujudaken perangan saking karyanipun. Nalika umur 16 taun, dheweke lunga menyang kutha Medellín kanggo mlebu ing Preparatory College ing Universitas Antioquia ing ngendi dheweke wiwit sinau babagan hukum, nanging nalika perang sipil, dheweke nutup lawange ing taun 1877 lan Tomás enom ora tau. bali menyang kelas.

Dheweke bali menyang Santo Domingo, lan wiwit kerja minangka tukang jahit lan terus kerep lelungan menyang Medellín kanggo nindakake bisnis. Wiwit taun 1879 nganti 1891 dheweke kerja minangka sekretaris Pengadilan Sirkuit lan Hakim Kota. Ing taun 1888, dheweke wis nulis crita pisanan "Simón el Mago" sing mbantu dheweke mlebu Kasino Sastra sing dipimpin Carlos Eugenio Restrepo, sing taun-taun sabanjure bakal dadi presiden Kolombia, crita iki diterbitake ing salah sawijining volume saka Casino Sastra.

Kanthi «Simón el Mago», Carrasquilla nyenengake takhayul wong-wong ing jamane, utamane ilmu sihir, nuduhake kepiye kedadeyan nalika telung balapan ing Amerika (India, putih lan ireng) dadi siji, iki minangka narasi ing wong pisanan. katon saka titik tampilan saka karakter Toñito, perwakilan saka lomba ireng, sing wis diwasa elinga taun adoh saka kanak-kanak.

Fruits of my Land: novel pisanan

Ing iki ringkesan biografi Tomás Carrasquilla, kita duwe sing ing 1892 bebarengan karo sawetara kanca padha nggawe Library ing kutha lan kanggo nuduhake liyane sing bisa nulis bab vulgar lan topik saben dinten, nyerat novel pisanan "Frutos de mi Tierra". Iki babagan uripe wong enom sing jenenge Agustín lan kulawarga Alzate sing manggon ing kutha cilik lan ditondoi dening rasa iri, gosip lan was-was.

Biografi-saka-tomas-carrasquilla-2

Tulisan kasebut minangka kasunyatan sing nyata ing kuthane sing kebak basa tradisional lan akeh pengamatan karakter. Tomás Carrasquilla bisa ngatasi wangun sing disebut flat, njaba lan insubstantial sing digunakake kanggo nulis lan nggawe wiwitan owah-owahan menyang tulisan sing kebak realisme magis.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Estanislao Zuleta: Biografi, urip pribadi, karya lan liya-liyane

Kanthi dheweke lair apa sing dikenal minangka penulis profesional, dheweke dudu penulis sing sok-sok, nanging wong sing urip sakabehe kanggo sastra, nglairake apa sing dadi narasi kritik sosial lan bagean paling penting saka manungsa liwat paraga. . Paraga-paraga menika ingkang dipunpendhet kajawi gadhah sipat piyambak-piyambak, gadhah wekdal lan papan tartamtu, gadhah kelas sosial tartamtu, nggambaraken kekiyatan saha kautaman supados boten damel tipifikasi ingkang kosong.

Sawise nggawe publikasi "Frutos de mi Tierra", Carrasquilla lelungan menyang kutha Bogotá, nanging ing kana dheweke ora bisa ngerti. Dheweke nyunting novel, sing regane 45 sen, lan bali menyang kuthane. Nalika dheweke ana ing ibukutha, dheweke ketemu Baldomero Sanín Cano, sing nggawe dheweke dikenal ing kalangan intelektual ing ibukutha, kalebu José Asunción Silva, pujangga, sing menehi kesan sing alus lan palsu. dheweke nuduhake lan cordiality elegan.

Mbalik ing kuthane, dheweke terus lelungan menyang Medellín, nganti tiba saka jaran meksa dheweke ora obah suwene rong sasi, nanging sawise tangi dheweke bali menyang Santo Domingo, ing ing ngendi kena tenggorokan. Nalika lagi lara, dheweke nulis telung crita sing paling misuwur: "Blanca", "Dimitas Arias" lan "A la Tangan Kanan Gusti Allah Sang Rama".

Crita pungkasan iki yaiku crita saka wong sing jenenge Peralta, banget loman, sing kepengin nulungi kabeh wong sing sengsara ing bumi lan amarga dheweke nampa pitulungan saka Gusti Yesus Kristus, sing menehi sawetara kekuwatan kanggo nindakake pakaryan kanthi luwih apik, dheweke bisa mandheg. pati lan malah bisa ngalahake setan ing game, nganti pungkasane munggah swarga amarga kepriye uripe ing bumi.

Biografi-saka-tomas-carrasquilla-4

Lakon iki diadaptasi kanggo teater dening panulis drama Enrique Buenaventura, kanthi sukses gedhe ing saindhenging negara lan luar negeri. Dene karyane “Dimitas Arias” mujudake drama guru lumpuh, kang nuduhake uripe dhewe.

Ing taun 1903 piyambakipun nyerat novel "El Ánima Sola", "San Antoñito", "El padre Casafús", babad "El Baile Blanco" lan mung sak minggu "Salve, Regina". Iki pungkasan dianggep dening penulis piyambak minangka sing paling apik kabeh karya, kang ngatur kanggo dijupuk lanskap saka Andes, njlèntrèhaké wong ing deso lan drama saka pasangan enom.

Bali menyang Santo Domingo

Nalika Banco Popular de Medellín bangkrut, Tomás Carrasquilla kelangan kabeh, mula dheweke kudu nampa posisi ing Tambang San Andrés, cedhak banget karo Sonsón, nindakake pakaryan manajer pranata saka 1906 nganti 1909. .

Produksi sastra dheweke kena pengaruh, nanging pengalaman kerja mbantu dheweke ngerteni kasunyatan sing bisa ditindakake kanggo tulisan anyar. Saka wektu iki kita duwe karya "Entrañas de Niño", ing ngendi dheweke nyritakake babagan urip lan paukuman saka wong sing rakus, ora bisa ditambani, kosong lan muspra, saliyane novel "Grandeza".

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Ringkesan Prinsip Kesenengan, isi lan karakter

Kanggo taun 1914 dheweke entuk papan ing koran El Espectador de Medellín, kanggo nulis kolom mingguan. Tahap iki kanggo penulis cara kanggo nemokake maneh nightlife lan urip bohemian ibukutha provinsi Antioquia, lan bali kanggo rawuh klumpukan sastra lan sosial.

Wiwit taun 1914, dheweke manggon ing Bogotá kanggo kerja minangka karyawan umum ing Kementerian Pekerjaan Umum, dheweke manggon ing omah sanak keluarga Jorge Isaacs. Saka ing kono dheweke terus nulis kanggo kolom mingguan, ngirim crita "La Mata" lan "El Rifle", sing banjur bakal diterbitake ing El Cojo Ilustrado, lan mung rong crita sing nduweni Bogotá minangka setelan.

Biografi-saka-tomas-carrasquilla-3

Ing taun 1919, dheweke bali menyang Medellín lan nerbitake "Ligia Cruz" kanthi cicilan ing koran El Espectador, sing diterbitake antara 20 November lan 11 Desember 1920. Ing koran iki, dheweke uga bakal nerbitake "The son of happiness", «Palo. negro», «Los Cirineos», «Fulgor de un momento» lan «El supermán».

Carrasquilla ora seneng nulis karya-karyane nanging ndhikte, ing taun 1922 kanggo menehi pakurmatan marang José Asunción Silva dheweke nulis "Kanggo pujangga" sing diterbitake ing November taun kasebut. "Copas" ditulis ing taun 1923 lan novel cekak "El Zarco" sing diterbitake taun 1925 ing kutha Bogotá.

Ing biografi ringkesan Tomás Carrasquilla, wis ing taun 1924 dheweke rampung nulis novel "La Marquesa de Yolombó" sing diterbitake nganti rong taun sabanjure, lan dipercaya minangka salah sawijining karya sing paling apik, amarga ing kono dheweke ngerti kepiye carane dheweke ngerti manungsa, amarga nuduhake acuity gedhe ing kritik kang, dadi pas ing realisme lan kanggo gadhah kemampuan kanggo ndeleng karakter ing owah-owahan pancet, kanggo ndeleng transformasi gesang, lan carane weakened ing cita-cita lan tujuan.

Ing kono, dheweke uga bisa nyorot kepiye karya-karya gedhe sing ditinggalake kanggo nglakokake wong liya sing mung gawe marem kapentingan sawetara wong, karusakan sing bisa nyebabake kekuwatan lan kaendahane wektu. Ing kono dheweke nggambarake kabeh tradhisi, kapercayan, festival, perayaan lan upacara rakyat, supaya novel iki dadi gaya kostum.

Pungkasane Urip lan Karya Sastra

Wiwit taun 1926, kesehatan Tomás Carrasquilla wiwit kena pengaruh masalah sirkulasi, dheweke dadi wuta lan banjur ngalami kelumpuhan sing ora ngidini dheweke obah maneh, nanging ora ana sing nggawe dheweke mandheg nulis. Liwat dikte, dheweke nggawe trilogi "Again Time", sing kasusun saka "Aguas y pedrejones", "Por Cumbres y Cañadas" lan "Del Campo a la Ciudad", kabeh mau minangka kompilasi saka acara otobiografi lan bakal nggawe. munggah karya sastra kang pungkasan.

thomas-5

Ing taun 1936, Akademi Bahasa Kolombia menehi penghargaan José María Vergara y Vergara Nasional kanggo Sastra lan Ilmu Pengetahuan, sing ngakoni dheweke minangka novelis Kolombia pisanan. Taun-taun pungkasan gesangipun ngalami kasangsaran ingkang ageng ingkang ndadosaken tilar donyanipun tanggal 19 Desember 1940 ing kutha Medellín, ingkang nyebabaken tilar donya punika gangren ingkang dipunoperasi nanging majeng sanget, yuswa sangang puluh taun.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Ringkesan Decameron: One Hundred Linked Stories

Urip Antarane rong abad

La Biografi singkat Tomás Carrasquilla We nandheske sing writer prakteke ngalami owah-owahan paling dhasar ing rong abad beda saka urip Kolombia.Nalika lair ing 1858, negara kasebut disebut Republik New Granada, lan bubar kapisah saka Spanyol lan entuk kamardikan.

Dheweke dadi bagean saka warga sing manggon ing Amerika Serikat Kolombia wiwit taun 1863 nganti 1886, wektu nalika kolonisasi zona kopi, Revolusi Industri Kolombia, Perang Seribu Dina lan owah-owahan liyane sing penting kanggo dheweke. negara. Amarga perang sipil ing Kolombia, dheweke ora bisa ngrampungake studi hukum ing Universitas Antioquia.

Uga weruh tekane abad kaping XNUMX kanthi kabeh owah-owahan. Sawisé séda, kabeh karya wiwit nampa manungsa waé saka akeh penulis lan intelektual. Alesan kenapa karyane ora dingerteni ing Kolombia lan ing ing luar negeri Iku amarga wektu sing beda banget nalika sastra Amerika Latin urip: costumbrismo lan romantisme. Carrasquilla wiwitane diklasifikasikake minangka panulis tata krama amarga kritik modernis ninggalake dheweke.

thomas-6

Katalog saka costumbrista iki amarga rincian sing digawe babagan wong sing prasaja lan deskripsi lanskap sing khas saka jinis sastra iki lan sing wis dikembangake ing Eropa lan Amerika wiwit awal abad kaping XNUMX. Sawijining panulis costumbrista nggawe deskripsi sajrone tradhisi masyarakat adhedhasar rasa hormat lan asale saka romantisme.

Dheweke tetep kekancan karo Fernando González Ochoa, sing diarani "Filsuf saka papan liya", kanggo dheweke Carrasquilla minangka panulis luwih saka costumbrista, wong sing ngerti carane nggunakake unsur modernisme nyata, Fernando, luwih enom tinimbang dheweke, 39 taun, ketemu karo dheweke nalika Carrasquilla ana ing Medellín lan dheweke ngedegake karo Rendón lan De Greiff klompok sastra Los Panidas.

Wiwit taun 1936 piyambakipun pikantuk Bebungah Nasional Sastra, sadaya karyanipun wiwit dianalisis déning kritikus Chili Arturo Torres Rioseco lan Mariano Latorre, saliyane kekancan karo José Martí lan Miguel de Unamuno liwat pirang-pirang surat sing dikirim. Sadawane uripe, dheweke isih jomblo lan kanthi penghasilan sing diduweni dheweke bisa urip kanthi kepenak.

Liwat pengalaman ing rong abad kasebut, dheweke nulis novel kanthi jinis sejarah ing ngendi dheweke nyritakake tema rekonstruksi kutha Kolombia ing pungkasan abad kaping XNUMX liwat tangisan kamardikan, njupuk bedane sing ana ing kelas sosial wong Spanyol. . . , leluhur, wong kulit putih Creole lan kelas ngisor.

Iki yaiku biografi Tomas Carrasquilla, nanging yen sampeyan kasengsem sinau babagan topik liyane, kita bisa menehi rekomendasi Abstrak House Taken saka panulis Julio Cortázar lan Ringkesan buku The Friends of Man dening Celso Roman.


Isi artikel kasebut cocog karo prinsip etika editorial kita. Saiki kita kerja kanggo mbenerake lan nambah konten ing basa liya.

Yen sampeyan penerjemah akreditasi sampeyan uga bisa nulis kanggo nggarap kita. (Jerman, Spanyol, Prancis)

Kanggo nglaporake kesalahan terjemahan utawa perbaikan, klik Kene.

perpustakaan trick
Nggoleki Online
Pengikut Online
proses iku gampang
manual mini
a carane nindakake
TipeRelax
LavaMajalah