Pira rasa kita?

Apa sampeyan tau kepingin weruh carane akeh tastebuds kita nalika nyikat untu? Ketik artikel iki lan sinau Kanthi kita, apa kabeh umpluk cilik sing ana ing ilat kita digunakake, lan kita kudu ngurus supaya bisa seneng rasa.

Apa sampeyan ngerti yen mung rasa sing ngidini kita nikmati macem-macem rasa sing ana? Ketik lan sinau carane akeh sing bisa kita gunakake ing ilat kita, lan apa sing bisa kita lakoni kanggo ngurus.

Carane akeh rasa sing kita duwe lan kanggo apa?

Apa sampeyan nate ngobong ilat nganti sampeyan mandheg ngrasakake rasa? Yen iki wis kedaden kanggo sampeyan, mesthi ing sawetara dina sampeyan bakal mboko sithik ngrasakake pangan maneh, lan iki amarga ilat rasa regenerasi saben rong minggu.

Nalika kita sinau ing sekolah, iku liwat indera pangrasa, kita bisa ndeleng macem-macem rasa, lan ngerti carane mbedakake saka siji liyane; nanging iki ora marang kita carane akeh rasa kita kudu nepaki fungsi iki.

Saben wong duwe cara ngicipi panganan, iku proses individu lan subyektif, apa sing disenengi wong liya, wong liya ora seneng.

Miturut spesialis ing bidang iki, wong diwasa bisa duwe kira-kira 10 rasa ing ilat lan langit-langit, uga ing pharynx lan amandel.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Pira Bau sing Bisa Dirasakake?

Kaya sing wis dibahas ing bagean sadurunge, papillae umume regenerasi saben 15 dina utawa rong minggu, nanging kanthi tuwa, dheweke dadi kurang sensitif marang rasa lan rasa. proses regenerasi ora cepet banget: mula, wong tuwa mung duwe udakara 5000 rasa sing bisa njaga fungsine.

Saka wayahe panganan digawa menyang tutuk, reseptor diaktifake, sing ngirim informasi menyang otak babagan apa sing dipangan, mula saben indera tanggung jawab kanggo njupuk rangsangan sing beda-beda lan ngirim informasi menyang otak. kudu diproses lan diinterpretasikake kanthi bener; ing babagan rasa, fungsine kanggo pangenalan saben rasa.

Apa sampeyan ora weruh yen sampeyan duwe selesma utawa flu sampeyan ora bisa ngerteni rasa kanthi cara sing padha? Iki amarga sistem rasa dianggo kanthi rong cara: pisanan sampeyan mambu mambu liwat irung lan banjur nalika nggawa pangan menyang tutuk lan ngunyah. Iku amarga saka wong-wong mau, nalika indra mambu ora bisa mlaku kanthi bener, angel kanggo ndeteksi rasa panganan.

Nalika wong nandhang selesma, dheweke mandheg ngrasakake rasa kasebut amarga irunge mampet, ana uga rasa sing mung dirasakake ing mburi tenggorokan, sing ngaktifake otak saka sinyal sing ditemokake ing cangkeme.

pira-pira-rasa-kudu-1

Ing ngendi papillae bisa digunakake?

Kita wis ngerti carane akeh tunas rasa, lan apa fungsi, nanging saiki kita bakal nerangake ngendi kita bisa ndeleng rasa.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Microchimerism janin

Iki disebarake ing ilat, pucuk ilat banget sensitif marang rasa manis, sisih mburi krasa kecut utawa asam, sisih ngarep krasa asin, lan rasa pait ditemokake ing mburi ilat. Umami dipercaya bisa dideteksi ing bagian tengah ilat.

Penting sampeyan ngelingi yen rasa lan rasa ora padha!

Rasa kasebut dirasakake ing ilat, nanging kanggo indera pangrasa bisa digunakake sampeyan kudu duwe sensasi, nemtokake tekstur panganan kanthi sentuhan lan mambu aroma, kabeh sing digabung ing njero cangkeme yaiku sing nemtokake rasa.

Menawi tiyang rumaos sampun kecalan indra pangraosipun, punika ugi sampun kecalan indra pangraosipun. Ana uga penyakit kayata dysgeusia sing ana rasa ora enak sing terus-terusan ing njero tutuk, rasa iki rasane asin, tengik utawa bisa uga metalik. Nanging penyakit iki uga bisa nyebabake rasa nyeri lan kobong ing njero tutuk lan diarani hypogeusia, ing kasus iki sensasi kemampuan kanggo ngrasakake suda lan ilang kabeh.

rasa atrophied

Yen sampeyan ora ngerti, tunas rasa ora dibebasake saka owah-owahan utawa kahanan, bisa nyebabake proses inflamasi nalika kontak karo sawetara zat, lan nyebabake rasa ora nyaman kanggo wong, amarga ora ngidini rasa bisa dirasakake. saka panganan sing dicerna, lan uga nyebabake rasa nyeri utawa bengkak.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  sidik ilat

Kawontenan ingkang ndadosaken raosipun kados ing ngandhap menika

  • Papillitis lingual: benjolan abang utawa putih ing sisih lateral ilat sing mengaruhi papilla jamur. Bisa katon nalika akeh panganan pedhes, nalika stres banget utawa alergi. Biasane masalah sementara sing ora mbutuhake perawatan medis.
  • Racun ing Ilat: Racun teka saka konsumsi rokok utawa alkohol sing nyebabake efek mati rasa ing papillae.
  • Konsumsi panganan asam utawa pedhes: nalika jinis panganan iki dikonsumsi, inflamasi sementara disebabake ing permukaan ilat.
  • Ciloko ing lumahing ilat: ora sengaja nresep ilat utawa ngalami lara, nyebabake papilla dadi radhang lan rasa ora dirasakake kanthi bener.
  • Owah-owahan hormonal: kanthi meteng utawa siklus menstruasi rasa bisa diowahi.
  • Sistem kekebalan lemah: nalika pertahanan mudhun amarga stres utawa penyakit kayata kanker, papillae cenderung dadi inflamasi.
  • Infeksi ing ilat: ing antarane yaiku ilat geografis utawa kandidiasis lisan, sing pisanan yaiku bintik-bintik abang utawa putih sing katon ing lumahing ilat lan sing kapindho disebabake jamur sing diarani candida albicans.

https://www.youtube.com/watch?v=wtJSdjyXGO8


Isi artikel kasebut cocog karo prinsip etika editorial kita. Saiki kita kerja kanggo mbenerake lan nambah konten ing basa liya.

Yen sampeyan penerjemah akreditasi sampeyan uga bisa nulis kanggo nggarap kita. (Jerman, Spanyol, Prancis)

Kanggo nglaporake kesalahan terjemahan utawa perbaikan, klik Kene.

Stop Stop
IK4
Nggoleki Online
Pengikut Online
proses iku gampang
manual mini
a carane nindakake
TipeRelax
LavaMajalah