Quantcast

Kok langite biru?

Apa sampeyan tau ndeleng munggah lan takon: Kok langite biru? Ing kirim iki, kita mbukak misteri kasebut. Yen sampeyan kepengin weruh keajaiban alam semesta, sampeyan bakal kepengin weruh jawabane.

kok-langit-biru-1

Kok langite biru? sampeyan bakal kaget karo jawaban

Yen sampeyan pengin jawaban dhasar kanggo pitakonan iki, kita bisa ngomong ing ngisor iki: langit iku biru, amarga suryo srengenge, ngenani atmosfer bumi, nyebar ing kabeh arah amarga saka gas lan partikel ing udhara.

Ilustrasi kepriye panyebaran sinar srengenge nalika ngliwati atmosfer.

Ing sisih liya, dikonfirmasi manawa cahya "biru" akeh banget lan lelungan kanthi ombak sing cendhak lan luwih cilik tinimbang warna liyane. Dadi, duwe langit biru sing kita deleng saben dina.

Ahora, si realmente quieres saber: ¿por qué el cielo es azul? De una forma más profunda y con explicación científica. Sigue leyendo para enterarte de todos los factores que influyen, para que sea posible todo este fenómeno.

Apa sebabe langit dadi biru?

Gelombang cahya

Cahya minangka wujud energi sing transmisi liwat gelombang ora kaya swara (uga diekspresikake liwat ombak, nanging mbutuhake dhukungan saka medium alami sing bisa ditularake kayata hawa, banyu utawa barang sing padhet).

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Ilatku kok putih?

Mulane, cahya kaya sing kita kenal minangka gelombang elektromagnetik, bisa lelungan ing vakum lan / utawa media transparan kayata banyu utawa hawa.

Iku kasusun saka gelombang tanpa wates karo dawa beda, njupuk menyang akun sing dawane saka gelombang, nyakup jarak antarane rong puncak gelombang sing berturut-turut. Dadi wis cukup.

Nyatane, kita menehi conto warna ijo, sing diprodhuksi dening dawa gelombang cedhak 5 sepuluh ewu milimeter.

Kanthi pikiran iki, mripat kita mung bisa ngerteni sawetara dawa gelombang sing cocog karo warna abang, oranye, kuning, ijo, biru lan ungu, sing terakhir yaiku sing dawane gelombang paling cendhak, dene warna abang nduweni paling dawa.

Swasana bumi

Ing atmosfer bumi, macem-macem partikel bledug lan komponen liyane kayata kristal es, awu, lan liya-liyane uga kasebar. Nyatane, atmosfer iki tekan kapadhetan luwih gedhe nalika nyedhaki lumahing bumi.

Kanthi iki kita duwe, kanthi karakterisasi, atmosfer bumi dicampur karo molekul gas sing dibagi kaya ing ngisor iki: 78% nitrogen - 21% oksigen - 1% argon + uap banyu lan jejak gas liyane.

Efek

Kanthi nggabungake unsur kasebut (gelombang cahya karo atmosfer), kita bisa miwiti nerangake kabeh. proses transmisi sing ditindakake supaya langit katon warna sing nggambarake. Kok langite biru? Kita pitutur marang kowe ing ngisor iki:

Kaping pisanan, sampeyan kudu ngerti manawa, ing vakum, sinar srengenge ngliwati garis lurus, tanpa gangguan utawa gangguan ing transmisi. Nanging, nalika lumebu ing atmosfer, bisa dicampur dadi butir bledug utawa molekul.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Kenapa kucing mendengkur?

Contone: ing tetesan banyu, dawa gelombang cahya nambah ukuran, tumindak minangka pangilon sing nggambarake cahya ing arah sing beda-beda, tanpa ngganti werna.

Molekul-molekul, sing kanthi standar luwih cilik, nalika tabrakan karo cahya, bisa nyerep, banjur ngetokake ing sembarang arah. Fenomena iki yaiku apa sing diarani dheweke minangka: "Rayleigh scattering" (1870).

https://www.youtube.com/watch?v=LuM8mfv-WjA

Langit biru Rayleigh

Fisikawan John Rayleigh nyimpulake panyebaran cahya liwat studi babagan carane tabrakan karo molekul lan nyebabake dawane gelombang dadi cendhak lan dawa miturut warna.

Dadi, yen sinar srengenge ngliwati atmosfer, umume cahya sing kita deleng minangka abang, kuning, lan oranye nduweni dawa gelombang sing dawa, sing ora owah kaya dawane gelombang sing cendhak.

Lan ing paket kasebut, kita duwe cahya biru, sing dawa cendhak dipengaruhi dening molekul gas ing udhara sing nyebar. Mulane, ing ngendi wae kita katon ing langit, werna biru bakal ana.

Ing sisih liya, cahya sing kita deleng langsung saka Srengéngé yaiku sing ilang warna biru lan mula srengenge katon kanthi warna kuning.

Uga, kita bisa sok dong mirsani sing, nalika ndeleng menyang titik cedhak cakrawala, langit katon luwih pucet. Nanging, iki babar blas normal, amarga cahya ing titik iki penetrates karo udhara liyane, nyebabake scattering pindho, nyebabake werna biru pucet iki.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Kok mripatku kedip-kedip?

Kenapa langit mung biru ing Bumi?

Persepsi langit biru owah nalika kita ninggalake atmosfer. Mula, nalika ana ing orbit utawa saka rembulan, langit biru sing kita kenal bakal katon ireng.

Iki bab apa? Kanggo molekul sing padha utawa luwih, ora ana. Yaiku, amarga ora ana faktor sing mengaruhi panyebaran cahya, kabeh dawa gelombang ing sinar srengenge padha karo ukuran lan teka ing wektu sing padha, menehi warna putih Srengenge.

Yagene langit biru lan werna liyane nalika srengenge surup?

Penting kanggo elinga yen atmosfer luwih tipis tinimbang radius bumi, sing nyebabake owah-owahan tartamtu ing cahya, yen wis liwat.

Dadi, kita bisa ujar manawa Srengéngé nyedhaki cakrawala, cahya kudu nembus bagian sekedhik atmosfer sing luwih gedhe supaya bisa tekan kita.

Lan, kanthi alesan iki, langit, sethithik, njupuk werna oranye nganti mboko sithik dadi abang. Kabeh thanks kanggo dispersi dawa saka gelombang cendhak biru lan ijo sing disebabake dening molekul.

Pungkasan, kita duwe sunset. Langit sing dipuja dening akeh lan mesthi dadi renaning kanggo difoto lan dikagumi nganti suwe.


Isi artikel kasebut cocog karo prinsip etika editorial kita. Saiki kita kerja kanggo mbenerake lan nambah konten ing basa liya.

Yen sampeyan penerjemah akreditasi sampeyan uga bisa nulis kanggo nggarap kita. (Jerman, Spanyol, Prancis)

Kanggo nglaporake kesalahan terjemahan utawa perbaikan, klik Kene.

perpustakaan trick
Nggoleki Online
Pengikut Online
proses iku gampang
manual mini
a carane nindakake
TipeRelax
LavaMajalah