Apa trombosis?

Yen sampeyan kasengsem ing ngerti apa apa trombosis, sampeyan wis teka menyang Panggonan tengen. Ing kene kita bakal nerangake carane dibentuk, apa gejala lan perawatane.

apa-thrombosis-1

Apa trombosis? A resiko kita kabeh mbukak

Trombosis minangka kedadeyan sing kedadeyan nalika gumpalan getih dibentuk ing vena jero ing awak. Biasane dideteksi kanthi nyeri lan bengkak ing sikil utawa paha.

Yen vena dadi inflamed, kondhisi kasebut diarani "thrombophlebitis." Lan, nalika ana detasemen, akibat bisa dadi serius banget kanggo wong sing nandhang trombosis vena jero.

Saka serangan jantung, embolisme paru utawa malah stroke kardiovaskular. Mulane, liwat artikel iki, kita bakal mulang sampeyan apa apa trombosis lan carane ndeteksi ing wektu kanggo nindakake perawatan sing gegandhengan.

Apa trombosis vena jero?

Trombosis vena jero (DVT), bisa berkembang ing wong sing nandhang lelara, rawan kena pengaruh getih lan cara koagulasi ing awak.

Pangembangan kasebut bisa kedadeyan nalika awak ora aktif suwe. Contone: sawise amben lengkap, operasi utawa kacilakan sing ngalangi awak saka obah, lan malah nalika sampeyan nemokake dhewe lelungan kanggo jam.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Apa pansexual?

Cathetan:

Perlu dicathet yen trombosis vena jero bisa nyebabake gejala nyeri lan bengkak sing wis kasebut sadurunge, nanging uga ana asimtomatik ing sawetara wong.

Sepira serius DVT?

Sampeyan kudu ngerti apa trombosis vena jero, kanggo mangerteni keruwetan lan pentinge perawatan. Amarga yen ora ngati-ati, gumpalan getih sing kedadeyan sajrone kedadeyan kasebut bisa ngeculake lan ngliwati aliran getih, pungkasane macet ing paru-paru.

Lan, kanthi ngalangi aliran getih, embolisme paru-paru disebabake. Sanajan iki ora ana gandhengane karo kondisi kasebut. yaiku, siji bisa duwe embolisme paru, tanpa riwayat DVT.

Nanging, yen kedadeyan ing wektu sing padha, trombosis vena jero Saiki diarani thromboembolism vena.

Gejala sing nyebabake trombosis

nalika nerangake kanggo sampeyan apa trombosis, kita wis kasebut 2 gejala sing paling umum sing ana nalika trombosis dumadi. Nanging, kita menehi sampeyan dhaptar pratandha lan gejala ing ngisor iki. Lan, supaya sampeyan bisa ngilangi utawa ngonfirmasi yen sampeyan nandhang penyakit iki:

  • Bengkak ing siji utawa loro sikil.
  • Nyeri lan / utawa bengkak ing bagean sing kena pengaruh sing biasane krasa kram utawa sensasi ketukan ing wilayah kasebut.
  • Redness utawa discoloration mboten umum.
  • Sensasi panas ing wilayah sing kena pengaruh (sikil utawa pupu).

Thrombosis biasane mengaruhi mung siji anggota awak. Sing, arang banget, pasien karo trombosis ing sikil loro ditemokake.

Nalika takon dhokter kanggo trombosis?

Yen sampeyan wis curiga sampeyan duwe trombosis vena jero, sampeyan kudu ngontak GP kanthi cepet kanggo miwiti perawatan.

apa-thrombosis-2
Dhokter nunjukake kanggo nyandhang kaos kaki kompresi khusus, kanggo nyegah pembengkakan sing ana gandhengane karo DVT.

Aja ngenteni kondhisi saya tambah parah lan nyebabake komplikasi utama kaya embolisme paru utawa serangan jantung. Lan yen sampeyan ora nglirwakake anané DVT, langsung menyang kamar darurat yen sampeyan weruh pratandha iki:

  • Ambegan dadakan utawa ambegan cepet banget.
  • Mundhak nyeri dada utawa rasa ora nyaman nalika ambegan jero utawa nalika watuk.
  • Rumangsa mumet, mumet, utawa semaput.
  • Nduwe pulsa sing cepet banget.
  • Watuk getih.
Sampeyan bisa milih sampeyan:  Apa iku Arba?

Faktor risiko sing nyebabake trombosis

nalika kita ngerti apa trombosis, kita bisa ngenali sabab lan faktor risiko. Lan kita ngomong babagan alangan sirkulasi lan / utawa koagulasi getih, sing kedadeyan nalika ana karusakan ing vena sawise surgery utawa trauma lan inflammation saka tatu utawa infèksi.   

Mulane, faktor risiko bisa uga kanggo kondisi tartamtu sing mbantu infèksi iki kanggo mbentuk lan bisa dadi luwih serius. Sabanjure, kita menehi jeneng apa:

  • Umur: Wong sing umure luwih saka 60 taun rentan kanggo DVT. Sanajan bisa kedadeyan ing wong sing luwih enom.
  • Tetep lungguh ing wektu sing suwe: nalika nyopir utawa mabur, kanggo wektu sing suwe, nyegah kontraksi otot lan mulane sirkulasi getih kurang.
  • meteng: kanggoyen sampeyan lagi ngandhut, tekanan getih ing bangkekan lan sikil mundhak. Ndhuwur kabeh, yen wanita nandhang kelainan koagulasi sing diwarisake, sing nduweni faktor risiko sing luwih dhuwur tinimbang liyane. Uga, gumpalan getih saka meteng bisa terus nganti 6 minggu sawise nglairake.
  • genetik: pWong sing duwe faktor V Leiden cenderung duwe gumpalan getih sing luwih gedhe. Mulane, ana kemungkinan wong sing duwe kelainan warisan sing ora nyebabake gumpalan getih dhewe bisa kena DVT.
  • Pil kontrol lair (oral) utawa terapi panggantos hormon.
  • Ngaso kakehan.
  • Kabotan utawa obesitas.
  • Surgery utawa ciloko ing vena.
  • Ngrokok
  • Kanker.
  • Gagal jantung.
  • Penyakit inflamasi usus.
  • Riwayat pribadi utawa kulawarga DVT lan / utawa paru-paru.

Komplikasi trombosis


emboli paru-paru

Sanajan bisa kedadeyan tanpa ana trombosis, embolisme paru minangka komplikasi sing ngancam nyawa sing ana gandhengane karo DVT.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Apa kualitas swara duwe?

Sindrom postphlebitic

Iki kedadeyan nalika ana rasa nyeri lan bengkak ing sikil, kajaba ana warna lan iritasi kulit sing wis kasebut sadurunge ing gejala kasebut.

Pangobatan antikoagulan

Ing sawetara kasus, bisa uga ana komplikasi ing perawatan antikoagulan kanggo nglawan DVT, kayata pendarahan.

Kepiye cara nyegah trombosis?

Tetep aktif!

Apa sampeyan wis ngalami operasi, lelungan, nyopir utawa ngaso, sampeyan kudu, sabisa-bisa, mobilisasi awak supaya otot nggawe kontraksi otot sing relevan lan nyegah trombosis.

nyuwun pamit marang rokok

Akeh sing ngerti sepira angel kanggo wong sing ngrokok ngilangi kebiasaan kasebut, nanging sampeyan kudu nglakoni supaya bisa nyuda resiko kena DVT, utamane yen sampeyan duwe kondisi genetik sing bisa nyebabake.

diet lan ngleksanani

Obesitas kudu diobati kanthi ati-ati. Dadi salah sawijining faktor risiko kanggo kontrak DVT. Disaranake saben wong njaga rutinitas olahraga lan mangan kanthi sehat, ora mung kanggo nyegah trombosis, nanging uga sehat umume. Saiki sampeyan ngerti kabeh babagan apa trombosis, tindakake tips iki lan weruh pratandha utawa gejala sing ngandhani yen sampeyan duwe DVT.

https://www.youtube.com/watch?v=jsnoy6rCGRM

Isi artikel kasebut cocog karo prinsip etika editorial kita. Saiki kita kerja kanggo mbenerake lan nambah konten ing basa liya.

Yen sampeyan penerjemah akreditasi sampeyan uga bisa nulis kanggo nggarap kita. (Jerman, Spanyol, Prancis)

Kanggo nglaporake kesalahan terjemahan utawa perbaikan, klik Kene.

Stop Stop
IK4
Nggoleki Online
Pengikut Online
proses iku gampang
manual mini
a carane nindakake
TipeRelax
LavaMajalah