Quantcast

Nalika Wanita Milih ing Spanyol

Nalika wong wadon milih ing Spanyol?

Sajarah emansipasi politik wanita ing Spanyol diwiwiti ing taun 1920-an, nalika hukum pisanan sing menehi hak milih wanita disetujoni ing taun 1931. Iki minangka hukum sing penting kanggo nggayuh demokrasi, amarga ngidini kabeh wong Spanyol saka loro jinis kelamin. duwe hak pilih sing padha.

Rencana lan tumindak sing diadopsi sadurunge lan sawise hak milih

Sadurunge wanita entuk hak milih, akeh tumindak lan rencana sing dikembangake kanggo nyengkuyung partisipasi wanita ing urip politik lan sosial. Iki kalebu:

  • Pendidikan Wanita: Akeh negara wiwit menehi wigati kanggo pendhidhikan wanita, sing mbantu dheweke entuk akses menyang informasi penting supaya bisa melu urip politik.
  • Partisipasi ing serikat pekerja: Akeh wanita wiwit gabung karo serikat pekerja, sing menehi luwih akeh swara kanggo nyengkuyung kekuwatan.
  • Gerakan Wanita: Akeh gerakan wanita lair kanggo mbela hak-hak wanita, sing uga mbantu nggayuh kesetaraan gender.

Tumindak lan rencana kasebut mbantu mbentuk pendapat umum lan entuk hak milih wanita ing pirang-pirang negara. Ing Spanyol, undang-undang kasebut ditindakake ing taun 1931, nanging hak kasebut ora ditindakake kanthi lengkap nganti taun 1936, nalika pemilihan demokratis pisanan dianakake.

Pionir ing perang kanggo kesetaraan gender ing Spanyol

Saindhenging perjuangan kanggo nggayuh kesetaraan gender ing Spanyol, akeh wanita muncul sing ngadeg metu kanggo prasetya lan saiki dianggep pionir saka sabab iki. Antarane wong-wong mau, ing ngisor iki stand out:

  • Henriette Harris: Dheweke lair ing taun 1887 ing Logroño. Dheweke dadi feminis, pengacara lan pemilih, saliyane sinau Hukum ing Madrid. Dheweke uga dadi pangadeg Partai Sosialis Feminin.
  • Pangarep-arep Perez Ramos: Dheweke lair ing taun 1886. Dheweke dadi pembela hak-hak wanita ing Spanyol. Pendukung pemisahan Gréja lan Negara, dheweke dadi pionir ing perang kanggo kebebasan.
  • Victoria Kent: Dheweke lair ing Granada ing taun 1873. Dheweke dadi pengacara, diplomat lan wakil paling dhuwur saka Asosiasi Wanita Spanyol, digawe ing taun 1920 kanggo nglawan kesetaraan gender.

Perjuangan wanita kasebut penting kanggo entuk hak milih lan partisipasi wanita sing luwih gedhe ing urip politik, sosial lan ekonomi Spanyol.

Apa negara pisanan sing menehi voting kanggo wanita?

Voting minangka hak sing saiki ora ditakokake, nanging nganti pirang-pirang abad wanita ora bisa nindakake. Negara pisanan sing menehi wewenang marang wanita luwih saka 21 kanggo milih yaiku Selandia Baru, tanggal 19 September 1893, 128 taun kepungkur. Kanthi kasunyatan kasebut, Selandia Anyar dadi negara pisanan ing donya sing menehi hak pilih kanggo wanita.

Nalika pisanan sampeyan milih ing Spanyol?

Partisipasi lan partai mayoritas ing pemilihan kanggo Kongres Deputi lan Senat dituduhake. 14 pemilihan umum wis dianakake wiwit taun 1978. Pemilu sing paling akeh partisipasi ing taun 1982, lan sing paling sithik partisipasi ing 2019. 2019 (Apr.) Partido Populer: 88 kursi
Kaping pisanan wong milih ing Spanyol ing taun 1977, nalika pemilihan umum dianakaké kanggo milih Kongres Deputi lan Senat. Ekspresi wasiat dipimpin dening Partai Pekerja Sosialis Spanyol (PSOE) sing menangake kursi paling akeh kanthi 205.

Sapa wanita pisanan sing milih ing Spanyol?

Clara Campoamor - Wikipedia, ensiklopedia bebas

Ing April 1931, Clara Campoamor Rodríguez, pengacara Spanyol, dadi wanita pisanan sing milih ing pemilihan kotamadya Spanyol. Campoamor wis mimpin, bebarengan karo Victoria Kent, kampanye ing Parlemen Spanyol kanggo disetujoni hukum hak pilih wanita.

Nalika pemilihan wanita ditindakake ing negara kita?

Ing pemilu tanggal 3 Juli 1955, wanita Meksiko mlebu jajak pendapat kanggo pisanan kanggo milih, kanggo milih wakil federal saka Legislatif XLIII. Tanggal 8 Fèbruari 1953, Kongres Uni wis nyetujoni Undang-Undang Organik Perwakilan Proporsional, sing ngatur voting kanggo milih wakil lan senator, lan sawetara sasi sadurungé, tanggal 12 November 1952, Undang-undang Hak Pilih Efektif Federal diterbitake. sing ngakoni hak milih wanita Meksiko, sawise akeh perang politik.

Nalika wong wadon milih ing Spanyol?

Donya katon kanthi ngarep-arep nalika taun 1931 nalika Spanyol ngidini wanita nggunakake hak milih. Kanggo pisanan ing sajarah negara, iku bisa kanggo wong wadon nggunakake hak kanggo duwe swara lan milih ing pamaréntahan.

perang hard

Nanging kanggo iki, gerakan feminis Spanyol kudu perang adoh. Perlu kanggo Uni Internasional Wanita Spanyol (IUME) kanggo ngatur kerusuhan lan demonstrasi, ing pirang-pirang kasus kanthi tumindak tanpa kekerasan. Resistance iki digedhekake sawise kudeta militèr ing taun 1923, ing ngendi kampanye kasebut diperketat lan uga para pemangku kepentingan institusi nyoba nglawan kemajuan kesetaraan gender.

Owah-owahan ing tingkat nasional

Tanggal 17 Juni 1931, Mahkamah Konstitusi Spanyol mutusaké kanthi voting sing mènèhi kabébasan marang wanita kanggo milih lan layak. Iki tegese owah-owahan ing tingkat nasional:

  • Wanita wis bisa nyekel jabatan guru ing tingkat sing luwih dhuwur lan menengah.
  • Wanita nduweni hak kanggo layak kerja ing administrasi lan militer.
  • Wanita pungkasane nduweni hak kanggo milih demokratis.

Perayaan lan pindhah menyang saiki

Sanajan minangka langkah pisanan sing penting, ana perjuangan maneh dening aktivis feminis kanggo nggayuh kesetaraan nyata ing kabeh bidang urip. ing 1972 Wanita Spanyol ngrayakake Hari Wanita Internasional pisanan. Sanajan mangkono, pengakuan hak-hak legal kanggo wanita karo wong lanang isih ngadhepi perjuangan sing dawa.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  ngendi moles manggon

Isi artikel kasebut cocog karo prinsip etika editorial kita. Saiki kita kerja kanggo mbenerake lan nambah konten ing basa liya.

Yen sampeyan penerjemah akreditasi sampeyan uga bisa nulis kanggo nggarap kita. (Jerman, Spanyol, Prancis)

Kanggo nglaporake kesalahan terjemahan utawa perbaikan, klik Kene.

perpustakaan trick
Nggoleki Online
Pengikut Online
proses iku gampang
manual mini
a carane nindakake
TipeRelax
LavaMajalah