Sinau kabeh babagan Gedung Seagram, konstruksi sing apik banget

Gaya internasional sing kondhang lan elegan nduweni salah sawijining perwakilan sing paling apik ing Gedung Seagram sing kondhang, ing kutha New York sing rame.

Kanthi werna sing sober lan peteng, tanpa efek utawa ornamen apa wae, bangunan iki minangka titik referensi arsitektur sing bisa sampeyan sinau luwih akeh babagan maca artikel iki.

Apa Gedung Seagram?

Gedung Seagram minangka menara telung puluh wolung crita ing Park Avenue. Dirancang dening Mies Jerman, minangka salah sawijining karya pisanan ing elaborasi bangunan kantor.

Iki minangka markas perusahaan Seagram, salah sawijining perusahaan penyulingan sing paling penting ing donya. A bisnis kulawarga adhedhasar ing Inggris lan sing padha utamané melu ing perdagangan wiski Seagram. (Deleng artikel: Kebun Binatang Central Park)

Iki minangka bagéan saka Monumen Bersejarah New York, sing uga didaftar ing National Register of Historic Places, sawijining registri sing nyathet kabeh bangunan, obyek lan panggonan sing kudu dilestarekake lan dilindhungi kanggo nilai sejarahe.

seagram-bangunan

Gedung Seagram, ing Inggris Seagram Buildingm dirancang dening Mies van der Rohe, kanthi kolaborasi lan pitulungan saka Philip Johnson.

Arsitek Mies umur sewidak wolu taun nalika ditawani kesempatan kanggo ngrancang markas Joseph E. Bronfman and Sons.

Rong puluh lima taun sawise dheweke ngrancang bangunan kantor gedhe pisanane, gedung pencakar langit kantore bakal dadi kenyataan.

Ing taun 1958 konstruksi rampung, lan telung puluh wolu lantai munggah kanthi elegan ing ndhuwur kutha.

Ing Gedung Seagram, gagasan Mies nglibatake bangunan kasebut karo lingkungan kutha ngowahi menara kasebut dadi monumen unik.

Lokasi

Gedung Seagram kanthi siluet peteng sing elegan dumunung ing antarane dalan 52 lan 53 ing tengah kutha Manhattan, khusus ing 375 Park Avenue, New York.

seagram-bangunan

Sajarah

Pameran darmabakti kanggo gaya Internasional sing njupuk Panggonan ing New York ing 1932, mbabarake prinsip saka arsitek Jerman asli, kayata Walter Gropius utawa Mies van der Rohe, sing disorot sobriety, homogeneity saka werna, cenderung kanggo sing Furnitur. iku rencana fungsional lan mbukak.

Nyoba kanggo nantang model sing wis ana lan menehi cara kanggo gaya iki, sing mengko bakal dadi lambang kapitalisme ing saindenging jagad. Wiwit iku, gerakan modern nyebar lan entuk kekuwatan.

Ing pertengahan XNUMX-an, Joseph E. Seagram and Sons ngrancang mbangun markas anyar kanggo perusahaane.

Nampa saran kulawarga, dheweke ninggalake tanggung jawab kanggo desain markas anyar menyang Mies van der Rohe, sing wiwit taun 1948 wis ngrancang sawetara patbelas bangunan, utamane Chicago.

Antarane bangunan sing ndhukung karya lan reputasi, teropong Lake Shore Drive kondhang, IBM Plaza, Institut Teknologi Illinois, Galeri Nasional Anyar ing Berlin, antara liya, nduduhake gaya arsitektur sing prasaja, resik lan cukup.

seagram-bangunan

Gedung Seagram, ing basa Inggris Seagram Buildingm minangka markas perusahaan kanthi jeneng sing padha.

Arsitek Mies umur sewidak wolu taun nalika ditawani kesempatan kanggo ngrancang markas multinasional iki sing basisé ana ing Kanada.

Amarga saran kulawarga, pengusaha Samuel Bronfman takon Philip Johnson, Direktur Arsitektur ing MOMA, kanggo dhaptar arsitek karo pengalaman ing gaya modern lan, mesthi, serius lan dipercaya.

seagram-bangunan

Penyelidikan lan konsultasi iki suwene rong sasi lan diputusake dening Jerman, sing banjur njaluk bantuan saka Johnson kanggo ngawasi proyek kasebut, amarga dheweke bakal nindakake pakaryan saka adoh.

Ing taun 1958 konstruksi rampung lan telung puluh wolu lantai munggah kanthi elegan ing ndhuwur kutha.

Ing gedhong Seagram, gagasan Mies nglibatake bangunan karo lingkungan kutha ngowahi menara dadi monumen unik.

Perusahaan minuman keras multinasional Kanada iki ngidini arsitek bisa kerja kanthi bebas babagan ide lan dana. Nyedhiyakake desain sing kasusun saka blok persegi panjang kanthi sudut sing akut, dhuwure watara satus sewidak meter.

Saliyane lokasi sing apik, Mies van der Rohe nggawe percoyo perusahaan kanggo ndarbeni plot luwih gedhe tinimbang ukuran menara, dadi tartamtu kaping pindho desain, kaputusan sing nambah kathah kanggo biaya menara.

Nanging, kanthi mbangun mung XNUMX persen saka tanah sing kasedhiya, dheweke mbebasake dhewe saka peraturan tata kutha tartamtu.

seagram-bangunan

Kaputusan iki ndadekake iku bisa kanggo njaga gaya ngajokaken dening arsitek kanggo Gedung Seagram, malah nalika nambah sawetara yuta dolar kanggo Bill.

Kajaba iku, papan kasebut menehi kemungkinan nggawe teras sing menehi visi anyar babagan panggunaan ruang umum ing kutha, lan rampung sawise telung taun, kanthi modifikasi larangan babagan panggunaan tanah ing kutha kasebut. Manhattan, ing 1961.

Bangunan kasebut dudu siluet sing terisolasi, nanging berinteraksi karo lingkungane, amarga alun-alun sing dijangkepi lan diaspal nganggo granit, ngganti gaya konstruksi gedung pencakar langit.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  One World Trade Center

Wiwit iku, wis dipamerake rong badan banyu, spasi persegi dowo sing njaga sih-rahmat lan gerakan thanks kanggo fountains prasaja, kang dekorasi lan pigura ngleboke bangunan lan restoran Four Seasons.

Panggonan iki disorot dening gendheng hias sing menehi sobriety gedhe lan plaza lingkungan wis wit, bangku lan reca, nggawe langka ing New York.

seagram-bangunan

Ludwig Mies van der Rohe

Jerman iki dinasionalisasi ing Amerika, minangka arsitek sing dianggep bapak lan salah sawijining eksponen paling gedhe saka gerakan modern ing abad kaping rong puloh. Ditondoi dening konstruksi ing baja lan kaca.

Mies lair ing Aachen, Alemania, 27 Maret 1886.

Ing taun 1905 lan rong taun, dheweke dadi asisten ing studio arsitek lan desainer Bruno Paul ing ngendi dheweke sinau.

Mengko antara 1908 lan 1911 dheweke kerja karo profesional luar biasa ing arsitektur industri Peter Behrens.

Sajrone wektu iki, dheweke ketemu karo Walter Gropius, Le Corbusier lan Frank Lloyd Wright sing banjur dadi, bebarengan karo dheweke, arsitek paling misuwur lan paling gedhe ing abad kaping rong puloh. (Deleng artikel: Museum Kutha New York)

Kira-kira taun 1912, Ludwig Mies van der Rohe masang lan mbukak studio ing Berlin. Karya-karya wiwitané duwé gaya neoklasik, nanging kapinterané owah sawisé nemoni karya HP Berlage, nalika lelungan menyang Walanda.

Amarga wiwitan Perang Donya I, kariré mandheg, panggung nalika dheweke mutusake kanggo gabung karo gerakan avant-garde kayata Novembergruppe, De Stijl, lan liya-liyane.

Kajaba iku, dheweke milih nindakake sawetara proyek inovatif lan beda, sing nggambarake revolusi ing karire, kayata gedung kantor ing Friedrichstrasse Berlin.

seagram-bangunan

Karya iki dumadi saka rong bangunan sing kira-kira rong puluh jubin, digabung lan disampekake dening inti tengah, sing dimaksudake kanggo tangga lan elevator.

Sawetara proyek sing ora ditindakake lan dadi lambang sajrone tahap kasebut yaiku klompok pencakar langit sing dirancang ing baja lan kaca, simbol gaya arsitektur anyar.

Ing pungkasan twenties, kang urip kanggo loro karya, dianggep masterpieces karakteristik lan wakil. Antarane sing kita temokake:

Paviliun Jerman kanggo Pameran Universal Barcelona ing taun 1929, ing ngendi dheweke mamerake kursi Barcelona, ​​digawe saka baja lan kulit krom.

seagram-bangunan

Omah Tugendhat ing Brno, saiki Republik Ceko. Ing taun 1930.

Karya arsitektur Jerman iki ditondoi kanthi kesederhanaan, panggunaan barang-barang penting lan ekspresi unsur-unsur struktur kasebut.

Perlu dicathet yen Mies ora mung siji-sijine arsitek sing melu gerakan kasebut, nanging rasionalisme lan fungsionalisme minangka conto lan model kanggo para profesional arsitektur liyane ing abad iki.

Gagasan lan motto pribadine Kurang luwih wis dadi pengaruh lan pedoman akeh arsitek lan gerakan modern. Karyane nduweni ciri khas lan khas:

-Komponèn geometris, banget kaku.

- Ora ana unsur dekoratif lan ornamen ing sakabehe.

- Nangani takeran subtly lan masterfully.

- Gunakake bahan sing dipilih kanthi ketat lan gabungke kanthi elegan. Dheweke biasane nggarap marmer, onyx utawa onyx, travertine (watu sing digunakake minangka hiasan), baja krom, tembaga lan kayu mulia.

-Karya lan rampung rincian kasebut kanthi teliti lan tepat.

seagram-bangunan

Mies, antara liya, dadi direktur Sekolah Seni lan Desain Bauhaus, promotor utama evolusi lan pangembangan gerakan modern, antarane 1930 lan 1933, nalika Nazi mutusake kanggo nutup.

Ing taun 1937, arsitek mutusake kanggo pindhah menyang Amerika Serikat, negara sing dadi direktur Sekolah Arsitektur ing Institut Teknologi Illinois.

Kutha Chicago minangka papan ing ngendi dheweke ngajar, mbentuk lan mempengaruhi akeh generasi arsitek ing negara iki. Dheweke uga tanggung jawab kanggo desain lan konstruksi akeh bangunan, kayata Lake Shore Drive antarane 1948 lan 1951, utawa Crown Hall of MIT, saka 1950 lan 1956.

Kita bisa nyebutake karya-karya emblematic ing wektu iki, kayata Gedung Seagram utawa Gedung Seagram antara taun 1954 lan 1958, gedung pencakar langit kaca, baja lan perunggu sing dibangun ing Manhattan, New York kanthi bantuan murid Philip Johnson, dianggep standar gaya internasional. .

seagram-bangunan

Iki uga nyoroti omah sing diarani Farnsworth ing Plano, sing ana ing cedhak Kali Fox, Illinois, ing taun 1950, kanggo akeh karya Amerika. Papan perlindungan iki ditandhani dening tembok tirai kaca sing rata wis dadi subyek saka akeh studi lan kritik ing arsitektur abad rong puloh.

Tanpa mangu, Ludwig Mies van der Rohe minangka salah sawijining guru lan wakil arsitektur modern sing paling relevan lan penting, bebarengan karo Swiss-Prancis Le Corbusier lan Frank Lloyd Wright Amerika.

Pakaryane ninggalake jejak sing jero ing negara Amerika Utara, lan pengaruhe ing desain lan pambangunan gedung pencakar langit ing saindenging jagad, sebagian utawa sakabehe ngetutake pedoman lan pendekatane.

Arsitek Jerman tilar donya tanggal 17 Agustus 1969 ing Chicago.

seagram-bangunan

Phillip Johnson

Arsitek Philip Cortelyou Johnson lair tanggal 8 Juli 1906 ing Cleveland, Ohio, Amerika Serikat.

Lulus ing arsitèktur saka Universitas Harvard, ing kana dhèwèké ngrampungaké gelar master ing sajarah arsitektur.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Temokake kabeh babagan Serangan ing Menara Kembar

Dheweke dadi direktur departemen arsitektur Museum Seni Modern ing New York, lan nindakake macem-macem kegiatan sing ora ana hubungane karo arsitektur.

Johnson minangka penulis, sejarawan, direktur museum, kritikus, lan liya-liyane. Nanging, nalika umur telung puluh enem taun, dheweke mutusake kanggo ngabdi lan fokus ing karire.

Fokus ing arsitektur, kesempatan teka kanggo ngrancang bangunan pisanan lan wiwit iku karir sing apik minangka arsitek diwiwiti.

seagram-bangunan

Arsitek kasebut nduweni hubungan sing cedhak karo Ludwig Mies van der Rohe lan Le Corbusier, nalika loro profesional kasebut lelungan menyang Amerika Serikat.

Hubungane lan kekancan karo arsitek Jerman Mies cedhak, lan dheweke banjur kerja sama ing desain lan konstruksi Gedung Seagram sing misuwur lan misuwur.

Karir sing solid Philip Johnson wis entuk sawetara bedane, ing antarane yaiku:

Medali Emas, saka Institut Arsitek Amerika.

Bebungah Pritzker pisanan, dibandhingake karo Bebungah Nobel, minangka salah sawijining penghargaan paling dhuwur ing arsitektur.

seagram-bangunan

Around 1989 Johnson katahan profil kurang, jenis leren, devoting piyambak mung kanggo proyek dhewe, menehi saran perusahaan tartamtu lan banget sawetara designs, kalebu sekolah Fine Arts ing negara Pennsylvania.

Karya sing paling misuwur dianggep minangka Casa de Cristal utawa Glass House, ing New Canaan, Connecticut.

Bangunan kanthi struktur logam lan tembok kaca, olahan lan ramping, sing ngidini tampilan sing jelas babagan interior konstruksi amarga transparan.

Johnson nindakake rancangan iki minangka karya tesis kanggo lulus. Arsitek minangka pemilik lan manggon ing kono, mula diarani Johnson House.

Dheweke uga dieling-eling antara liya amarga kolaborasi ing desain Gedung Seagram, bebarengan karo kolega lan kanca Ludwig Mies van der Rohe.

Dheweke tilar donya tanggal 25 Januari 2005, nalika umur sangang puluh wolu ing Kanaan Baru, Amerika Serikat.

seagram-bangunan

konsep bangunan

Konsep struktur iki saka industri kontemporer, dhasar: kurang luwih. Where siji bangunan sober lan elegan bisa surprise, minangka akeh utawa luwih saka sawetara liyane hiasan utawa karo designs gabungan.

Gedung Seagram minangka conto arsitektur rasionalis, gerakan modern utawa gaya internasional, salah sawijining tren arsitektur utama ing wiwitan abad kaping XNUMX.

Dianggep gedung pencakar langit New York iki kanggo kantor, minangka pungkasan proses pemurnian lan pemurnian ekspresi tanpa ornamen, sing arsitek iki taruhan.

Iki minangka conto sing jelas babagan pikiran rasional Mies van der Rohe, latihan ing keanggunan arsitektur sing ngasilake salah sawijining perhiasan arsitektur abad rong puloh.

seagram-bangunan

Desain lan bangunan

Bangunan iki, kanthi penampilan sing sober lan peteng, dirancang ing taun 1958 dening arsitek Jerman Ludwig Mies van der Rohe kanthi bantuan Philip Johnson, kanthi gaya internasional sing ditandhani.

Dadi luwih nganti patang puluh taun sawisé desain lan konstruksi, isih dadi karya referensi saka gaya kasebut lan ilustrasi sing tepat babagan sekolah iki sing lagi wae diwiwiti.

Bangunan Seagram regane telung puluh nem yuta dolar, lan dibangun antarane 1954 lan 1958.

Iki minangka menara persegi panjang kanthi ukuran satus seket pitung meter ing panggung, lan dhasar utawa lantai minangka struktur persegi dowo kanthi modul persegi 5 × 3.

seagram-bangunan

Struktur kasebut nduweni pigura baja lan inti sing digawe saka beton bertulang, sing ndadekake kuwat lan tahan kanggo impact saka viento.

Struktur façade minangka kapentingan hiasan, kanthi balok baja lan kolom tembaga. Iki ora duwe fungsi struktural, mbentuk pigura kanggo jendhela gedhe.

Iki ngidini sampeyan ngetokne fasad sing cukup prasaja lan elegan, mbok menawa ing mripate akeh sing rada keras lan sober.

Ornamen menara kasebut ing dhasare ana ing balok baja lan kolom tembaga, sing asline uga digawe saka baja, nanging amarga regane dhuwur, dheweke diganti karo tembaga.

seagram-bangunan

Iki minangka struktur metalik, kanthi profil sing katon sing dadi dhasar kanggo panel kaca kanthi ukuran sing padha, diobong kanthi nada tembaga.

Papat tingkat ndhuwur iku iyub-iyub peteng saka werna abu-abu sing nggawe kontras menarik kanggo liyane saka bangunan, culminating impeccably, asil ing menara patang puluh loro-crita babar blas tanpa frills saka wiwitan kanggo rampung.

Bangunan Seagram kanthi watara sangang puluh ewu meter persegi nduweni bahan struktur kayata marmer, kaca, granit lan tembaga, sing ngidini finish kasebut diwenehi keanggunan lan finish sing dikarepake dening arsitek Mies van der Rohe. (Deleng artikel: Grand Central Terminal)

seagram-bangunan

Interior

Dalan menyang lawang mlebu bangunan kasebut minangka conto sing elegan kanthi kanopi sing nyambungake kutha karo gedung pencakar langit.

Ambang kasebut minangka bidang horisontal sing intersects lobi karo langit-langit putih. Padha mbukak liwat lawang mlebu, nggawe prabédan sing signifikan antarane gaya interior lan njaba.

Wilayah kantor ing ndhuwur lobi, dihiasi dening Philip Johnson lan duwe rencana lantai fleksibel sing disinari panel langit-langit nalika dibutuhake, nanging uga nampa cahya alami maksimal, amarga panel area njaba kaca amber saka jendhela, dilindhungi dening tirai Venetian. .

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Sinau kabeh babagan La Neue Galerie, galeri ing New York

seagram-bangunan

Dheweke menehi perhatian akeh kanggo desain njaba lan interior, contone yaiku elevator, lampu, gagang lawang, lsp.

Area ngleboke menyang menara duwe tangga karo rong kolom gaya klasik sing diapit.

Bahan sing digunakake

Bahan-bahan sing digunakake ing Gedhung Seagram kudu sesuai karo undang-undang geni, sing ditrapake kanggo taun 1954.

Iki nuduhake yen ing wektu konstruksi, beton digunakake minangka bahan utama ing njaba lan internal.

Minimalis saka Mies van der Rohe ing desain iki bisa dideleng ing tegak tembok tirai, sistem fasad mandiri, entheng lan gilap, sing bobote minangka beban lan ora gumantung saka struktur menara, lan sing bisa katon minangka profil ganda ing pinggir njaba flange. (Deleng artikel: Pusat Rockefeller)

seagram-bangunan

Refinement Mies ditampilake ing pilihan bahan bangunan sing beda-beda lan macem-macem: marmer travertine utawa granit jambon, profil logam, panel kanthi nada cahya, rincian tembaga lan jambon ing tembok fasad, aspek sing khas lan tegese sukses lan mokal bangunan iki.

Arsitektur gaya internasional

Gaya internasional luwih akeh tinimbang persegi panjang kaca sing prasaja sing kalebu sawetara distrik finansial sing dibangun dening Mies van der Rohe lan arsitek liyane ing kutha-kutha gedhe.

Gaya Internasional dijenengi ing pameran Museum Seni Modern taun 1932, sing nampilake gaya arsitektur anyar sing muncul wiwit taun 1922.

Gerakan iki nyebar ing saindenging jagad, dikembangake dening bawana Eropa, Amerika Utara lan ing macem-macem negara ing bagean liya ing planet iki.

Antarane eksponen lan wakil sing paling pinunjul, kita dhaptar:

  • Walter Adolph Georg Gropius: Sekolah Bauhaus, Pabrik Fagus, House of the Masters in Dessau, Gedung PanAm, lan karya liyane.
  • Ludwig Mies van der Rohe: Gedung Seagram, Farnsworth House.
  • Le Corbusier: Maison Blanche, Villa Favre-Jacot, Villa Fallet.
  • Jacobus Johannes Pieter Oud: Pembangunan Perumahan Keifhoek, Taman Kutha ing Rotterdam.
  • Richard Neutra: Lovell House, Kaufmann House, Jardinette Apartments, Mosk House.
  • Rudolf Schindler: King's Road House.
  • Philip Johnson: Gedung Kaca, Menara Panggonan Internasional, Menara Tycon, Menara Momentum, Menara NCNB, Menara PPG, Menara Bank Bersatu, Menara Bank of America, Gedung Penzoil Place, lsp.
  • Alvar Aalto: Perpustakaan Viipuri, Sanatorium Paimio, Villa Mairea, Baker House, lsp.
  • Eliel lan Eero Saarinen: Klub ing Pabrik Luther, Stasiun Kereta Api Helsinki, Museum Nasional Finlandia.
  • Erik Gunnar Asplund: Perpustakaan Umum Stockholm, Stockholm Forest Cemetery.
  • Josep Lluís Sert: Casa Duclós, bangunan apartemen Rosselló, Casa Bloc, Omah kanggo akhir minggu ing Garraf.
  • Louis Kahn: Galeri Seni Universitas Yale, Laboratorium Riset Medis Richards, Universitas Pennsylvania, Perpustakaan Akademi Phillips Exeter, Institut Salk, Proyek Sinagog Hurva, Pusat Seni Inggris Yale.
  • Pier Luigi Nervi: Stadio Artemio Franchi, Gedung Pameran, Markas UNESCO ing Paris, Menara Pirelli ing Milan, Palazzetto dello Sport, Stadion Olimpiade ing Roma, Palazzo del Lavoro Turin.
  • Henry Russell Hitchcock: minangka kritikus arsitektur lan sejarawan Amerika sing nerbitake sawetara buku babagan subyek.
  • Gio Ponti: Menara Pirelli Milan, Gedung RAS, Distrik Harar.

seagram-bangunan

  • Kenzo Tange: Markas Olivetti ing Jepang, Balai Kota Tokyo, Pusat Budaya Nichinan, Ekspansi Tokyo, Pusat Penyiaran lan Pers, Katedral St. Mary Tokyo, Menara Bank Uni Overseas, Stadion Olimpiade Tokyo.
  • Lúcio Costa: Proyek kanggo Casa do Brasil, markas Jockey Club do Brasil, Proyek kanggo Museum São Miguel das Missões.
  • Oscar Niemeyer: Katedral Brasilia.

Ana telung prinsip dhasar ing jinis arsitektur iki:

  1. Arsitektur minangka volume lan ora minangka massa.
  2. Regularitas tinimbang simetri aksial, ngidini supaya desain kasebut.
  3. Dekorasi sing sewenang-wenang dilarang.

Owah-owahan dumadi sing dadi tandha saka Gaya Internasional, contone: kaca lan stuko mulus diganti bata, watu, lan ornamen ukiran. Akeh sing nganggep ornamen lan dekorasi minangka kejahatan, lan carane dadi fungsional lan migunani.

seagram-bangunan

Fitur khas bangunan lan menara Gaya Internasional umume:

  • Dasar utawa tapak kanthi bentuk persegi utawa persegi panjang.
  • Wangun sing prasaja banget, biasane kubik lan rata.
  • Jendhela kasebut disusun ing baris horisontal sing mbentuk kothak.
  • Sudut fasad bangunan kasebut sangang puluh derajat, kabeh.

Gerakan iki biasane diarani kanthi cara sing beda-beda ing saindenging jagad, yaiku, ora ditetepake kanthi cara sing homogen ing kabeh panggonan.

seagram-bangunan

Ing negara-negara sing nganggo basa Spanyol, istilah kasebut biasane digunakake rasionalisme, Anglo-Saxon nggunakake, gaya internasional lan ing wilayah liyane istilah iki kerep digunakake gerakan modern.

Sing terakhir biasane nduweni makna sing rada jembar lan nyakup rasionalisme, gerakan avant-garde kayata ekspresionisme, kubisme, futurisme, neoplastik lan konstruktivisme.

Rasionalisme arsitektur, asring disebut arsitektur pasca-perang, asale saka perlu kanggo mbangun omah ing jumlah gedhe kanggo kelas buruh, supaya bangunan dirancang ing ngendi fungsi penting.

Karya kasebut duwe titik umum utawa padha, wangun sing prasaja lan fungsi sing ditindakake saben wong ing struktur kasebut.

seagram-bangunan


Isi artikel kasebut cocog karo prinsip etika editorial kita. Saiki kita kerja kanggo mbenerake lan nambah konten ing basa liya.

Yen sampeyan penerjemah akreditasi sampeyan uga bisa nulis kanggo nggarap kita. (Jerman, Spanyol, Prancis)

Kanggo nglaporake kesalahan terjemahan utawa perbaikan, klik Kene.

Stop Stop
IK4
Nggoleki Online
Pengikut Online
proses iku gampang
manual mini
a carane nindakake
TipeRelax
LavaMajalah