Quantcast

Biografi Rafael Pombo, pujangga Kolombia

Dina iki ing artikel iki kita pitutur marang kowe biografi Rafael Pombo, pujangga lan wakil paling saka romantisme Kolombia. Sing uga ngaturake bagean saka karyane kanggo bocah-bocah, terus maca kanggo mangerteni sing luwih lengkap babagan pujangga Kolombia sing menarik iki.

Biografi Rafael Pombo Ringkesan Sapa dheweke?

Wektu iki kita bakal ngomong babagan biografi Rafael Pombo penyair Kolombia lan panulis fabel utawa crita bocah. Nanging Pombo uga minangka intelektual sing uga njabat ing diplomasi Kolombia lan ngembangake karya terjemahan karya sastra.

Rafael Pombo ana ing Kolombia minangka salah sawijining wakil paling misuwur saka genre sastra puisi romantisme. Minangka salah sawijining panulis puisi romantis ing sajarah sastra bawana Amerika, ditulis ing Spanyol.

Karya sastra Rafael Pombo ing genre lyric romantis sebagian overshadowed dening sukses apa liyane saka karep, nulis crita kanggo anak. Fabel sing ditulis ing ayat cendhak dening penulis Kolombia tetep popularitas lan kesegaran ing antarane populasi pembaca bocah nganti saiki.

Kahanan sadurunge lair

Politisi, perwira militer lan diplomat sing misuwur saka Cartagena, Lino de Pombo O'Donnell, nikah karo Ana María Rebolledo Tejada ing Popayán, wanita enom saka aristokrasi wilayah iki. Lino de Pombo O'Donnell lan Ana María Rebolledo Tejada, wis nikah, dadi bagéan saka kulawarga bangsawan Republik Granada Anyar nalika iku.

Ana María Rebolledo Tejada ngandhut, lan mbobot Rafael Pombo ing guwa-garba nalika ngandhut pitung sasi, kulawarga Pombo Rebolledo pindhah menyang ibukutha. Pamindhahan kulawarga kasebut kedadeyan amarga Lino de Pombo O'Donnell diangkat dadi Sekretaris Dalam Negeri lan Luar Negeri dening Presiden Republik, Jenderal Francisco de Paula Santander.

Ing posisi iki, Lino de Pombo O'Donnell nandatangani perjanjian Pombo-Michelena babagan watesan karo Venezuela, ing antarane masalah politik liyane kanggo negarane.

Biografi Rafael Pombo: Lair lan urip awal

José Rafael Pombo Rebolledo lair ing Bogotá tanggal 7 November 1833 ing omah kulawarga aristokrat. Dadi putra kaping papat saka pasangan nikah sing dibentuk dening Lino de Pombo O'Donnell lan Ana María Rebolledo Tejada.

Ing omah sing padha, Rafael cilik sinau aksara pisanan, diwulang dening ibune Doña Ana, kaya adat ing wektu iku. Amarga posisi bapake Rafael, omah kulawarga Pombo Rebolledo asring dikunjungi dening tokoh-tokoh saka masyarakat intelektual lan politik ibukutha.

Antarane karakter kasebut sing dadi eksponen surat lan politik nasional, kanca saka Pombo Rebolledo, jeneng kayata:

  • Salvador Camacho Roldan.
  • Sergio Arboleda Pombo.
  • Manuel Ancizar.
  • Ignacio Gutierrez.
  • Alexander Posada.
  • Rufino Raven.
  • Jose Ignacio de Marquez.
  • Jose Eusebio Caro.
  • Nicholas Tanco.
  • Jose Maria Rojas Garrido.
  • Carlos Holguín Mallarino, antara liya.

biografi-rafael-pombo-3

Pasinaon terapan

Rafael Pombo, nalika umur sewelas taun, mlebu ing seminari Bogotá, ing institusi iki. sinau Latin kanthi pinter. Katrampilan linguistik sing bakal ditindakake dheweke kanggo nindakake terjemahan sing apik banget ing basa Spanyol karya-karya gedhe dening pujangga Yunani-Latin, Prancis lan Inggris kayata Shakespeare.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Ing saindenging jagad sajrone 80 Dina: Ringkesan, Penulis lan liya-liyane

Ing taun 1846, Pombo miwiti studi humanis ing Colegio Mayor de Nuestra Señora del Rosario. Taun-taun sabanjure dheweke mlebu Sekolah Militer sing didegake dening Jenderal Tomás Cipriano de Mosquera, ing kana dheweke lulus kanthi gelar matématika lan teknik.

Sanajan riwayat biografi Pombo nerangake manawa, sanajan entuk gelar teknik, dheweke ora ngembangake profesi kasebut kanthi resmi. Minangka fungsi iki dikenal, Rafael Pombo mung nindakake studi kutha tartamtu kanggo Bogotá.

Bubar lulus saka Military College, Pombo dadi anggota saka Bogotá Philotemic Society. Klompok nom-noman saka masyarakat Bogotá sing ketemu ing antarane awake dhewe kanggo melu politik, kesetaraan, kebebasan lan pendidikan.

Biografi Rafael Pombo: Pujangga lan Fabulist

Ing koran sing diterbitake dening Philotemic Society of Bogotá, Pombo nyithak puisi pisanane sing ditandatangani kanthi julukan Firatelio. Iki ayat pisanan saka pujangga, dimuat karo logat sentimental gedhe, mbukak pengaruh sing penulis kayata Campoamor, Zorilla, Garcilaso de la Vega lan Lord Byron ing Rafael Pombo.

Ing Popayán, tanah kelairan ibune, pujangga kasebut nulis rong karya lirik sing paling dikenal: Gelas anggur lan Katresnanku, wektu iki dheweke langganan karo jeneng Edda. Sing nggawe percaya lan ngubungake kepenulisan puisi kasebut menyang pujangga sing ora dingerteni lan sarwa, yaiku Pombo dhewe sing mengko bakal mbukak panulise sing sejatine.

Ing taun 1852, Rafael Pombo nyipta, bebarengan karo panulis liyane kayata José Eusebio Caro lan José María Vergara, organ sastra sing diarani La Siesta, kanthi nyata romantis.

biografi-rafael-pombo-7

Rafael Pombo: The Poet

Rafael Pombo minangka pujangga sings karo lyrics kanggo katresnan, kanggo wong wadon sing ditresnani lan malah luwih ing perusahaan saka wong wadon sing ditresnani. Kabeh karya puisi saka pengarang iki wis werna banget ditandhani saka katresnan sing ora marem, pramila karakter utama ing ayat - wanita sing ditresnani.

Nanging bebarengan karo pujangga sentimental ing karya Pombo, uga katon ing sawetara bait, pujangga kaganggu lan nandhang sangsara marga saka tema utawa masalah sing sarat karo kahanan kang durung mesthi. Ing tlatah iki, spiritualitas pujangga kadhangkala dadi mistisisme.

Karya Pombo uga nuduhake ing sawetara karya sing cenderung kanggo tema sejarah lan tradhisi budaya ing negarane. Pujangga regionalis lan patriotik ngadeg ing kono, kanthi lirik sing nyanyi kanggo tanah air, folklor lan pemimpin negara, kayata geguritan, La tumba de Ricaurte.

Rafael Pombo: The Fabulist

Lirik Rafael Pombo uga nyakup tema fabulist ing kumpulan ayat saka crita bocah. Ing karya pujangga iki, sih-rahmat, liveliness lan freshness saka ayat ngrangsang Fantasi saka sawetara generasi anak.

Malah saiki, crita Rafael Pombo seneng banget populer ing antarane bocah-bocah. Malah popularitas Pombo luwih amarga facet minangka pujangga fabulist tinimbang pujangga sing nyanyi babagan katresnan, sing ditresnani lan perusahaan sing ditresnani.

Biografi Rafael Pombo: Ing Amerika Serikat

Ing taun 1855 Rafael Pombo manggon ing Amerika Serikat kanggo manggoni jabatan Sekretaris delegasi diplomatik Kolombia ing negara kasebut. Dheweke tetep ana ing Amerika Serikat suwene pitulas taun, nalika dheweke manggon ing Washington lan Philadelphia, ing pungkasan dheweke dadi konsul Kolombia.

Sejajar karo karya diplomatik, dheweke nindakake karya pribadi kanggo D. Appleton & Company ing New York. Karya-karya sing kalebu nerjemahake sawetara lagu anak tradisional saka budaya Anglo-Saxon menyang Spanyol. Karya iki menehi inspirasi kanggo nulis crita anak-anake, sing diterbitake ing rong jilid kanthi irah-irahan: Crita sing dicet kanggo bocah-bocah lan crita moral kanggo bocah-bocah resmi.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Ringkesan Decameron: One Hundred Linked Stories

Mbalik ing Bogotá, dheweke ngabdiake awake dhewe dadi penerjemah lan wartawan, ngedegake sawetara koran sing bisa kasebut ing antarane: El Cartucho lan El Centro. Rafael Pombo tilar donya tanggal 5 Mei 1912, nalika umur 78 taun ing negara asale. Jenazahipun dipunsarekaken wonten ing Pemakaman Tengah Bogotá.

biografi-rafael-pombo-4

Karya sastra Rafael Pombo

Rafael Pombo dieling-eling ing Kolombia minangka panulis lan perwakilan romantisme abad XIX ing negara kasebut, ngadeg ing genre sastra puisi. Ing wektu kang urip, nulis puisi iku sawijining proyek kanggo apa-apa remunerable.

Penghasilan ekonomi liyane perlu kanggo bisa urip, ninggalake puisi minangka kegiatan sekunder. Nanging, Rafael Pombo bisa ngembangake muse puisi tanpa watesan, amarga dheweke seneng ekonomi apik.

Dadi, ing biografi Rafael Pombo, panulis iki diberkahi amarga, sajrone urip, dheweke darmabakti kanggo nulis puisi minangka kegiatan utama. Ciri liyane sing ndadekake muse sastrane bisa ditonjolake yaiku cara panulisane sing inovatif nalika isih dirasakake swasana kolonial.

Kanggo kritikus sastra, Rafael Pombo nyetak gaya puisi anyar ing sastra bawana Amerika. Lirik sing dikatalogake minangka subyektif utawa pribadi sing ngrangsang meditasi filosofis.

Puisi reflektif Rafael Pombo kebak katresnan romantis, alam, spiritualitas, nggambar pengalaman dhewe. Pramila punjering karya sastra Rafael Pombo tumuju dhateng tigang tema utawi paraga utama: Gusti, wanita lan alam.

Ing latar mburi tulisan Pombo, tandha-tandha kraman, ironi lan kekuwatan utawa semangat ing manungsa katon kontras. Kanggo apa stands metu ing karya sing ambiguity aneh saka writer antarane wong karo raos pengabdian lan ing wektu sing padha ala utawa keblinger.

Penulis sing dadi inspirasi

Ing antarane penulis utawa panulis genre sastra romantisme, sing dadi sumber inspirasi kanggo Rafael Pombo, bisa kasebut ing ngisor iki:

  • Francisco Álvarez de Velazco y Zorilla Lair, (1647 Santafé, Bogotá - 1708 Madrid, Spanyol).
  • Victor Hugo, (1802 Besançon, Francia – 1885 Paris, Prancis).
  • George Gordon Byron utawa Lord Byron, (1788 London, Inggris – 1824 Mesolonghi, Yunani).
  • Giacomo Leopardi (1798 Negara Kepausan - 1837 Napoli, Karajan Loro Sisilia).
  • Penulis klasik Yunani, Inggris, Prancis, lan Latin liyane, sing Pompo nyoba nerjemahake.

Siklus utawa tahapan karya Rafael Pombo

Rafael Pombo wiwit isih cilik, nemokake bakat lan semangat kanggo nulis, utamane prosa puisi. Amarga isih enom, Pombo asring mbaleni ing pikirane:

"Aku ora ngerti carane nindakake apa-apa ing urip, nanging nulis ayat. Ngono kuwi aku pinter dadi pujangga."

Karya sastra panulis lan pujangga dumadi ing telung siklus ing biografi Rafael Pombo. Telung tataran sastra tulis sajrone panguripane Pombo iki kaperang miturut papan panggonane, yaiku:

  • Karya sing ditulis dening pujangga nalika pisanan manggon ing Bogotá.
  • Teks-teks sing ditulis nalika manggon ing Amerika Serikat antara taun 1855 nganti 1872.
  • Karya sastra sing ditulis nalika bali menyang Bogotá kanggo nginep kaping pindho.

biografi-rafael-pombo-5

Biografi Rafael Pombo: karya puisi

Karya puisi pisanan ing biografi Rafael Pombo diterbitake kanthi jeneng: "Poetic outbursts." Salajengipun, nalika yuswanipun 22 taun, ing taun 1855, piyambakipun miwiti siklus kaping kalih nyerat lan salajengipun karya puisi liyane, yaiku, ing antarane:

  • jam peteng: Dianggep minangka karya paling representatif saka puisi Pombo, kanthi geguritan dawa iki 61 tenths, pujangga kanthi nyata mbukak siklus kapindho nulis. Geguritan jam peteng, nyebabake kesan skeptisisme, ninggalake rasa putus asa sing jelas khas saka semangat puisi lan romantis sing paling bener.
  • Geguritan Wengi Desember: Ngandhut argumentasi sing padha karo lirik sadurunge, fokus ing skeptisisme lan putus asa. Nanging, ing geguritan iki panganggit ngetokaké rasa-pangrasa kasebut kanthi kadewasan sastra sing luwih gedhé, tetep semangat nalika nulis.
  • Niagara: Salah sawijining geguritan sing ditulis nalika manggon ing Amerika Serikat. Wonten ing geguritan menika panganggit nggambaraken paradoks antawisipun masarakat modern jaman rumiyin kaliyan pagesanganipun penyair, antawisipun efisiensi lan inkompetensi, antawisipun ingkang artifisial kaliyan alam. Where unsur kaloro saben comparison menang bab pisanan. Karakteristik liyane sing katon ing geguritan iki yaiku cara pangripta nggambarake grojogan kanthi daya ekspresif sing nggumunake.
  • Elvira Tracy: Geguritan sing uga metu saka siklus ing Amerika Serikat. Iki minangka puisi lamentation utawa elegi sing ditulis dening penulis kanggo ngurmati Elvira Tracy, wanita enom sing tilar donya ing umur limalas taun. Elegi iki minangka lirik kanggo katresnan sejati, dibungkus ing kemurnian feminin lan kesucian, ing ngendi ayat-ayat kasebut nggambarake romantisme mati ing kasampurnan kaendahan lan ing prelude kanggo urip.
Sampeyan bisa milih sampeyan:  Ringkesan Buku Jungle: dening Rudyard Kipling

Biografi Rafael Pombo kanggo bocah-bocah: Seleksi karya anak-anake

La biografi Rafael Pombo lan karya-karyané se Resumen mligine kang dadi sumbangsih tumrap karya sastra bocah. Iki amarga ing kategori kasebut panulis Kolombia sing misuwur iki paling dieling-eling.

Ing semangat Rafael Pombo kanggo tulisan kanthi konten bocah-bocah, penulis nyritakake ketertarikan marang genre sastra fabel lan imajinasi. Ing siklus nulis nalika dheweke manggon ing Amerika Utara Pombo ngembangake rong karyane kanthi crita cekak ing ayat.

Pisanan diterbitake ing 1867 disebut: Painted crita kanggo bocah-bocah. Dene ingkang kaping kalih jumbuh kaliyan taun 1869 kanthi irah-irahan: Dongeng moral kangge lare resmi.

Ing antarane pilihan karya sastra crita bocah lan fabel sing paling populer sing kudu dicritakake, yaiku:

raphael-6

Saka koleksi Dicet crita kanggo bocah-bocah:

  • Kecebong mlaku-mlaku, critane uga diarani Kecebong Rinrin.
  • Kucing bandit
  • Wong tuwa sing mlarat.
  • Simon wong bodho.

Saka kumpulan Dongeng Moral kanggo Bocah Formal:

  • Myrringa myronga.
  • Fuño lan Furaño.

Crita bocah-bocah liyane dening pujangga lan panulis yaiku:

  • Michi Juan Chunguero
  • pangon.
  • Sing Gembira.
  • Juan Matachin.
  • Cutufato lan kucinge.
  • Bocah lanang lan kupu.
  • Pitu nyawa kucing.

Kabeh karya sastra ing biografi Rafael Pombo diterbitake ing patang jilid utawa buku kanggo taun 1916. Kaping loro karo kabeh karya puisi ing romantisme, volume katelu kalebu terjemahan karya sastra.

Pungkasan, jilid kaping papat ngemot kabeh karya sastra anak Pombo, kalebu koleksi Dongeng Lukisan Anak lan Dongeng Moral Anak Formal.

tulisan liyane 

Pombo uga ninggalake artikel akeh babagan kritik sastra lan kerja sama karo musisi José María Ponce de León nalika nulis libretto kanggo opera Florinda utawa Eva saka karajan Gotik Spanyol. Pungkasan, kita ngajak sampeyan nerusake karo kita, ngetik pranala ing ngisor iki sing bisa dadi kapentingan sastra sampeyan:

  • Abstrak House Taken Analisis lan liya-liyane: Saka panulis Julio Cortázar, novel iki minangka salah sawijining karya sing paling akeh diwaca lan dianalisis amarga jumlah alegori sing bisa dijupuk nganti saiki.
  • Ringkesan The Jungle Book de Rudyard Kipling: Uno de los libros más extraordinarios y conocidos a nivel mundial, en ing ngendi hace el relato de un mundo mágico de un niño que se crio en la selva y que se comunicaba con los animales, descubre esta interesante historia en este artículo.
  • Kaya Banyu kanggo Coklat, Ringkesan dening Bab lan liyane: Novel saka 1989, karya sastra kontemporer sing ditulis dening Laura Esquivel lan nggambarake tema katresnan sing dilarang amarga tradhisi kulawarga.

raphael-8


Isi artikel kasebut cocog karo prinsip etika editorial kita. Saiki kita kerja kanggo mbenerake lan nambah konten ing basa liya.

Yen sampeyan penerjemah akreditasi sampeyan uga bisa nulis kanggo nggarap kita. (Jerman, Spanyol, Prancis)

Kanggo nglaporake kesalahan terjemahan utawa perbaikan, klik Kene.

perpustakaan trick
Nggoleki Online
Pengikut Online
proses iku gampang
manual mini
a carane nindakake
TipeRelax
LavaMajalah