Indeks Pembangunan Manungsa: Apa iku? Indikator lan liyane


Ing artikel sing menarik iki, kita bakal sinau kabeh sing ana gandhengane apa indeks pembangunan manungsa utawa HDI. Sing dikembangake dening United Nations Development Programme (UNDP). Aja mandheg maca, ana akeh fakta menarik.

indeks pembangunan manungsa 13

Liwat HDI, kontrol tetep ing pembangunan manungsa ing populasi, adhedhasar kesehatan lan dhasar dhasar urip.

Babagan telung dhasar sing ditetepake kanggo ngukur kualitas urip, HDI kanthi aritmetika nyintesis asil global, wiwit lair, saben wong. Bisa pindhah menyang database ing Modal manungsa, kanggo luwih ngembangake titik iki.

Karakteristik Indeks Pembangunan Manungsa

Ana sawetara ciri adhedhasar Indeks Pembangunan Manungsa, sing kudu digatekake nalika nganalisa, yaiku:

  • Kesehatan individu: iki kabentuk adhedhasar pangarep-arep urip saka lair.
  • Pendidikan lengkap: Iki adhedhasar persentase pendidikan wong tuwa bebarengan karo persentase lulusan ing tataran sekolah lan universitas sing beda. Ditambahake ing wektu sing pendidikan.
  • Status sosial moneter: iku diatur dening GDP individu lan PPP ing $ internasional.
  • Indeks sing beda-beda sing digandhengake karo pembangunan manungsa.

Kita uga kudu nggatekake manawa HDI bebarengan karo UNDP ngatur standar sosial sing beda-beda adhedhasar poin-poin ing ngisor iki:

  • Indeks kemiskinan multidimensi (IPM), kang wiwit taun rong ewu sepuluh wis nganyari indeks umum masyarakat miskin banget, (HDI lan IPH-1/HPI-2).
  • indikator kemiskinan ekstrem.
  • Indeks kemiskinan manungsa ing macem-macem negara maju (HPI-1, model sing ditindakake wiwit taun XNUMX).
  • Indikator kemiskinan manungsa ing negara-negara sing mbentuk OECD (HPI-2).

Konsep Pembangunan Manungsa

Ing struktur sosial ana protokol kanggo netepake langkah-langkah sing menehi solusi kanggo perbaikan adhedhasar kahanan urip manungsa, kanggo nambah aliran barang sing dipikolehi lan kanthi mangkono bisa ningkatake kabutuhan dhasar, ngurmati hak-hak sosial populasi lan kanthi mangkono bisa. kanggo nambah gaya urip.

Kabeh manungsa nampilake macem-macem varian ing lingkungan sosiale, kanggo nindakake aktivitas sing dikarepake utawa dibutuhake. Nalika masyarakat presents nomer tartamtu saka opsi, sing luwih Tambah ing varian ing pembangunan manungsa lan kosok balene.

Konsep iki bisa ditetepake kanthi cara sing padha karo variabel kahanan utawa indikator pembangunan manusia, sing menehi manungsa kualitas urip utawa status tartamtu miturut papan ing uripe. Adhedhasar pilihan dhasar saka negara utawa sektor tartamtu.

Klasifikasi Indeks Pembangunan Manusia digawe dening UNDP

Ing taun rong ewu wolulas, miturut database laporan ing indeks pembangunan manungsa saka populasi, ing wektu iku fluctuated antarane nol TCTerms sangang atus seket telu lan nol TCTerms telung atus seket papat, ing negara Norwegia lan Nigeria , manggoni panggonan satus wolung puluh sanga ing tabel data tengah.

Sampeyan bisa milih sampeyan:  Pialang Saham: Apa iku? Apa gunane? lan liyane

UNDP (Program Pembangunan PBB), minangka basis data sing nyelehake negara ing papat kategori adhedhasar pembangunan sosial standar:

Divisiiku KalebuWerna
DhuwurNegara 62
AltoNegara 54
tengahNegara 37
KurangNegara 36

Ing basis data iki, saben negara nggawe statistik dhasar sing misahake HDI kanthi quadrille dadi: dhuwur banget, dhuwur, medium lan kurang. Database iki digawe ing taun rong ewu nembelas. Saiki ora dianggep minangka negara maju kanthi HDI "dhuwur banget", tanpa njupuk statute sing beda-beda minangka basis kanggo pitungan.

PETA AMERIKA LATIN INDEKS PEMBANGUNAN MANUNGSA

Sejarah saka HDI

Asli ngembangake HDI, digawe dening ekonom lan filsuf Amartya Sen. Cara iki lair saka ahli ekonomi asal Pakistan, Mahbub ul Haq, sing arep ngatur macem-macem negara liwat macem-macem varian inovasi ing wilayah ekonomi, miturut struktur ing ngisor iki:

  • Adhedhasar total internal net, ing syarat-syarat imbangan ekonomi, wastage energi, lack of Employment, etc.
  • Babagan pendhidhikan, miturut tingkat budaya, jumlah enrollment miturut gelar institusi, lsp.
  • Miturut sistem kesehatan, lair lan sistem urip, lsp.
  • Macem-macem lingkungan kayata militer.

Kanthi indeks grup, IPM ngontrol variasi indikator sosial sing beda-beda sing dibahas ing antarane model sinoptik sing wis kasebut.

Petungan iki babagan studi sing beda-beda sing ana hubungane karo siji liyane, dikembangake dening studi ekonomi Pakistan miturut gagasan dhasar Amartya Sen, ing taun XNUMX miturut UNDP.

metode HDI

Ana rumus internasional sing ngitung HDI, adhedhasar nilai 0 lan 1 sing wis ditemtokake:

https://www.youtube.com/watch?v=7p3CNSPt-P4

Metodologi saiki

Program Pembangunan Perserikatan Bangsa-Bangsa nindakake laporan ing taun 0, ing ngendi wiwit nggunakake metode IHD sing luwih apik, ing ngendi faktor defisit GNI adhedhasar satus USD. Sing ndhaptar minimal XNUMX kanggo sistem pendidikan lan kahanan urip mung rong puluh taun, adhedhasar rumus ing ngisor iki:

Metodologi purba

Kanggo nggawe pitungan adhedhasar data saka Spanyol kanggo taun rong ewu pitu, ngendi struktur urip nganti wolung puluh lima taun lan lack pendidikan ing wong diwasa lawas ing persentasi sangang puluh sangang persen, adhedhasar lisensi. piring sing dipikolehi kanthi persentase sangang puluh wolu persen, miturut GDP PPA saben wong, telung puluh dolar, pitungan ing ngisor iki digawe:

Pitungan indeks pangarep-arep urip

Adhedhasar pitungan iki, rumus sistem ing ngisor iki digawe:

Pitungan saka indeks pendidikan

Kanggo nggayuh asil indeks ing sistem pendhidhikan, rumus sing wis ditemtokake sadurunge dijupuk:

 

Pitungan saka indeks GDP

Entuk pitungan PDB, adhedhasar rumus dhasar iki:

pitungan HDI

Kanggo nindakake petungan babagan HDI ing populasi, ditemtokake miturut rumus ing ngisor iki:

Makna saka nomenklatur

Akronim utawa nomenklatur sing beda-beda sing ditemokake ing kabeh rumus kanggo ngitung Indeks Pembangunan Manungsa nduweni teges:

  • IEV: Indeks pangarep-arep urip
  • Eu: Pangarep-arep urip negara adhedhasar taun
  • IE: Indeks Pendidikan
  • IAP: Indeks rata-rata taun sinau
  • AP: Rata-rata taun sinau
  • IAEE: Indeks taun samesthine sinau
  • AEE: Dikarepake taun sinau
  • IA: Tingkat literasi ing wong tuwa
  • IM: Net Enrollment Index
  • IPIB: Indeks GDP utawa Produk Domestik Bruto
  • II: Indeks Penghasilan
  • GNIpc: indeks GDP (per kapita)
Sampeyan bisa milih sampeyan:  Kabeh babagan Sistem lan Strategi Dagang

Laporan HDI kanggo taun 2.018: Faktor IDE

Ana sawetara rem ing Indeks Pembangunan Ekonomi, sing serves kanggo nggayuh pembangunan manungsa global. Wiwit ing ekonomi saiki beda-beda gumantung ing negara, kalebu masalah sosial kayata: panganiaya sosial, diskriminasi, hukum sing ngidini ilang imbangan politik lan lack of kesempatan kerja.

Saiki dianggep perlu kanggo kolaborasi karo wong sing ora kalebu, kanggo njaga perasaan empatik karo wong liya, sanajan beda-beda ing akidah lan cita-cita sosio-politik. Moralitas kudu dijaga ing kasunyatan keadilan ing saindenging jagad adhedhasar kasunyatan sing beda-beda, saka individu lan kelompok sosial, iki biasane mengaruhi perusahaan, amarga ora kalebu para pekerja, sing ora entuk personel sing efisien, bakal kena pengaruh. neraca saka perusahaan.

Nalika manungsa ngrusak sentimen moral, ora kalebu wong amarga bedane ing masyarakat, masalah global biasane katon sing ngilangi kesempatan sing beda-beda, kaya sing kedadeyan utamane karo wanita, ora kalebu ing masyarakat lan dikurangi dadi kontribusi domestik tanpa entuk bathi. Iki ngasilake defisit ing indeks Pembangunan Ekonomi.

Ing sawetara negara, wanita dilarang nyekel posisi lanang utawa lelungan tanpa perusahaan, sing nyuda sistem lan kualitas urip, sing mengaruhi asil HDI ing negara kasebut. Luwih saka satus sangang puluh negara duwe aturan ing babagan iki sing ngrugekake kinerja wanita.

INDEKS PEMBANGUNAN MANUSIA

Negara diatur kanggo ketimpangan variabel

Ing sawetara kesempatan, defisit ing antarane negara-negara sing beda-beda dievaluasi saben taun, kanggo nyoba ngrampungake masalah ing babagan pembangunan manungsa ing saindenging jagad. Nggunakake rumus sing cocog kanggo tujuan iki.

Laporan Pembangunan Manusia Tahun 2016

Parameter ditetepake saben taun ing negara-negara sing mbentuk Perserikatan Bangsa-Bangsa, kanggo netepake langkah-langkah adhedhasar HDI, liwat Program Pembangunan Perserikatan Bangsa-Bangsa (UNDP). Ing taun XNUMX, laporan digawe adhedhasar data taun sadurunge, sanajan akeh negara ora bisa ngirim data penting.

Sawetara negara sing gumantung marang budayane ora nyedhiyakake data umum, amarga ora ana pembangunan amarga mlarat banget utawa mung amarga ora dadi bagian saka Perserikatan Bangsa-Bangsa. Saiki krisis ing pamrentah ing tingkat politik lan sosial, ngasilake defisit taunan luwih akeh babagan pembangunan manungsa tinimbang mundhak. Ing sawetara populasi, sumber daya ekonomi, sosial lan budaya tartamtu wis langka.

Tingkat pendidikan lan kualitas urip ing macem-macem populasi ing saindenging jagad wis mudhun. kekurangan saka sumber daya dianyari lan mundhut sumber daya sing ora bisa dianyari nyebabake karusakan ing struktur bangsa sing gumantung marang dheweke kanggo njaga status ekonomi lan sosial tartamtu.

Indikator penting liyane

Ana variabel liyane sing uga dianggep nalika nggawe laporan babagan Indeks Pembangunan Manusia ing sawijining negara. Iki yaiku:

  • (HDI D) Indeks Pembangunan Manungsa Dicocogake kanggo Ketimpangan
  • Indeks Kemiskinan Multidimensional (IPM utawa MPI -Indeks Kemiskinan Multidimensional-)
  • Indikator Kemiskinan utawa IP
  • (HPI-1) Indeks kemiskinan manungsa kanggo negara berkembang
  • (HPI-2) Tingkat kemiskinan manungsa kanggo negara OECD sing dipilih
  • (IDG) Indeks pembangunan manungsa relatif marang jender
  • (IPG) Indeks Pemberdayaan Gender
  • Indeks Perdamaian Global
  • (SPM) Indeks kekurangan materi
  • (IPS) Indeks Kemajuan Sosial

Indeks sing diprodhuksi sadurunge

Ana sawetara indeks sing sadurunge digunakake kanggo ngetung HDI, sing wis dibuwang saka wektu, amarga kurang kapentingan ing pitungan, nanging sawetara isih sah saiki ing sistem sosial tartamtu:

  • (ILH, 1991 – 1993) Indeks Kebebasan Manungsa.
  • (WDI, 1995, diganti dadi IPG) Indeks Pembangunan Wanita.
  • (WPI, 1995, diganti dadi IDG) Indeks Pemberdayaan Wanita.
  • (CPI, 1996) Indeks kemiskinan kapasitas.
  • (IPH, 1997) Indeks kemiskinan manungsa.
Sampeyan bisa milih sampeyan:  Apa Waran?, Ciri, Jinis, Conto lan liyane

Indeks pembangunan manungsa ing Venezuela lan Amerika Latin

Saiki ing Negara Amerika Latin HDI nandheske mundhake kemiskinan lan kelangkaan global. Amarga krisis kesehatan sing diadhepi ing saindenging jagad, ana penurunan ekonomi sing cukup penting, minangka upaya kanggo njaga irama sosial.

Penurunan angka kasebut nyatakake kemerosotan sosial-ekonomi, nuduhake sumber daya sing sithik negara-negara kaya Venezuela sing saiki ana ing krisis total. Saiki ing Venezuela meh ora bisa nindakake apa wae Kaluwihan finansial.

Adhedhasar statistik taun kalih ewu pitulas ing gayutipun kaliyan taun kalih ewu selikur, petungan ing HDI nglaporaken penurunan angka 0,660 kaliyan taun kalih ewu nembelas, inggih punika 0.

Imbangan Indeks Pembangunan Manungsa minangka indikatif kanthi bobot sing cukup kanggo mbantah pembangunan lan kualitas urip negara ing Perserikatan Bangsa-Bangsa. Adhedhasar iku, basis data wis dikonfirmasi, kanggo nemokake kegagalan ing sektor finansial, ekonomi, kesehatan, pendhidhikan lan penghasilan net saka sawijining negara kanthi wutuh lan individu.

Deleng ing tabel informasi HDI, Venezuela dumunung ing antarane negara-negara Amerika Latin, ing ngendi pedunungé nduwèni salah siji saka tingkat paling murah ing babagan kualitas lan pangarep-arep urip. Ana ing peringkat sangang puluh enem ing peringkat HDI.

Kaya sing wis diterangake ing artikel iki, HDI disusun adhedhasar telung variabel: urip sing stabil kanthi kualitas kesehatan, tingkat pendidikan lan kualitas urip sosial.

Sayange, sumber daya ing Venezuela babagan "pangarep-arep urip" ana ing defisit rata-rata variabel antarane umur pitung puluh telu taun. Tingkat kematian wis tambah nganti enem koma wolung puluh siji persen lan penghasilan saben wong, adhedhasar euro, dumunung ing patang ewu telung atus telung puluh loro.

Nalika nampilake krisis ekonomi sing dhuwur banget ing Venezuela, sektor kesehatan lan finansial, lan liya-liyane, nyebabake tingkat sosial sing miskin banget kanggo akeh populasi.

UNDP: Indeks Pembangunan Venezuela ana ing rata-rata donya

Ing Program Pembangunan Perserikatan Bangsa-Bangsa, HDI sing dianyari dilaporake, saka satus wolung puluh sanga negara, ing ngendi Venezuela diklasifikasikake ing rata-rata tengah.

Saiki planet iki ngadhepi generasi sing ora padha adhedhasar pembangunan manungsa. Miturut statistik UNDP, sing ngratifikasi bencana sing diasilake ing abad kaping XNUMX, sing isih aktif. Miturut UNDP:

"Ing bayangan krisis iklim lan owah-owahan teknologi sing jero, ketimpangan ing pembangunan manungsa njupuk formulir anyar ing abad kaping XNUMX."

Kelainan umum sing nyebabake ketimpangan ing saindenging jagad, ndadekake macem-macem negara tetep kuwatir. Apa sing disimpen ing basis data HDI. Amarga kurang mundhak kualitas urip ing tingkat sosial.

INDEKS PEMBANGUNAN MANUSIA

Ketimpangan nyebar

Petungan saiki ngonfirmasi yen ing abad kaping XNUMX, nyuda ukuran privatif wis ditetepake, nanging "tingkat sing ora bisa ditampa" terus ditemokake, adhedhasar sistem pendidikan, tenaga kerja lan panganan.

Adhedhasar iki, ana persentase patang puluh loro persen sing represses wong diwasa ing negara karo tingkat kurang pembangunan manungsa, ngendi pendidikan adhedhasar pendidikan dhasar dhasar ngisor minimal. Dibandhingake karo negara-negara pembangunan manungsa sing dhuwur ing ngendi tingkat kasebut ana ing sangang puluh papat persen.

Defisit uga bisa ditemokake ing babagan akses teknologi, entuk tingkat sewidak pitung persen ing negara sing nduweni HD kurang, tinimbang satus telung puluh papat persen ing negara kanthi HD dhuwur. Informasi iki mbutuhake Perserikatan Bangsa-Bangsa njupuk langkah-langkah sing dibutuhake kanggo ngrampungake kabeh krisis ing saindenging jagad.


Isi artikel kasebut cocog karo prinsip etika editorial kita. Saiki kita kerja kanggo mbenerake lan nambah konten ing basa liya.

Yen sampeyan penerjemah akreditasi sampeyan uga bisa nulis kanggo nggarap kita. (Jerman, Spanyol, Prancis)

Kanggo nglaporake kesalahan terjemahan utawa perbaikan, klik Kene.

Stop Stop
IK4
Nggoleki Online
Pengikut Online
proses iku gampang
manual mini
a carane nindakake
TipeRelax
LavaMajalah