Ngerti Basa Asia saka Pribumi

El bawana Asia, saliyane dadi sing paling gedhe ing kabeh, dadi omah kanggo luwih saka 4.500 yuta jiwa, sing komunikasi ing luwih saka 2.300 basa utawa basa sing beda-beda. Sawetara sing mung ditindakake ing populasi sing terisolasi utawa mung ilang. Kelimpahan pidato kasebut asale saka sejarah sing dawa lan saka macem-macem budaya sing ana ing kana. Temokake luwih lengkap babagan Basa Asia ing kene.

Basa-basa Asia

Istilah basa Asia biasane digunakake kanggo nyebut basa-basa sing, sajrone sejarah, wong asli ing bawana iki wis digunakake kanggo komunikasi. Ekspresi iki ditrapake ing ndhuwur kabeh kanggo basa pribumi ing wilayah iki, sanajan basa manca sing dikenalake nalika jaman kolonial kadhangkala uga kalebu. Basa-basa sing saiki dituturake ing bawana Asia maneka warna, amarga kalebu akeh kulawarga lan sawetara dialek sing terisolasi.

Distribusi

Miturut jumlah wong sing ngomongake, rong klompok linguistik utama bisa dibedakake ing bawana iki, yaiku Indo-Eropah lan Sino-Tibet, lan, sanajan ana penutur luwih sithik, basa Altai kudu ditambahake. kanggo wong-wong mau, amarga padha uga nyebar ing bagean pinunjul saka wilayah iki.

Klompok linguistik Indo-Eropah wis kasebar, wiwit jaman kuna, utamane ing Asia Kidul (India, Iran, Pakistan, Afghanistan) lan, sadurunge kelompok ètnis Turki berkembang, mesthi wis nyebar ing Asia Tengah. Wiwit awal abad kaping XNUMX, Rusia nyebar ing saindhenging Siberia, ing sisih lor bawana.

Kelompok linguistik Sino-Tibet utamane disebar ing Timur Jauh, Himalaya lan Burma. Basa-basa Altaik mesthi ana ing tlatah kasebut sadurunge Rusia ngrembaka ing sisih lor lan wétan bawana Asia, bebarengan karo kelompok cilik liyane kayata dialek Paleosiberia utawa Yenisean.

basa asia

Kanggo klompok basa Indo-Eropah, Sino-Tibet lan Altacian sing disebarake ing wilayah gedhe ing Asia, ditambahake klompok liyane kanthi jumlah penutur sing akeh lan duwe kepentingan regional. Basa Austronesia nyebar ing tlatah paling kidul ing Asia Insular: Indonesia, Filipina, lan Formosa. Basa Japonica minangka basa sing paling umum ing kapuloan lor, Kapuloan Ryūkyū lan pulo paling penting ing Jepang.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Sapa sing manggon ing Vatikan?

Basa Austroasiatik lan Tai-Kadai, sing nduweni sawetara dialek sing misuwur lan akeh dialek minor, nyebar ing saindhenging wilayah kontinental Asia Tenggara. Pungkasan, klompok liya sing wigati lokal yaiku pidato Dravidian (saiki diwatesi ing separo kidul India, nanging ing jaman kuna bisa nyebar menyang Pakistan), basa Korea, lan dialek Kaukasia Lor lan Kaukasia Kidul.

Kajaba iku, klompok cilik liyane dikenal ing sawetara wilayah paling terpencil ing bawana Asia. Iki sebagian kasus karo basa-basa Hmong-Mien lan karo sakumpulan dialek sing terisolasi kayata Burushaski, Kusunda, Nihali, lan liya-liyane.

Karakteristik Linguistik

Ora bisa nggayuh aspek tartamtu saka basa Asia sing mbedakake minangka unit saka basa liyane ing planet iki. Senadyan kasunyatan ing sawetara kesempatan, fitur grammar Cina wis diterangake minangka prototypical saka sawetara basa Asia, iku isih bener sing malah Sino-Tibet klompok typologically padha karo basa Sinitic.

Sebagéan gedhé basa Tibeto-Burman minangka basa aglutinatif (seri morfem sing dawa sing mbentuk tembung dawa) lan kanthi urutan sintaksis SOV (subjek-obyek-kriya), dene basa Sinitic banget ngisolasi lan kanthi urutan dhasar. SVO (subject-verb). verb-object.) Basa Cina uga minangka model prototipikal saka basa tonal, sanajan ora dingerteni manawa Proto-Sino-Tibet pancen minangka basa tonal, lan sawetara nada ing basa Cina jelas mengko anyar.

Sanajan ing abad kaping XNUMX diyakini yen nada minangka fitur intrinsik saka basa lan yen basa ora bisa ngembangake nada kanthi spontan, sawijining pengakuan sing nyebabake klasifikasi basa Asia Tenggara dadi rumit, studi Hadricourt babagan basa Vietnam nuduhake yen minangka basa. bisa ngembangake nada agunan kanggo nyuda utawa ngilangi konsonan sawijining suku kata.

Ing sisih liya, basa tonal ora khas ing Asia, amarga uga bisa ditemokake kanthi akeh ing Afrika sub-Sahara lan ing macem-macem klompok basa pribumi ing Amerika. Kaya sing asring kedadeyan ing saindenging jagad, kajaba Afrika, ing Asia, basa suffixing luwih dominan tinimbang prefixing lan urutan sintaksis dhasar sing paling dominan yaiku SOV (senadyan kasunyatan manawa pesenan VSO lan SVO uga ana. ).

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Temokake Biografi Mario Bautista

Klasifikasi Basa Asia

Prinsip klasifikasi basa maneka warna, kayata klasifikasi tipologis utawa klasifikasi filogenetik. Ingkang kapisan gadhah kritéria struktural basa, amargi klasifikasi filogenetik nggatosaken sesambetan historis ing antawisipun. Klasifikasi kategori kapindho iki, saka sudut pandang umum, luwih jelas lan, amarga ana hubungane karo sejarah bangsa, bisa uga digunakake kanthi terbuka.

kulawarga basa

Dhaptar ing ngisor iki nuduhake organisasi filogenetik saka basa sing saiki digunakake ing bawana iki, kalebu sawetara subgrup. Panglompokan paling gedhe miturut jumlah basa yaiku:

  • Basa Altaik
    • Basa Turkik: Turki, Azeri, Turkmen, Tatar, Uzbek, Kazakh lan Uyghur.
    • Basa Mongolia: Mongolia, Buryat lan Kalmyk.
    • Basa tungus
  • Basa Austronesia: Cebuano, Ilokano, Indonesia, Jawa, Melayu, Sundha, Tagalog, lan Tetun.
  • Basa Austroasiatik: Vietnam, Khmer, lan Basa Munda.
  • Basa Kaukasia Lor kalebu
    • Basa Nakh-Dagestani
    • Basa Abkhaz-Adygh
  • Basa Kaukasia Kidul: Georgia.
  • Basa Dravida: Tamil, Telugu, Malabar lan Kannada.
  • Basa Indo-Eropah, sing dituturake ing Asia Kidul, Kulon, lan Tengah, kalebu Rusia:
    • Basa Indo-Iran:
      • Basa Indo-Arya: Sanskrit, Pali, Hindi, Urdu, Bengali, Nepal, Sinhala, Assam, Punjabi, Kashmir, Sindhi, Oriya, Marathi, Gujarati, lan basa Bihari.
      • Basa Iran: Persia, Kurdi, Pashto, Tajik lan Baluchi.
    • Basa Roman: Portugis, Spanyol lan Prancis.
    • Basa Slavik: Rusia.
  • Basa Sino-Tibet:
    • Basa Sinitic: Mandarin, Kanton, Wu, Hakka, Gàn lan Min dialek.
    • Basa Tibet-Burman: Tibet, Burma, Nepal Bhasa, Mizo.
  • Basa Semit: Arab, Ibrani, Siria lan Aram, lsp.
  • Basa Tai-Kadai: Thai, Lao lan Chuan.
  • Basa Hmong-Mien: digunakake ing China, Thailand, Vietnam lan Laos.
  • Basa Uralic: Mari, Moksha, Udmurt, Erzya, lsp.

Kanggo klompok basa sadurunge, sawetara kulawarga kanthi jumlah basa sing sithik lan ana ing bawana iki ditambahake:

  • Basa Kapuloan Andaman
  • Basa Chucoto-Camchatca
  • Basa Eskimo-Aleut
  • basa yucaguira
  • Basa Yeniseian

Lan pungkasane, sawetara basa sing terpencil lan wis dipisahake, ing antarane yaiku rong basa kanthi akeh penutur, kayata standar Jepang lan Korea:

  • Basa Jepang: Basa Jepang lan basa Ryukyu.
  • coreano
  • Burushaski
  • Nihali
  • nivkh

Saliyane kabeh kasebut ing ndhuwur, ana prasasti, cathetan lan kutipan kanggo sawetara basa sing digunakake ing Timur Tengah antarane milenium III SM. C. lan milenium I, sing ilang saiki lan sing mesthi dudu bagean saka klompok sing kasebut sadurunge:

  • basa Sumeria
  • Basa Hurrito-Urartian
  • basa elamite
Sampeyan bisa milih sampeyan:  Sejarah Amway, Ngerti Wiwitane

kulawarga makro

Sawetara sarjana wis mbantah manawa ana hubungan sing adoh antarane sawetara kulawarga utawa kelompok linguistik sing kasebut, yen bukti kekerabatan diwenehake, tanpa, kanthi cara apa wae, diakoni sacara universal dening komunitas linguistik. Ing ngisor iki sawetara proposisi superfamily sing wis diajukake:

  • Macrofamili fuyu minangka kulawarga makro basa sing, miturut teori, kasusun saka basa Korea lan basa Jepang.
  • Macrofamili Austria kalebu basa Jepang, basa Autronesia, basa Tai-Kadai, lan basa Miao-Yao. Hipotesis sing luwih jembar yaiku makrofamili Sino-Austria sing uga ngusulake sambungan basa Austrik karo basa Sino-Tibet.
  • Macrofamili Eurasia sing kalebu basa Indo-Eropa, basa Ural lan basa Altai.
  • Macrofamili Nostratik sing bakal nggabungake makrofamili Eurasia sing sadurunge dituduhake, uga basa Dravida, basa Afroasiatik lan basa Kartvelian.
  • Macrofamili Dené-Caucasian utawa Sino-Kaukasia sing nggandhengake basa Sino-Tibet karo basa Kaukasia Lor, basa Yenisean lan basa Na-dené (sing dipraktikake ing Amerika).
  • Macrofamili Uralic-Yucaguira sing nyatakake yen basa Uralic lan basa Yucaguiras ana hubungane filogenetik.
  • Makrofamili Uralo-Altaik minangka proposisi sing umum dibuwang sanajan kasunyatane isih ana sawetara ahli basa sing nganggep manawa ana bukti sing cocog.

Basa Asia Utama miturut Jumlah Penutur

Dhaptar ing ngisor iki nuduhake basa sing paling penting ing bawana iki kanthi jumlah penutur, angka sing cocog karo taun 1996. Negara-negara sing digunakake basa kasebut uga dituduhake:

  • Cina – 896 yuta – China, Malaysia, Singapura
  • Hindustani - 474 yuta - India, Pakistan
  • Melayu-Indonesia – 199 yuta – Malaysia, Indonesia
  • Bengali – 189 yuta – Bangladesh, India
  • Rusia - 170 yuta - Rusia, Belarus, Kazakhstan, Kyrgyzstan
  • Jepang - 125 yuta - Jepang
  • Wu - 77 yuta - China
  • Jawa – 75 yuta – Indonesia, Timor Leste, Malaysia, Suriname
  • Korea - 75 yuta - Korea Kidul, Korea Lor, China
  • Vietnam - 68 yuta - Vietnam
  • Telugu - 66 yuta - India
  • Cina Kanton - 66 yuta - China (Hong Kong lan Macau)
  • Marathi – 65 yuta – India
  • Tamil – 63 yuta – India, Sri Lanka, Mauritius, Malaysia, Singapura
  • Turki - 59 yuta - Turki, Siprus Lor

Kita uga nyaranake artikel menarik liyane iki:


Isi artikel kasebut cocog karo prinsip etika editorial kita. Saiki kita kerja kanggo mbenerake lan nambah konten ing basa liya.

Yen sampeyan penerjemah akreditasi sampeyan uga bisa nulis kanggo nggarap kita. (Jerman, Spanyol, Prancis)

Kanggo nglaporake kesalahan terjemahan utawa perbaikan, klik Kene.

Stop Stop
IK4
Nggoleki Online
Pengikut Online
proses iku gampang
manual mini
a carane nindakake
TipeRelax
LavaMajalah